Z čeho byste měli jako OSVČ vycházet při stanovení výše hodinové sazby?

27.10.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Založili jste si živnost, koupili vybavení pracovny, ale ještě nemáte vypočtenou výši hodinové sazby? Jak vysokou hodinovku si určit, abyste neprodělávali?

Stanovení hodinové sazby je nejdůležitějším krokem při začátku podnikání. Co všechno byste měli promítnout do výše hodinové sazby?

Výpočet hodinové sazby u OSVČ

Zdroj: Shutterstock

Při výpočtu nákladů na podnikání nezapomínejte na povinné odvody státu.

Odvody na zdravotní a sociální pojištění

Jako každá OSVČ musíte odvádět každý měsíc zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Ty v prvním roce podnikání platíte v minimálních zálohách. Pro rok 2022 jsou minimální zálohy ve výši 2588 Kč na sociální pojištění a 2627 Kč na zdravotní pojištění. Další roky již platíte podle svého výdělku za předchozí zdaňovací období.

Daň z příjmů

Daň z příjmů fyzických osob platí OSVČ ročně po skončení zdaňovacího období a podání daňového přiznání. Výše daně z příjmů fyzických osob je ve výši 15 %. Pokud ale máte vyšší příjmy, může se na vás vztahovat i 23% daň.

Jestliže nechcete podávat daňové přiznání, můžete se přihlásit do tzv. režimu paušální daně a platit odvody a daň v jedné částce, která v roce 2022 činí 5994 Kč.

Tip: Paušální daň 1. ledna 2023 vzroste na 6208 Kč, budou zavedena i pásma?

Nezapomeňte do počtu hodin zahrnout i dobu strávenou nad administrativou

Jako OSVČ se nezabýváte pouze prací, ze které vám plynou příjmy. Na starosti budete mít i administrativu, která souvisí s vaším podnikáním. Tento čas vložený do administrativy je potřeba brát v potaz a zahrnout jej do maximální výše počtu hodin, které chcete za týden/měsíc odpracovat.

Určete si výši měsíční částky, kterou chcete vydělat, a dle toho vypočítejte minimální hodinovku

Z určené měsíční částky výdělku se bude odvíjet vše ostatní.

Uvádíme názorný příklad, jak si stanovit vaši minimální hodinovou sazbu. Do proměnných si dosaďte hodnoty dle svých potřeb.

Požadovaná výše měsíčního výdělku: 60 000 Kč / měsíc = 720 000 Kč / rok.

Počet hodin, které chcete za měsíc odpracovat: 25 h/týden = 100 h/měsíc = 1200 h/rok. Zde ale musíte brát v potaz, že nebudete pracovat každý týden (dovolená, nemoc apod.).

Budeme brát v úvahu, že budete pracovat 11 měsíců za rok: 11 × 100 h = 1100 h/rok.

Hodnota vašich měsíčních nákladů na podnikání a osobní život: 20 000 Kč/měsíc = 240 000 Kč/rok.

Výše minimální hodinové sazby: 240 000 Kč / 1100 h = 218,18 Kč.

Tuto hodinovku potřebujete, abyste měsíčně zaplatili vaše náklady na podnikání a osobní život. Od toho si můžete stanovit výši sazby, podle toho, kolik chcete měsíčně ušetřit.

Co všechno byste měli v nákladech na podnikání zvážit?

  • Cena pronájmu pracoviště,
  • státní odvody,
  • vzdělávací knihy a kurzy,
  • pomůcky,
  • případně náklady na další zaměstnance.

K nákladům na podnikání musíte samozřejmě připočíst také své osobní náklady (nájem, splátky, spoření, potraviny, oblečení, drogerie, domácí mazlíčci, zábava…).

Úroveň vaší seniority

Dalším důležitým faktem, která se zohledňuje do výše hodinovky, je úroveň vaší seniority. Tedy výše odbornosti v činnosti, kterou poskytujete. Pokud se v oboru pohybujete teprve 2 roky, vaše sazba by měla být nižší, než když pracujete v oboru již několik let.

Pozor: O kolik vzrostou minimální zálohy pro OSVČ v roce 2023?

Proveďte analýzu konkurence

Pro stanovení hodinovky je také důležité provést průzkum cen za stejné služby u konkurence. Je nutné brát ale ohledy na velikost konkurenčního podnikání.

Pokud vy jste pouze OSVČ a nemáte další spolupracující nebo zaměstnance, nelze se srovnávat s právnickou osobou, která má většinou několik zaměstnanců, tudíž její hodinovky budou mnohonásobně vyšší než u živnostníka, který pracuje v jedné osobě.


Čtěte také:

Výsměch od OSA: Podnikatele teď přesvědčuje, že se jich odpuštění poplatků netýká

OSVČ: Výpočet daní při vedlejší činnosti v roce 2023

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU