Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do Chersonu dorazily dva tisíce ruských branců, pomoc ve městě kolabuje

Sledujeme online   7:04aktualizováno  10:22
Ruské síly v noci na pátek pokračovaly v ostřelování Ukrajiny. Podle ukrajinského generálního štábu zasáhly útoky více než patnáct osad v Chersonské a Charkovské oblasti. Na dočasně dobyté území v Chersonu dorazily až dva tisíce mobilizovaných Rusů, ve městě podle štábu přestává fungovat humanitární pomoc. Rusko se podle analýzy amerického Institutu pro studium války chystá na ústup z Chersonské oblasti.

Muži povolaní do armádní služby v rámci částečné mobilizace absolvují výcvik v Moskevské oblasti. (1. října 2022) | foto: Profimedia.cz

Ukrajinským silám se podařilo odrazit ruské útoky v Luhanské a Doněcké oblasti, uvedl v pátek ráno v pravidelné ranní zprávě ukrajinský generální štáb.

Do Chersonské oblasti dorazilo podle zprávy až 2 000 mobilizovaných Rusů, mají doplnit ztráty a posílit jednotky na kontaktní linii. „Humanitární zařízení v Chersonu přestávají fungovat,“ dodal dále štáb.

„Rusko se snaží udržet dočasně dobytá území, soustředí úsilí na omezení akcí obranných sil. Zároveň nepřestává zkoušet vést útočné akce ve směru na Bachmut a Avdijivku,“ informoval štáb. Rusko také nadále provádí vzdušný průzkum podél kontaktní linie.

Za posledních 24 hodin provedlo Rusko podle štábu tři raketové a 24 leteckých útoků. Dále vypustilo více než 30 protiletadlových střel a přes 20 bezpilotních letounů Šáhed-136 íránské produkce. Útoky zasáhly oblasti více než patnácti osad, mimo jiné Mykolajiv v Chersonské oblasti a Charkovskou oblast.

Z Charkova hlásily tamní úřady v pátek ráno sérii výbuchů. Podle starosty Ihora Těrechova rakety zasáhly a poničily objekty patřící jednomu podniku ve městě . Šéf charkovské oblastí správy Oleh Siněhubov řekl, že při pátečním ruském útoku utrpělo zranění pět lidí, informuje ruskojazyčný servis BBC.

Nejméně čtyři lidé přišli ve čtvrtek večer o život při ukrajinském raketovém útoku Ruskem okupovaný Cherson. Podle agentury Intefax to oznámil zástupce ruských okupačních úřadů Kirill Stremousov.

U Chersonu jedna z raket HIMARS podle ruských médií zasáhla okolí Antonivského mostu vedoucího přes Dněpr a dopadla na přívoz. Třináct lidí utrpělo zranění a shořelo 12 aut. Antonivský most je už měsíce mimo provoz, byl cílem opakovaných ukrajinských útoků, ruská armáda se snaží dopravu přes Dněpr řešit používáním přívozů.

„Okupační úřady vydaly příkaz k přípravě evakuace pro tzv. ‚bankovní instituce‘, zpracovaly evakuační seznamy dovezených ruských zdravotníků a učitelů,“ uvedl generální štáb na Facebooku.

Od čtvrtka provedlo ukrajinské letectvo pět úderů. Generální štáb potvrdil, že byly zasaženy i oblasti koncentrace zbraní a vojenské techniky a dva protiletadlové raketové systémy nepřítele. Jednotky protivzdušné obrany sestřelily 15 bezpilotních letounů.

Rusko vytváří podmínky pro ústup z Chersonu

V očekávání dalšího ukrajinského postupu si Rusko v Chersonské oblasti pravděpodobně vytváří podmínky pro stažení vojsk a okupační správy ze západního břehu řeky Dněpr. Ve svém pravidelném hodnocení vývoje války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW).

Několik telegramových účtů z Chersonu si ve čtvrtek všimlo, že ruští vojáci vyrabovali tamní hasičskou zbrojnici a převezli hasičské vozy, ukradená civilní auta či různé domácí spotřebiče přes řeku Dněpr do levobřežní obce Hola Prystaň. Ukrajinská služba Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) týž den informovala, že ruské síly přesouvají přes řeku vojenskou techniku.

Rusko chystá ústup u Chersonu, novým terčem bude přehrada, míní analytici

Zveřejnila také satelitní snímky, které ukazují ruský trajekt plující přes Dněpr z Kozackého na západním břehu do Nové Kachovky na břehu východním. Stanice rovněž uvedla, že přívoz byl plně naložený, když zakotvil v Nové Kachovce, a zpět se vracel prázdný.

Tyto zprávy, byť neověřené, podle ISW celkově naznačují, že Rusko zřejmě cíleně stahuje velké množství vojáků a vybavení ze západního břehu Dněpru. Ruské velení se pravděpodobně alespoň částečně poučilo ze svých neúspěchů za nedávného panického ústupu z Charkovské oblasti, míní institut.

Ruskem dosazení představitelé Chersonské oblasti v uplynulých dnech oznámili, že kvůli pokračující ukrajinské ofenzivě evakuují na levý břeh Dněpru civilní obyvatelstvo. Během týdne chtějí takto přesunout 50 000 až 60 000 lidí.

Ruská stíhačka vypustila raketu u britského letounu. Chyba, tvrdí Moskva

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, měl před válkou přibližně 280 000 obyvatel. Stal se prvním velkým ukrajinským městem, kterého se Rusové zmocnili po letošním únorovém vpádu na Ukrajinu. Následně ruské vojsko získalo kontrolu nad velkou částí Chersonské oblasti, ukrajinským silám se ale od léta podařilo několik okupovaných obcí osvobodit. Podle agentury Reuters postoupily v uplynulých několika týdnech o 20 až 30 kilometrů.

Oznámení o přesunu několika tisíc ruských vojáků do Běloruska z minulého týdne má patrně přimět Ukrajinu, aby přesunula část sil k severní hranici, uvedlo v pátek britské ministerstvo obrany. Lukašenko minulý týden sdělil, že do nově vytvořeného společného bělorusko-ruského uskupení vojsk se zapojí 70 000 běloruských vojáků. Rusko ale podle jeho hodnocení zřejmě není schopno do Běloruska vyslat deklarovaných 15 000 mužů.

Ukrajinský generál z ukrajinského generálního štábu Oleksij Hromov ve čtvrtek varoval, že nebezpečí nového rozsáhlejšího ruského útoku z Běloruska rostě. Bělorusko nadále poskytuje Rusku své území k odpalování raket a vzletu dronů.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...