Ukrajinská armáda postupuje k Chersonu, Rusko nařídilo evakuaci

Po ústupu ruských vojsk v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny o asi 20 kilometrů na počátku října se okupační úřady nejspíše připravují na to, že se boje s ukrajinskými jednotkami přenesou přímo do ulic Chersonu. Ve svém v pravidelném přehledu to uvádí britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky.

Ruské síly se po vzpomínaném ústupu pravděpodobně pokoušejí upevnit novou frontovou linii západně od vesnice Mylove. Podél této linie pokračují těžké boje, a to zejména na západním konci, kde ukrajinský postup znamená, že ruské křídlo již není chráněno řekou Inhulec. Velkou část ruských vojsk na této frontové linii představují oslabené výsadkové jednotky.

V posledních dnech ruské okupační úřady pravděpodobně nařídily připravit evakuaci některých civilistů z Chersonu. Nejspíše předpokládají, že se boje přenesou přímo do města Cherson, upozornilo ministerstvo.

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, měl před válkou přibližně 280.000 obyvatel. Stal se prvním velkým ukrajinským městem, kterého se Rusové zmocnili po vpádu na Ukrajinu z 24. února.

Ukrajinské jednotky během uplynulých 24 hodin zabily 420 ruských vojáků a zničily šest vrtulníků, šest tanků a 33 dronů, hlásí ukrajinský generální štáb. Celkové ztráty Ruska ve válce, která dnes pokračuje 232. dnem, odhadl na 63.800 vojáků, 2511 tanků, 5167 obrněných vozidel, 1556 děl, 357 raketometů, 183 protileteckých zbraní, 268 letadel, 240 vrtulníků, 1182 dronů a 316 střel s plochou dráhou letu.

Generální štáb ve své svodce také uvedl, že ruské jednotky v Donbasu na východě země dostaly rozkaz načas přestat útočit. Důvodem má být podle ukrajinského velení špatná morálka jednotek, časté případy dezercí zmobilizovaných vojáků a neplnění rozkazů.

Tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruské síly podle Kyjeva ostřelovaly západní Ukrajinu

Rusko dnes navečer ostřelovalo západní část Ukrajiny, informuje ukrajinská agentura Unian s odvoláním na ukrajinské představitele. Východně od Lvova ruské síly zasáhly armádní objekt. Výbuchy byly slyšet i v Ternopilské oblasti, raketa prolétla také nad Černivickou oblastí. Letecký poplach byl předtím vyhlášen po celé Ukrajině s výjimkou poloostrova Krym. V situaci, kdy celá Ukrajina v posledních dnech čelí mohutným vzdušným útokům, žádal dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukrajinské spojence o další prostředky protivzdušné obrany.

"Zasáhli armádní objekt ve Lvovské oblasti v Zoločivském okresu. Je to už druhý zásah tohoto objektu. Bylo zničeno armádní vybavení, oběti nejsou," uvedl podle Unian šéf lvovské oblastní správy Maksym Kozyckyj.

Rusové zaútočili na západní Ukrajinu řízenými střelami Kalibr, vypálenými z Černého moře, sdělilo na facebooku západní velitelství ukrajinských vzdušných sil. "Čtyři řízené střely byly zničeny silami a prostředky protivzdušné obrany západního velitelství vzdušných sil v zóně, za kterou zodpovídáme," upřesnilo velitelství.

Rusko od pondělí podniká napříč Ukrajinou masivní vzdušné údery, napsal server Ukrajinska pravda. Ruské síly na Ukrajinu vypálily v posledních dnech stovky raket a útočí také drony, které jsou určeny k přímému zásahu. Děje se tak poté, co v sobotu poškodil výbuch Kerčský most, spojnici Ruska s nelegálně anektovaným ukrajinským Krymem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v projevu k Parlamentnímu shromáždění Rady Evropy (PACE) znovu žádal západní spojence, aby Ukrajině poskytli více prostředků protivzdušné obrany. Řekl, že Ukrajina má zatím jen zlomek toho, co potřebuje.

"Máme protivzdušnou obranu. Není jí dost. Chceme, aby tato podpora byla mnohem větší. Čekáme velké kroky od Francie a Itálie. Máme deset procent toho, co potřebujeme," citoval ho ukrajinský server Liga.net.

Dvě ruské oblasti u hranic byly podle úřadů terčem ostřelování

Dvě ruské oblasti hraničící s Ukrajinou se dnes staly terčem ukrajinského ostřelování, uvedly místní úřady. Zasažen byl podle nich sklad munice, poškozeno bylo také několik dalších budov včetně bytového domu v Belgorodu a narušeny byly dodávky elektrické energie.

"Ve vesnici v Belgorodském okresu byl v důsledku ostřelování ukrajinských sil vyhozen do povětří sklad s municí, která vybuchla. Podle prvních informací oběti nejsou," uvedl na sociálních sítích gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gubernátor také sdělil, že na hraničním přechodu u města Šebekino střely dopadly na budovu celnice a prakticky ji zničily. V Belgorodu podle ruského deníku Kommersant raketa zasáhla přímo 16podlažní obytný dům.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak na twitteru napsal, že "Rusko vystřelilo raketu směrem na (ukrajinský) Charkov, ale něco se pokazilo a raketa zasáhla obytnou budovu v ruském Belgorodu".

Cílem ostřelování se stal také areál školy ve vsi Krasnoje v Belgorodské oblasti, nikomu se nic nestalo, protože žáci mají distanční výuku, uvedly místní úřady.

Také ruská Kurská oblast dnes hlásila škody. Podle tamního gubernátora Romana Starovojta zasáhl útok ze strany ukrajinských sil trafostanici a dvě obce jsou bez dodávek elektřiny. Agentura Reuters uvedla, že se jí tyto informace nepodařilo ověřit.

Po dnešním ostřelování nejsou hlášeni zranění nebo mrtví. Místní úřady uvedly, že zahájily vyšetřování těchto útoků a že z nich podezřívají ukrajinskou armádu. Ukrajinské ministerstvo obrany se k nim nevyjádřilo.

Reuters uvádí, že z regionů Ruska u hranic s Ukrajinou od začátku nynější ruské agrese občas přicházejí zprávy o útocích proti cílům, jako jsou sklady zbraní nebo pohonných hmot. Ukrajina se k odpovědnosti za ně nehlásí.

Související

Vladimir Putin Glosa

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

Více souvisejících

válka na Ukrajině Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

před 42 minutami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy