25. 4. 2024

Příběh Artmedie Bratislava: Jak klub z Petržalky naháněl strach fotbalové Evropě!

Zdroj: Depositphotos

Petržalka je nejlidnatější městská část Bratislavy, která leží při pravém břehu Dunaje. Uprostřed panelákové džungle se na začátku tisíciletí zrodil fotbalový zázrak jménem Artmedia Bratislava. Znáte její příběh?

Před téměř dvaceti lety se Petržalka potulovala Evropou a šířila strach od Glasgow po Porto.

Pro trenéra Vladimíra Weisse to byl začátek, pro většinu hráčů vrchol, pro samotný klub – byť symbolicky – začátek konce.

V květnu roku 2005 oslavila Artmedia překvapivý titul ve slovenské lize a v létě na ní čekala kvalifikační fáze o postup do Ligy mistrů. Šance byly mizivé.

Z prvního předkola postoupila Artmedia až gólem z poslední minuty třicetiminutového nastavení proti kazašskému Kajratu Almaty.

Slavný klub odjel s historickým debaklem

V tom druhém měla přijít konečná, když do Bratislavy přijel slavný Celtic Glasgow.

Zápas se kvůli regulím UEFA hrál na Tehelném poli, přesto se mohli skotští příznivci potrhat smíchy z mrňavého domovského stánku Artmedie ležícího v městském parku.

„Jde o sedlácký, hospodský tým,“ ozývalo se ze Celtiku. Ti už se viděli ve třetím předkole, jenže pak se stalo něco, na co se v Bratislavě nikdy nezapomene.

Artmedia potupila namyšleného soupeře 5:0, hattrickem se blýskl Juraj Halenár, který byl v tu dobu členém týmu pouhých pět dní.

„Věřím, že si fanouškové Celtiku jméno našeho klubu už zapamatují,“ zářil tehdejší kouč Artmedie Vladimír Weiss.

Na horké skotské půdě přesto musel slovenský celek ještě bojovat o postup. Celtic se nevzdával, přesto mu ani vysoká výhra 4:0 ke srovnání manka nestačila.

Ve třetím předkole svedla Petržalka souboj s Partizanem Bělehrad.

Po dvou bezgólových remízách se o postupu rozhodovalo v penaltovém rozstřelu, který úspěšněji zvládla Petržalka a dočkala se historického postupu do základní skupiny Ligy mistrů!

Ve skupinové fáze černobílým los nadělil opravdu zvučné soupeře. Milánský Inter, FC Porto a Glasgow Rangers.

Nejpamátnější utkání odehráli svěřenci trenéra Weisse na portském San Dragau.

Přesto, že domácí Draci vedli po 40. minutách 2:0, klub z bratislavského sídliště se nevzdal a zápas góly Petrášek, Kozáka a Borbélyho otočil na 2:3.

Zatímco s milánským Interem prohrála Artmedia oba zápasy (0:1 a 0:4) Se skotskými Rangers uhrála dvě remízy (0:0 a 2:2) a skupinu zakončila na třetím místě.

Naposledy mistr

Po mistrovské sezoně 2004/05 bere Artmedie Patržalka dvakrát po sobě stříbrné medaile a v konkurenci dalších dvou bratislavských klubů – Interu a Slovanu – je ten nejlepší.

V sezoně 2007/08 se ke kormidlu opět vrací trenér Vladimír Weiss, který mezitím zkoušel štěstí v ruské lize.

Klub táhne svými góly opět Juraj Halenár, po boku má českého reprezentanta Zbyňka Pospěcha.

Historicky druhý ligový titul Artmedia ještě oslaví na svém – dnes již neexistujícím – stadionu Za starým mostem. Pak začne pozvolný pád.

Pád na dno

V létě 2008 se v klubu událo několik nepříjemných změn.

Artmedia se musela přestěhovat ze svého stadionu Pod starým mostom na Pasienky, kde hrál do té doby konkurent Inter Bratislava.

Hlavní trenér Vladimír Weiss vyslyšel volání slovenské reprezentace a v klubu po úspěšné sezoně skončil.

Největší ránu však klub dostal, když z něj do konkurenčního Slovanu Bratislava odešel majitel a podnikatel Ivan Kmotrík.

Po odchodu majitele klub začal ztrácet velmi rychle své pozice mezi smetánkou slovenského fotbalu, což vyústilo až v sestup do 2. ligy v následující sezóně 2009/10.

Hráči, kteří byli hlavními strůjci úspěchu se rozprchli, ovšem díru do světa žádný neudělal.

Největší hráčská osobnost klubu – střelec Juraj Halenár – stagnoval v dresu Slovanu Bratislava a v roce 2018 spáchal v pouhých 35 letech sebevraždu.

Snad jen obránce Ján Ďurica se následně prosadil v ruské lize a na MS 2010 v Jihoafrické republice patřil k tahounům slovenské reprezentace.

I přes vstup nového majitele následoval další pád, tentokráte do třetí ligy. Klub se přejmenoval na FC Petržalka 1898.

V roce 2014 se klub ocitl v konkurzu a defakto zanikl.

Příznivci a fanoušci klubu se však rozhodli, že na jeho odkazu založí klub nový názvem FC Petržalka.

Klub přihlásili do páté ligy ze které se během následujících sezon prokousal až do druhé. Své domácí zápasy odehrává v areálu na ulici M. C. Sklodowskej (zkráceně též Štadión na Sklodowskej) s kapacitou 1 500 diváků.