Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rusové zničí Kachovskou přehradu, rozlitý Dněpr jim nahraje, míní experti

Ruští vojáci stráží Kachovskou vodní elektrárnu. foto: Profimedia.cz

Ruské síly se pravděpodobně pokusí vyhodit do vzduchu přehradu Kachovské vodní elektrárny. Budou se tak snažit zakrýt své stažení z oblasti a zároveň tak budou chtít zabránit ukrajinským silám, aby je pronásledovaly hlouběji do Ruskem okupované Chersonské oblasti. V sobotu ráno také Rusko dále útočilo na Kyjev i další města. Ukrajině se daří jejich střely zneškodnit.
  9:00aktualizováno  13:50

Ve svém pravidelném hodnocení vývoje války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW).

Podle ISW má Rusko „všechny důvody k tomu, aby se pokusilo poskytnout krytí svým ustupujícím silám a navíc tak rozšířilo řeku Dněpr, kterou by ukrajinské síly musely překročit, aby mohly pokračovat v protiofenzivě“.

Jak institut již dříve uvedl, z útoku na přehradu ruské síly téměř jistě obviní Ukrajinu.

Ta přitom na odpálení přehrady do povětří nemá žádný materiální zájem, voda by mohla zaplavit 80 ukrajinských měst a vysídlit stovky tisíc lidí. Přitom by byly rovněž narušeny již nyní slabé dodávky elektřiny na Ukrajině, dodal ISW.

Zaminování přehrady Kachovské vodní elektrárny a možný útok na ni zmínil již ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zástupce ruských okupačních úřadů v Chersonské oblasti Kirill Stremousov toto tvrzení ihned popřel. Řekl, že „jde o nepravdivou informaci a že Zelenskyj je lhář“. A dodal, že naopak Ukrajinci se snaží zakrýt „vlastní zločinné plány“.

Ruské síly rovněž pokračují v budování přechodů přes řeku Dněpr, dokončili provizorní most vedle často ostřelovaného a poškozeného Antonivského mostu v Chersonu.

Informovalo o tom britské ministerstvo obrany v pravidelné zprávě, která se opírá o zjištění zpravodajských služeb.

„Ačkoli bylo použití podobných mostů téměř jistě zahrnuto do plánování operací v Evropě za dob Sovětského svazu, nyní je to pravděpodobně poprvé za několik desetiletí, co ruská armáda tento most potřebuje,“ uvedla britská rozvědka.

Útoky na Kyjev i Nikopol

Jak informoval šéf Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko, ruské rakety zasáhly v noci na sobotu město Nikopol, které leží poblíž Záporožské jaderné elektrárny. Údery poškodily více než 20 budov a několik plynovodů. Téměř tisíc rodin zůstalo po útoku bez elektřiny.

Protivzdušná obrana v oblasti Kyjeva pak sestřelila několik ruských raket, které mířily na ukrajinské hlavní město. Na telegramu o tom informoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Obyvatele vyzval, aby zůstali v krytech, protože nálety stále pokračují.

„Několik raket letících na Kyjev bylo v oblasti sestřeleno protivzdušnou obranou. Děkujeme našim obráncům,“ citovala z prohlášení Klička agentura Unian. „Šetřte elektřinou a buďte shovívaví, pokud jde o omezení jejích dodávek,“ vzkázal Kyjevanům starosta.

O sestřelení ruské rakety v Kyjevské oblasti informoval i tamní policejní šéf Andrij Něbytov. „Nedošlo k žádným obětem ani škodám, trosky rakety spadly do lesa,“ dodal.

Ruské střely se daří sestřelovat

Jak oznámilo ukrajinské letectvo, celkem v sobotu ráno systém protivzdušné obrany zneškodnil 18 ruských střel. Podle letectva zaútočilo Rusko na Ukrajinu ze dvou směrů. Nejméně deset letadel vypálilo 17 řízených střel typu Ch-101 z Rostovské oblasti na jihu Ruska.

Dalších nejméně 16 střel s plochou dráhou letu Kalibr bylo vystřeleno z lodí v Černém moři. Celkem 13 střel typu Ch-101 a pět typu Kalibr se podařilo sestřelit, dodalo letectvo. Dvanáct raket pak podle letectva podle všeho zasáhlo cíl, uvedl list The Kyiv Independent.

O intenzivním ostřelování informovali i představitelé tří dalších západoukrajinských regionů. Výbuchy bylo slyšet kolem města Rivne, z Chmelnycké oblasti a Volyňské oblasti. Zasažena byla zejména energetická infrastruktura.

V Kirovohradské oblasti ve střední části Ukrajiny zasáhly ruské nálety důležitá energetická zařízení u měst Kropyvnyckyj a Holovanivsk. V oblasti rovněž dochází k výpadkům elektřiny. Tamní úřady v této souvislosti vyzvaly místní obyvatele i podniky, aby snížily její spotřebu, napsala agentura Ukrinform. V Oděse raketová palba zranila tři lidi, i tam mají problémy s dodávkami elektřiny.

Ruské ministerstvo obrany mezitím uvedlo, že jeho síly odrazily pokusy o ukrajinskou ofenzivu na východě země v Luhanském a Doněckém regionu a na jihu v Chersonském regionu. Jak poznamenala agentura Reuters, zprávy z bojiště nebylo možné nezávisle ověřit.

Při ukrajinském ostřelování pak zahynuli v ruském městě Šebekino dva lidé. Na telegramu o tom informoval gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Šebekino se nachází asi osm kilometrů od hranic s Ukrajinou.

Nejméně deset dalších osob utrpělo podle Gladkova zranění, stav několika z nich je vážný. Téměř 15 000 místních obyvatel se kvůli ostřelování ocitlo bez dodávek elektřiny, citovala gubernátora ruská agentura TASS.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!