Hlavní obsah

Nájemné zdražuje vysoká poptávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poptávka po nájemném ve velkých městech je vysoká a ceny to tlačí nahoru. Podle analýzy serveru Bezrealitky.cz polovina nabídek k nájmu mizí do osmi dnů. V Praze a Brně je více než třetina volných bytů k nájmu pryč do tří dnů. Na jeden inzerát se v Brně v průměru přihlásí třicet zájemců, v hlavním městě pak přes čtyřicet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

První zájemce se pronajímateli, poté co zveřejní nabídku na Bezrealitky.cz, v průměru ozve do dvaceti, třiceti minut.

„Hledání pronájmu tak může zájemcům trvat i několik týdnů a znamená to obcházení desítek bytů,“ sdělil zástupce společnosti Jan Škrabánek.

Lidé hledající nájem by se měli připravit i na to, že většinou musí zaplatit realitce jeden nájem jako provizi a obvykle další dva nájmy coby kauci. To pak celkově u bytu většího než garsonka znamená mít pohromadě i 60 tisíc korun.

I na nájemné dopadá vysoká inflace. Jaká jsou pravidla pro jeho zvýšení?

Finance

Ještě větší problém mají majitelé domácích mazlíčků, zejména psů a koček. Majitelé bytů je většinou odmítají, i když to není v souladu se zákonem. Pes není důvod pro odmítnutí nájemníka. Praxe je ale jiná. „Otevřený zákaz psů nebo koček je běžně uváděn přímo v inzerátech,“ potvrdil Škrabánek.

„Zamýšleli jsme, že se přestěhujeme do většího. Když jsme ale viděli, co se děje, tak jsme zůstali. Je to přece jen pěkné místo. Máme dvě kočky, majiteli to nevadí,“ vylíčila Právu mladá lékařka Valerie, která s manželem bydlí čtyři roky v bytě 1+1 nedaleko Pražského hradu. Nájem činí 20 tisíc korun plus poplatky.

„Když jsme se byli podívat jinde, tak byty bývají nevybavené nebo vypadají jako nejlevnější ubytovna. A pokud už je to lepší, tak za nájem chtějí výrazně více,“ dodala lékařka.

Průměrné ceny bytů klesají, nájmy ale rostou

Finance

Například majitel třicetimetrové garsonky na samém okraji Prahy, v Klecanech, chce čistě za nájem 13 tisíc měsíčně, zálohy na osobu činí 3 tisíce korun a kauce alespoň 30 tisíc. Byt 1+1 v pražském Karlíně stojí v základním nájmu 15 tisíc korun, zatímco 2+1 na náměstí Svatopluka Čecha už 20 tisíc korun měsíčně bez energií. Vratná kauce činí 25 tisíc korun.

Na serveru Sreality.cz se nabízí 2+kk, 70 m2 v Michli za 20 tisíc korun měsíčně, provize realitce činí 22 500 korun, kauce 40 tisíc korun. Nebo panelákové 3+kk na Chodově ve druhém podlaží, i zde je základní nájem bez poplatků 20 tisíc měsíčně, kauce činí 20 tisíc korun a poplatek realitce taktéž.

Brno skoro jako Praha

Podobné ceny jsou v Brně, kde se třeba v Žabovřeskách nabízí 2+kk, 36 m2 za 15 tisíc korun měsíčně; nebo 1+kk, 42 m2 ve čtvrti Líšeň za bezmála 18 tisíc měsíčně. Panelový byt 2+1 v Novém Lískovci je pak za 15 tisíc korun měsíčně.

Orientační výše nájmů za m2 (září 2022)
Praha 312 Kč/m2 
Středočeský kraj 230 Kč/m2 
Brno 265 Kč/m2 
Ostrava 170 Kč/m2 
Průměr ČR 270 Kč/m2 
Zdroj: Bezrealitky.cz

Poptávku po nájmech po prázdninách tradičně vyhnali vysoko i studenti. Analytici Bezrealitky.cz očekávají, že růst nájmů by mohl za tři měsíce přibrzdit a nabídka by se mohla rozšířit zejména o velké byty a rodinné domy. Zřejmě se budou více pronajímat a podpronajímat, aby nájemníci a vlastníci větších ploch zvládli platit drahé energie.

Domy za desetitisíce

Nájmy v rodinných domech ale nyní rozhodně nejsou menší. Například v Praze 5 -Stodůlkách se nabízí řadovka 300 m2 s menším pozemkem za nájemné 65 000 Kč měsíčně; domek 180 m2 s pozemek 768 m2 v Praze 9-Horních Počernicích pak za 42 000 Kč měsíčně; nebo stotřicetimetrový domek v pražské Hostivaři za 35 tisíc korun měsíčně.

V brněnské lokalitě Židenice je nájemné za podlahovou plochu 316 m2 a pozemek 181 m2 celkem 45 000 Kč za měsíc. Starší stometrová řadovka v Žabovřeskách je ale za 15 tisíc měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám