Zbrusu nový Rolls-Royce Spectre je sice dvoudvéřové kupé, ale obrovské. Na délku má skoro pět a půl metru a váží bezmála tři tuny. Navíc stojí k deseti milionům korun. Hlavní je ale něco jiného: tohle auto nepohání nic jiného než elektřina.

Eva Kadlecová je jedním z mála lidí u nás, kteří v úterý představený přelomový Rolls-Royce viděli na vlastní oči. A i když přechod na elektřinu, který v případě britské automobilky bude od roku 2030 absolutní, vzbuzuje mezi zákazníky superluxusní značky řadu otázek, šéfka Rolls-Royce Motor Cars Prague o úspěchu elektrického modelu nepochybuje.

Jaké jsou první reakce klientů?

Chodí jen ty pozitivní, za což jsem pochopitelně ráda. O to víc, že pochvalné hlasy přicházejí i od těch zákazníků, u kterých je to popravdě spíš překvapení. Někdo sice přemítá nad pohonem, ale obecně platí, že jsem nezaznamenala reakci, že by se někomu nelíbil design. Zákazníci oceňují, že i když novinka jezdí na elektřinu, pořád je to na první pohled Rolls-Royce.

Kdo bude typický nový majitel Spectre? Očekáváte, že půjde spíš o mladší lidi?

Dá se předpokládat, že mladší generace bude mít k elektromobilu blíž. Z reakcí klientů, kteří už na Spectre složili zálohu, nebo se mi po jeho odhalení ozvali s tím, že by o něj měli vážný zájem, ale nemám pocit, že by se to dalo jednoznačně říct.

Bude hodně záležet, jak má konkrétní člověk blízko k moderním technologiím a ochotě zkoušet něco nového. Stále tu samozřejmě budou zákazníci, kteří nedají dopustit na dvanáctiválcový spalovací motor a od kterých slyším, jak život bez něj bude jednou smutný.

Jaké je věkový průměr těch, kteří už na novinku složili zálohu?

Přesně to nevím, ale pohybujeme se někde kolem padesáti let. Máme klienty, kterým je přes šedesát a těší se na svůj Spectre, máme čtyřicátníky.

Pro koho je tento model určen?

Zákazníci, kteří na Spectre složili zálohu, už mají minimálně jeden Rolls-Royce doma. Odhaduji, že jak si možná dnes někdo myslí, že mu bude Spectre sloužit hlavně jako víkendové auto pro radost, velmi rychle dospěje k tomu, že se pro něj stane hlavním vozem. Třeba i proto, že díky němu už nebude muset na benzinku, protože si auto dobije doma nebo ve firemní garáži. I to bude příjemná změna ve smyslu většího soukromí, které mají naši klienti obecně velmi rádi.

Problém s dojezdem 520 kilometrů na jedno nabití nikdo nemá?

V rámci Rolls-Royce u technických informací často říkáme, že jde o to nejméně možné. I proto si myslím, že prezentovaný dojezd bude v reálném provozu o něco málo větší. V rámci naší republiky mi jeden klient řekl, že mu stačí, když bez dobíjení dojede z Prahy do Ostravy – a to bude Spectre splňovat stoprocentně.

Jaký byl váš hlavní dojem, když jste auto poprvé viděla na vlastní oči?

První myšlenka se samozřejmě týkala designu, jak je elegantní, nadčasový a krásný. Když se pak podíváte dovnitř a vidíte efekt noční oblohy na stropě, dveřích i palubní desce, jen vydechnete a řeknete si, jaká je to nádhera. A ještě mě příjemně překvapila velikost zavazadlového prostoru, který je stejně plnohodnotný jako u našich ostatních vozů.

Pořád platí, co prohlásil šéf automobilky, že od roku 2030 budou všechny modely Rolls-Royce elektrické?

Nechci předjímat, co bude v roce 2030, ale vyjádření Torstena Müller-Ötvöse bylo poměrně jednoznačné. Podle něj nebude Rolls-Royce v příští dekádě používat spalovací motory.

Eva Kadlecová
Podle Evy Kadlecové by mohl být letošní rok pro české zastoupení značky Rolls-Royce rekordní.

V Česku se do konce září registrovalo sedmadvacet nových Rolls-Royců, což je o sedm více než loni. Čeká vás úspěšný rok?

Především je potřeba říct, že Česko není jediný trh, odkud pocházejí naši zákazníci. Je nicméně pravda, že zatím pro nás letošek vypadá jako historicky nejlepší. Přesná čísla ale nezveřejňujeme.

O co je mezi zákazníky největší zájem?

Velmi populární je SUV Cullinan, kterému sekunduje model Ghost. Radost nám pokaždé dělá, když můžeme předat vozy upravené na míru, což se stalo i letos a další takové do Česka přijdou i v příštím roce. A klienti už se také začali ptát, kdy bude Spectre ve verzi Drophead Coupé.