Svaz neví, co Ledecká vlastně chce. Ve finální podobě smlouvy jí nabízí 20 milionů

Jedna z nejúspěšnějších českých zimních sportovkyň posledních let - lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká - těsně před startem nové sezóny Světových pohárů 2022/23 stále neví, kolik dostane za reprezentování. Stejně jako před čtyřmi lety, tak i tentokrát je dohadování o nové smlouvě se svazem probíráno veřejně ze všech stran. Stále se objevují nejasnosti a spory se svazem, který Ledecké naposledy nabídl smlouvu v celkové výši 20 milionů korun. Čas na to dohodnout se mají obě strany jen do konce tohoto kalendářního roku.

Pokud by Ledecká se svazem nakonec smlouvu neuzavřela, nejenže by od svazu nedostávala žádné peníze, ale nedostávala by peníze ani od armádního střediska Dukla, jehož finanční podpora je navázána právě na status reprezentanta.

Ledecká je pak posledním českým sportovcem, která nemá stále podepsanou reprezentační smlouvu. "Smlouva je téměř totožná s tou předchozí, která byla ze strany Ester Ledecké podepsána, ale oproti dřívějším letům byla ještě vylepšena, co se týká finančního plnění v její prospěch," přiblížil Svaz lyžařů ČR záležitosti spojené s nově nabízenou smlouvou. Tu mimochodem podepsal svazový šéf David Trávníček, který před čtyřmi lety paradoxně zastupoval Ledeckou coby šéf agentury Sport Invest.

Připomeňme, že o nové smlouvě pro Ledeckou se jedná již od června letošního roku. "Ester Ledecké byly nabídnuty jednoznačně nejlepší podmínky ze všech reprezentantů, což ukazuje velkou snahu Svazu lyžařů ČR o dohodu. Tu však bohužel nevidíme na druhé straně. Po dlouhých jednáních byl Ester Ledecké a jejím zástupcům poslán poslední návrh reprezentační smlouvy dne 22. září 2022, který však druhá strana nechala do dnešního dne bez odpovědi, nezaslala jakékoliv připomínky, komentáře či konkrétní návrhy na úpravy," sdělil dále k tomuto jednání svaz.

Jednání o předešlé smlouvě brzdily spory mezi osobními a svazovými partnery a podle svazu těmto problémům bylo předejito a navíc se podle svazu jedná o lepší smlouvu, než kterou měla Ledecká uzavřenou se svazem dosud. Poukazuje například na slíbenou odměnu při případném získání nových svazových partnerů. "V předešlém čtyřletém období Svaz lyžařů ČR vyplatil Ledecké částku 9,55 milionu korun plus 8 milionů korun v nefinančním plnění za užívaní aut pro ni i její tým. (...) Ve smlouvě na další období nabízí navýšené finanční i nefinanční plnění v souhrnné výši 20 milionů korun, což je nabídka na maximální hranici aktuálních svazových možností," tvrdí svaz, že nově nabízená smluva počítá s většmi finančními prostředky pro Ledeckou, než kolik jich měla dosud.

Ze zákulisních informací vychází najevo, že aktuální jednání o nové reprezentační smlouvě se zadrhlo na výběru automobilky, se kterou hodlá Ledecká spolupracovat. Mělo se za to, že by měla olympijská vítězka ve snowboardu a v lyžování z roku 2018 nadále spolupracovat s Audi, což je i partner svazu. Během minulého týdne ale přišla na světlo světa zpráva o tom, že Ledecká chce nově spolupracovat s BMW. Ještě den před oznámením nové spolupráce Ester Ledecké ujišťoval jí pověřený zástupce pro jednání o reprezentační smlouvě Jan Koukal vedení Svazu lyžařů ČR o tom, že žádná spolupráce tohoto druhu ze strany Ester Ledecké uzavřena nebude. Tento postup vnímáme jako krajně neférový," ohrazuje se svaz proti jednání ze strany Ledecké a spol.

Proto tak už na straně při jednání s Ledeckou a jejím týmem začíná docházet trpělivost "I přes výše uvedené úmyslné poškození zájmů Svazu lyžařů ČR a jeho partnera jsme stále připraveni podepsat reprezentační smlouvu s Ester Ledeckou a v plné výši jí okamžitě zajistit podmínky pro nejlepší možnou reprezentaci České republiky, o což nám jde především. Proto jsme Ester Ledecké znovu zaslali návrh reprezentační smlouvy, který je však ze strany Svazu lyžařů ČR již finální," bnepřipouští další jednání o dalších úprávách smlouvy svaz.

Podle něj má Ledecká čas na podpis smlouvy do konce tohoto kalendářního roku, tedy do 31. prosince 2022. "Pokud ani do tohoto data nebude návrh Svazu lyžařů ČR akceptovat, ukončíme s okamžitou platností veškerá jednání o reprezentační smlouvě, protože příležitostí, aby Ester Ledecká sdělila své konkrétní návrhy a požadavky, bylo dost, ale ona tuto možnost nevyužila," řekl dále svaz a dodal, proč je důežité, aby Ledecká smloubvbu nakonec uzavřela: "Svaz lyžařů ČR ji nebude moct ze svého rozpočtu jakkoliv podpořit a poskytnout jí jakékoliv plnění, které v této chvíli nabízí, protože by to bez podepsané reprezentační smlouvy nebylo možné ani v rámci platných předpisů."

Dodejme, že Ledecká může i bez nové smlouvy přihlašovat na závody, jak o tom před časem mluvil šéf úseku alpských lyžařů Ladislav Forejtek. Aktuálně je po zranění a ještě tak není jasné, kdy do nadcházející nové sezóny naskočí.

Související

Více souvisejících

Lyžování Ester Ledecká

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy