Hlavní obsah

Spolu a Piráti v klinči kvůli Čižinskému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednávání o pražské koalici v úterý skončilo opět patem. Přitom Praha je vedle Hradce Králové posledním z velkých měst, kde měsíc po volbách ještě nebyla domluvena nová podoba radnice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyjednavači Prahy sobě. Na snímku Adam Scheinherr, Jan Čižinský a Hana Třeštíková (snímek ze 4. října 2022)

Článek

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) se sice domluvila na dalším postupu se STAN, ale vytvoření pražské koalice stále blokují Piráti, kteří utvořili Alianci pro stabilitu s hnutím Jana Čižinského Praha sobě a nechtějí jednat bez něj. Trojkoalice Spolu ale Čižinského do koalice přibrat odmítá.

„K žádné dohodě nedošlo. Piráti se nepřipojili k myšlence vytvořit koalici na vládním půdorysu a zablokovali jednání,“ řekl novinářům po setkání, které trvalo zhruba dvě hodiny, lídr Spolu a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS).

Aby mělo Spolu v Praze primátora a většinu v radě? To si nedovedu představit, říká Pirátka Komrsková

Domácí

„Naším cílem byl vládní půdorys a byli jsme dnes připraveni uzavřít koaliční smlouvu. Bohužel jsme se od Pirátů dozvěděli, že takovou koalici nemají zájem uzavřít a preferují společenství s Prahou sobě,“ doplnil hlavní vyjednavač a místopředseda ODS Zdeněk Zajíček.

„Budeme hledat jiné varianty, které se nabízejí,“ uvedl Zajíček s tím, že Piráti mají stále otevřené dveře. „Kdyby během příštích dnů došlo ke změně jejich postoje, můžeme s nimi stále jednat,“ dodal Zajíček.

Ve středu se má pražské Spolu opět sejít se STAN, kteří mají vůli do koalice vstoupit. Dohromady však většinu v 65členném zastupitelstvu nedají.

Dosavadní pirátský primátor Zdeněk Hřib novinářům řekl, že Piráti budou vyjednávat o budoucí koalici už jen společně s Prahou sobě. „Opakovaně a v předstihu jsme jednoznačně koalici Spolu oznámili, že jednáme za Alianci pro stabilitu. Celostátní vláda je také složená ze všech demokratických subjektů, které jsou zastoupené ve Sněmovně, a my usilujeme o stabilní vládu, která vydrží celé čtyři roky,“ uvedl primátor.

Hřib připustil i to, že by jeho strana mohla být v dalším volebním období v opozici. „Nelpíme na žádných mocenských postech, opakovaně jsme avizovali, že například neusilujeme ani o pozici primátora. To znamená, je naprosto jednoznačné a jasné, že nám tady o žádné židličky nejde,“ řekl.

Piráti a Praha sobě se v metropoli zabetonovali v alianci

Domácí

„Spolu z nesrozumitelných důvodů odmítá Prahu sobě, ačkoliv s nimi v předchozích dnech opakovaně jednali o programu, a dokonce je označovali za kompetentní,“ dodal.

Zástupci koalice Spolu dali ale najevo, že přes Prahu sobě takzvaně nejede vlak. „Stanoviska, názory a princip chápání demokracie jsou velmi odlišné od našich,“ podotkl Svoboda.

Zajíček zopakoval, že široká koalice s Prahou sobě by znamenala fakticky pokračování současné magistrátní vlády (v níž sedí vedle Pirátů a Prahy sobě také TOP 09, KDU-ČSL a STAN) pouze s účastí ODS.

„Daleko větší programovou shodu máme s Piráty než s Prahou sobě. Takhle bychom byli pouze přidáni do existující ko­alice. Nebyly by možné změny, které by Praha potřebovala,“ dodal Zajíček.

S hnutím ANO by to bylo o jediný hlas

Koalice Spolu zatím odmítá uzavřít spolupráci s hnutím ANO, s nímž by utvořila 33člennou křehkou koalici s většinou jediného hlasu. Pokud by se přidalo hnutí STAN, měla by taková koalice 38 hlasů. Koalice, která by kopírovala vládní půdorys, by měla 37 křesel.

Lídr pražského ANO Patrik Nacher by spolupráci se Spolu neodmítal. „Dlouhodobě říkáme, že hledáme koalici postavenou na obsahové a programové shodě. Pro mě je důležité, aby současná rada na příštím zasedání zastupitelstva skončila,“ řekl Právu.

Výběr článků

Načítám