Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
14. října 2022 7:44
Čas čtení 0:44

Ukrajinská armáda postoupila k Chersonu, Rusko evakuuje civilisty

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ukrajinská armáda postoupila k Chersonu, Rusko evakuuje civilisty
Zdroj: TASR/AP

Ruské okupační úřady očekávají boje přímo v Chersonu. Občany proto plánují evakuovat do Ruska.

Ukrajinské ozbrojené síly osvobodily za poslední měsíc více než 600 osad. Nyní se přesunuly k Chersonské oblasti, a protože ruské úřady očekávají boje přímo v Chersonu, začaly evakuovat civilisty. Podle zahraničních médií je evakuace známkou slábnoucího vlivu Moskvy na území, které chce anektovat, informují britští zpravodajové z The Guardian a BBC.

13. října 2022 19:46 Čas čtení 1:42 Těchto pět lidí by mohlo nahradit Putina, kdyby byl svržen Těchto pět lidí by mohlo nahradit Putina, kdyby byl svržen

Evakuovaní civilisté z Chersonské oblasti mají začít přijíždět do Ruska v pátek. K jejich odjezdu z domovů vyzval Vladimir Saldo, Ruskem dosazený šéf chersonské správy: „Navrhli jsme, aby byli všichni obyvatelé Chersonské oblasti, pokud si to přejí, ochráněni před raketovými střelami... aby odešli do jiných regionů spolu se svými dětmi,“ řekl. 

Nabídka evakuace se podle něj týká především obyvatel na západním břehu Dněpru. Tedy i obyvatel Chersonu, jediného velkého ukrajinského města, které Rusko během únorové invaze získalo v neporušeném stavu. Civilisté mají být evakuováni do ruské Rostovské oblasti. 

„Vláda přijala rozhodnutí. Zorganizuje pomoc při odchodu obyvatel Chersonské oblasti do jiných regionů země. Všem poskytneme bezplatné ubytování a vše potřebné,“ uvedl ruský vicepremiér Marat Chusnullin. „Rostovská oblast přijme každého, kdo do ní chce z Chersonu přijet,“ dodal. 

Ukrajina o dění v Chersonské oblasti zatím mlčí.

Domů
Sdílet
Diskuse