Hlavní obsah

Uražený Musk vysvětlil, proč už Ukrajincům nebude platit Starlinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký miliardář Elon Musk na Twitteru vysvětlil, proč už nebude Ukrajincům nabízet zdarma služby satelitů Starlink. Podle svých slov jen vyslyšel „doporučení“ bývalého ukrajinského velvyslance v Berlíně Andrije Melnyka, který ho vulgárním způsobem na začátku října poslal do patřičných míst. Důvodem sporu byl Muskův návrh, aby se Ukrajina vzdala Krymu a přijmula skutečnost, že válku s Ruskem nevyhraje.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Elon Musk

Článek

„Společnost Starlink Elona Muska tvrdí, že si už nemůže dovolit poskytovat Ukrajině bezplatné služby, a žádá Pentagon, aby je zaplatil. Starlink měl ve válce změnit pravidla hry. Přichází to několik dní poté, co ukrajinský velvyslanec Andrij Melnyk Muskovi vzkázal, aby „šel do pr**le,“ informoval na Twitteru v pátek dopoledne novinář Jason Jay Smart.

Ve svém příspěvku nejbohatšího muže světa označil, a jak u Muska bývá zvykem, netrvalo dlouho a zareagoval.

„Jen se řídíme jeho doporučením,“ napsal Musk a přidal emotikon panáčka krčícího rameny.

Musk bývá na sociálních sítích často sarkastický, není tedy jasné, zda myslel svůj komentář vážně.

Malicherný důvod pro výpadky Starlinku ovšem diskutující příliš neoslnil. Výpadky satelitů totiž od 30. září v podstatě zastavily ukrajinskou protiofenzivu.

„Trestáte celý národ kvůli urážce jednoho člověka…,“ reagovala běloruská agentura Nexta, která po celou dobu konfliktu intenzivně informuje o dění na bojišti i mimo něj.

Přisadil si i někdejší finský premiér Alexander Stubb.

„Vážený Elone Musku, válka na Ukrajině je o životě a smrti, o svobodě a kontrole, o demokracii a autokracii. Přestaňte prosím vyvolávat chaos. Tohle není hra. Válka je binární. Vyberte si svou stranu a držte se jí. Ukrajina potřebuje veškerou pomoc, aby porazila ruskou agresi,“ uvedl Stubb.

Melnyk, jehož vulgární vzkaz se Muska zřejmě tak dotkl, byl donedávna velvyslancem Ukrajiny v Německu. Jeho svérázné výroky v médiích byly však jedním z důvodů, proč byl ke konci září odvolán.

Muskova anketa

V pondělí 3. října na Twitteru Elon Musk navrhl, aby Ukrajina natrvalo postoupila Krym Rusku a odsouhlasila si neutralitu.

Navrhl také, aby se ve východních oblastech, které Rusko částečně okupuje, konala nová referenda o osudu tamních obyvatel.

Oprava Kerčského mostu se Rusům značně protáhne, zřejmě až do léta

Válka na Ukrajině

Ta by měla proběhnout podle Muska pod dohledem OSN a v případě, že by se lidé vyslovili proti připojení k Rusku, měla by okupační vojska odejít.

Do Muskovy ankety se zapojilo více než 2,5 milionu lidí, přičemž přibližně 60 % hlasujících bylo proti jeho návrhu.

Ukrajince jeho návrh pobouřil, Rusové byli naopak nadšení. „Je velmi pozitivní, že někdo jako Elon Musk hledá mírové východisko z této situace,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům.

Politický analytik Ian Bremmer následně v newsletteru své organizace Eurasia Group napsal, že Musk před uspořádáním ankety osobně hovořil s ruským vládcem Vladimirem Putinem.

Toto tvrzení Musk na Twitteru popřel, ale Bremmer si trval na svém. Musk mu to prý osobně řekl.

Většinu stejně neplatil on

Ačkoliv se Muskovi dostalo širokého uznání a díků za to, že reagoval na žádosti o službu Starlink na Ukrajině hned na začátku ruské invaze, podle CNN většinu 20 000 terminálů plně nebo částečně financovaly jiné zdroje jako USA, Británie nebo Polsko.

Na 85 procent z dodaných 20 000 terminálů bylo zaplaceno plně nebo částečně Spojenými státy a Polskem. Tyto země také platí třicet procent nákladů na připojení, které podle SpaceX činí 4500 dolarů (113 tisíc Kč) na jeden terminál na měsíc.

Žádost firmy proto popudila některé představitele Pentagonu. Jeden z nich řekl, že SpaceX má „drzost tvářit se jako hrdina“, když ostatní tolik platí, a ještě předkládá účet na desítky milionů dolarů měsíčně.

Daleko dražší než terminály je podle CNN konektivita, přičemž SpaceX tvrdí, že financuje většinu služeb poskytovaných Ukrajině.

Vynálezce a vizionář Elon Musk. Vypracoval se v hvězdu světa technologií

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám