Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nomádi

NOMÁDI: Tři obytňáky, které se vyplatí prohlédnout na výstavě Caravaning Brno 2022

Batu 535 je off-road karavan původem z Turecka. foto: BackiAdventures

Crawler Batu 535 je off-road karavan pro čtyři lidi. Kabe Travel Master Royal x780 LXL představuje pohled na obytný vůz podle Švédů. Oba spojuje to, že si na výstavě Caravaning Brno odbudou svou tuzemskou premiéru. Veletrh startuje na brněnském výstavišti již ve čtvrtek 20. října.
  9:00

Caravaning Brno letos obsadil dvě haly brněnského výstaviště. Chybět nebude ani doprovodný program obsahující cestovatelské přednášky či křest knihy.

Seveřan Kabe

V roce 1958 slíbil Kurt Blomqvist své ženě dovolenou v karavanu. Kupodivu žádný karavan, který tehdy našel v nabídce, nebyl vhodný pro švédské podmínky. Rozhodl se postavit si jej sám. Tak vznikla švédská značka obytných přívěsů a aut Kabe. Za desetiletí se skandinávští konstruktéři zdokonalili v umění postavit domov na kolech do každého počasí. Tedy i do vydatných dešťů a také do tvrdých mrazů. V Kabe své výrobky „týrají“ v dešťové a mrazové komoře. Vůbec poprvé bude v Česku k vidění jejich polointegrovaný model Travel Master Royal x780 LXL a to na stánku společnosti Hykro v pavilonu P.

Kabe x780lxl pohled do interiéru

Uvnitř tohoto polointegrovaného obytného automobilu najdete v obývací částí velké protilehlé sezení - tedy půdorys, který v posledních letech nabývá na popularitě. Za kuchyňskou linkou ve tvaru L následuje odpočinková část s francouzskou postelí a velká koupelna s oddělenou sprchou. Na sezením je umístěna spouštěcí postel, takže ve voze mohou pohodlně cestovat i přespávat čtyři karavanisté.

Tento model váží 4,5 tuny a pohání jej motor o výkonu 170 koní spojený s devítistupňovou automatickou převodovkou. Kabe v posledních letech opustilo podvozky značky Fiat a všechna obytná auta staví na základech automobilů Mercedes-Benz (více čtěte ZDE).

Batu do každého terénu

Pro většinu lidí platí jednoduchá rovnice: karavan rovná se hezký travnatý plácek v kempu, ideálně ve stínu. Pro ty, kterým to nestačí, jsou zde off-road karavany, se kterými se posádka nemusí bát opustit asfalt. Na brněnském výstavišti se představí v tuzemské premiéře Crawler Batu 535. Má dvě nápravy, odolné hliníkové vnějším tělo a dá se podle výrobce používat celoročně. Vychytávkou je výškově nastavitelné vzduchové odpružení.

Přívěs nabízí originální design odkazující někam k vojenským zakázkám a umožňuje nezávislé cestování pro čtyři osoby. Vytápění a teplou vodu obstarává dobře známá Truma Combi 6, karavan má mimo jiné gelovou baterii Victron Energy 220A a chytrou nabíječku Victron Blue (20 A). Více informací najdete ZDE.

Královská třída

Patrně největší a také nejdražší exponát na výstavišti se bude nacházet v hale F. Jedná se obytný vůz pro nejnáročnější klientelu Concorde Liner 1090 GI. Konstruktéři si pro jeho základ vybrali kamion Mercedes-Benz Actros 1830 L. Už jen „míry a váhy“ tohoto stroje jsou úctyhodné. Vůz měří na délku 11 metrů, váží 18 tun a do garáže v zadní části concordu se vejde plnohodnotné osobní auto. V interiéru čeká čtyři cestují mobilní variace na luxusní apartmán. Kromě obvyklé výbavy je tu také pračka, myčka nádobí či klimatizovaná křesla. Základní cena modelu je 353 613 euro, tedy 8 691 489,- Kč podle současného kurzu. Více čtěte ZDE.

Caravaning Brno – novinky ze světa i české vychytávky

Mezinárodní výstava karavanů a obytných automobilů na brněnském výstavišti se koná 20. až 23. října a nabídne více než 100 značek nejnovějších karavanů, obytných vozů a vestaveb. Chybět nebudou minikaravany, střešní stany a k tomu samozřejmě bohaté příslušenství pro kempování.

Společnost CaravanCity představí značky Karmann-Mobil, Robeta, Affinity a Tourne, CARAVAN Plus s.r.o. přiveze náhradní díly a příslušenství německého prodejce REIMO a luxusní obytné vozy NOTIN Camping cars a Ahorn Camp.

Společnost HYKRO Praha bude mít tradiční zastupované značky německé výroby: Knaus , Tabbert , Weinsberg, obytné vozy Carado, dále exkluzivně obytné přívěsy a obytná vozidla švédského výrobce KABE.

CARAVAN METROPOL doveze na veletrh bohatý vozový park a nejžhavější novinky od německých značek Bürstner, Hymer a Nismann + Bischoff. Společnost BLUE RENT bude prezentovat bezkonkurenčně největší a také nejdražší exponát pro nejnáročnější klientelu: LINER 1090 GI. KaravanTravel.cz ukáže kompletní produktovou řadu prémiových obytných vozů Eura Mobil. Můžete se těšit na novinku na platformě Mercedes-Benz, tři značky obytných vestaveb různých typů ihned k odběru, nové modelové řady CI Horon a CI Magis+ a širokou nabídku skladových vozů.

Karavan Centrum Morava.cz nabídne obytná auta a karavany světových značek FENDT, MOBILVETTA, LAIKA, EURA MOBIL, ETRUSCO, FORSTER, McLOUIS a VANTourer. Centrum Moravia Olomouc přiveze zastoupené značky Hymer, Eriba, Carado a Dethleffs. Společnost AUTO-BAYER, s.r.o., autorizovaný prodejce a servis značek Volkswagen a ŠKODA, představí obytné vozy Elnagh, kterých je výhradním prodejcem a servisním partnerem pro ČR. Campers4U, akreditovaný zástupce ADRIA MOBIL v ČR, představí prémiový model SUPERSONIC a model MATRIX SUPREME na podvozku Mercedes-Benz a průřez portfolia včetně novinky – lidového modelu Altea.

Přijede i firma FIBICH CampingCars, která se zabývá prodejem a půjčováním karavanů, obytných vozů a příslušenství Movera a Camping-Profi. Campingworld Neugebauer vystaví vrcholný model Carthago S-plus na podvozku Iveco, Liner-for-Two, nejprodávanější Carthago C-line 4.9 LE L na podvozku Mercedes Benz, ale také vestavby Malibu s nejlehčí zvedací střechou mezi vany a modely střední třídy Etrusco.

Minikaravany, střešní nástavby nebo vyladěné vestavby

Nový trend cestování představí značka VisionX, výrobce expedičních střešních stanů, s nimiž během pár minut proměníte své auto na útulné bydlení uprostřed přírody. Již podruhé se v Brně ukáže firma Life Style Camper s krásnými minikaravany, jejichž oblíbený model X-Line Premium ocení ti, co s karavanem neváhají jet i do náročného terénu. MS Camper a TPS Vans předvedou nové typy vestaveb automobilů MERCEDES-BENZ Sprinter včetně verzí 4x4 a v doprovodném programu vás seznámí s nejmodernějšími vírníky společnosti Autogyro s přídavným el. motorem.

Čtyři společnosti se představí na společné expozici ADVENTURE VILLAGE: BACKI adventure, prodejce offroadových karavanů značky Crawler, Procamp, Maturi a stanů Gear Rock, dále Czech Campers, český výrobce Pop-Up camperů, obytných nástaveb na pick-upy,MRKEY klíč k dobrodružství, který se zabývá prodejem ofroadových karavanů a výrobou i prodejem expedičních přívěsů a ANNY carmat, český výrobce matrací do auta na míru . Na stánku bude k vidění nejprodávanější model Crawler TRC 458, novinka na českém trhu - offroadový karavan BATU 535, ANKA 300, Maturi Sideway, Maturi Tricamp, Procamp Bushcamp, nástavby Kerouac Short a Kerouac Long, stany Gear Rock a matrace Anna carmat.

Praktické, a přitom designové vestavby přiveze značka EGOÉ. Nestboard je určený pro vozy typu kombi a další typ vestaveb od Egoé – řada Nestbox – je vhodná pro většinu typů rodinných aut. Na veletrhu se představí i česká firma ORYX, transformovaná z vývojového start-upu do výrobní společnosti, která spouští sériovou výrobu luxusních obytných návěsů zvaných v Americe „Fifth-wheel“.