reklama 11C

Kůň napojený na lidi. Chesall měl na to vyhrát jakýkoliv parkur světa

ikonka

Odchází Chesall Zimequest. Od roku 2021 nezávodil, oficiálně však oznámil jezdec Simon Delestre konec ryzákovi kariéry až letos v říjnu. Valach, jenž nechal stopu i ve slovenském jezdectví, vedl několik měsíců žebříček WBFSH a patřil v top skokanům.
29.10.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

 
Francouzský reprezentant Simon Delestre oznámil v říjnu letošního roku, že jeden z jeho nejúspěšnějších koní Chesall Zimequest končí kariéru. Pojďme si ho připomenout.
 
Holštýnský ryzák se narodil v roce 2005. Chovatel Günter Schüder nechal klisnu po hřebci Concerto II připustit fenomenálním hnědákem Casallem ASK. Dal tak světu výborného skokana. Většina fanoušků parkurového sportu ho zná pod sedlem Francouze Simona Delestra, s nímž vyhrával soutěže na špičkových mítincích. 
 
Valach ovšem na mezinárodní úrovni vystřídal několik jezdců. Jako sedmi a osmiletého koně ho prezentoval Němec David Will, který s ním závodil v soutěžích pro mladé koně CSIYH. Koncem sezony 2013 se dostal do rukou slovenského reprezentanta Bronislava Chudyby. Ten ho jezdil do poloviny roku 2014, následovala krátká epizoda s brazilským jezdcem Sergiem Neuppmannem, aby se přes Davida Willa dostal nakonec k zmíněnému Simonovi Delestremu.
 
 

Svět velkých parkurů

Francouzský jezdec s ním vytvořil úspěšnou dvojici. Chesall v roce 2016 několik měsíců vedl žebříček světové chovatelské asociace World Breeding Federation of Sport Horses a právě v té sezoně byli se Simonem postrachem všech soupeřů. 
 
Na kontě mají prvenství z pětihvězdových závodů v Basileji, Bruselu, Madridu, Šanghaji, Knokke, Paříži, Římě, Veroně nebo St. Tropez. „Je těžké jmenovat nějaký největší nebo nejvýznamnější triumf, vyhrál toho tolik,“ nechal se slyšet jezdec.
 
„On je hrozně moc napojený na svoje lidi. A je to velmi citlivý koník. Jeho největší výhodou je, že je hodně opatrný. Jenže někdy raději zastaví z opatrnosti, než by se dotkl bariéry. Určitě patří k mým nejlepším koním. Není ale takový typický šampion, je až příliš jemný. Je to ovšem kůň, který by mohl vyhrát jakýkoliv parkur na světě,“ popisoval povahu ryzáka Simon.
 
Dvojice spolu závodila celkem sedm let, v roce 2020 a 2021 už Simon valacha více šetřil a v roce 2022 pak už na mezinárodní úrovni nestartoval. V úterý 11. října 2022 pak francouzský jezdec napsal na sociální sítě: „Je čas na odpočinek. Náš milovaný Chesall už nebude závodit. Byl to nejlepší kůň roku 2016 a pro nás zůstává superstar.“
 
Zdroj: FEI, World Of Showjumping, Equnews
 
Foto: Filippo Gabutti



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

Související informace

Uhynul The Sixth Sense. Hodně jsem se s ním naučil, vzpomíná Frühmann
Občas ho zastavilo až křoví. Ale co na tom, Zinius byl ohromný skokan
Odchází klisna Ornellaia. Drobná hnědka vozila mladé jezdce i šampiony
Je to šílenec, říkávali o Cedricovi. Kraut s ním má zlato z olympiády
Riskalla: Jezdím bez nohou a otěží. Don Henrico na tu hru přistoupil
Končí Chardonnay, Max Kühner mu děkuje. Bez něj bych nebyl tak daleko
S Quelem bych šel i do války, popisuje Guery důvěru ve svou jedničku
Uhynul Satchmo. Jeho olympijský tanec v Číně drezurní svět nezapomene
Končí Coree. Špičková skokanka, kterou nikdo nesměl k ničemu tlačit
Rosalind Canter přišla o Allstara. Nemám slov, lituje mistryně světa
Loučení s Fitty. Má svou hlavu, ale je sladká, líčí ji Luciana Diniz
Vévoda, co se rád mazlí. Kůň snů a moje životní jistota, říká Wandres
Šampionka Gazelle. Miluje pomeranče a bez plyšového losa nedá ani ránu
Banální nehoda na parkuru ukončila kariéru hvězdy. Odchází Chacco Kid
Přišel, opřel si hlavu a nehnul se. Kilkenny si majitelku vybral sám
Zlatíčko Leone Jei. Horlivý a energický kůň je v těch nejlepších rukou
Slečna Gancia si dělá, co chce. Je tak dobrá, že jí to každý odpustí
Slzy ve stáji Jeroena Dubbeldama. Uhynul jeho zlatý olympijský parťák
Chlouba polského chovu. Nevados S dozrál v top skokana s tučným kontem
Catch Me Not S. Divoké hříbě nešlo odchytit, dostalo příznačné jméno
Věčně druhý. Jak se Smoldersův hnědák Monaco prodral do skokové elity
NEPŘEHLÉDNĚTE