Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Dokáže Rusko zničit Ukrajině vedení elektřiny? Zelenského lidé vážně řeší, co by to znamenalo a jak to přežít

Zdravotník po ruském útoku v Kyjevě. Foto: Roman Hrycyna, ČTK/AP
Zdravotník po ruském útoku v Kyjevě. Foto: Roman Hrycyna, ČTK/AP

Navzdory mírně optimistickým zprávám o ruské evakuaci okupovaného Chersonu začali Ukrajinci v posledních dnech na nejvyšší politické úrovni řešit vážnou obavu, jestli Rusko neuvrhne celou zemi do tmy a zimy zničením elektrického vedení. Respektive jak takovému ruskému pokusu čelit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ukrajinou se šíří vtip, že pokud Putin bombardováním rozvoden uvrhne zemi do tmy, docílí jediného – že za devět měsíců bude více Ukrajinců.

Je to spíš ventil pro upuštění napětí, protože ruské útoky na ukrajinskou energetickou síť jsou účinné. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského dokázala intenzivní ruská ofenziva za týden vyřadit 30 % objektů energetické infrastruktury. Ukrajinci ještě během minulého týdne ohlásili, že dodávky elektřiny napříč zemí obnovili. Ale obavy zůstaly.

Podoba války se totiž minulý týden zase trochu změnila. Rusové ve velkých počtech nasadili íránské kamikaze drony Šáhid-136, po týdnech příprav provedli i intenzivní raketový útok.

Už se zjevně nesnaží dobývat území (až na Bachmut v Doněcké oblasti). Zkouší zlomit Ukrajince terorem proti civilním cílům a vzít jim vůli bojovat. S úvahou, že ukrajinské obyvatelstvo by mohlo pod tíhou tmy a zimy začít po svých politicích požadovat příměří.

„Útoky proti kritické infrastruktuře Rusové vedou od začátku války, ale v posledních dvou týdnech jsou obzvlášť masivní,“ popsal pro web New Voice of Ukraine Olexandr Charčenko, šéf ukrajinského Energetického výzkumného střediska.

Příměřím by Kreml upevnil zisky ze své agrese. Kdyby později Ukrajinci chtěli osvobodit své okupované území a především spoluobčany na něm pobývající, nad nimiž má nyní Rusko moc (a kteří se bojí mobilizace do ruské armády), museli by porušit příměří. Být za „ty špatné“. A riskovat ztrátu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější