Dojde ke změnám účastníků letošního MS v Kataru? V ohrožení je Írán a Tunisko

Letošní fotbalové mistrovství světa má začít již v neděli 20. listopadu v Kataru. Už jen kvůli svému místu konání je tento šampionát hodnocen jako nejkontrovrznější v historii, nyní se k tomu přidávají zprávy o tom, že by Mezinárodní fotbalová federace FIFA mohla ještě před startem tohoto fotbalového svátku vyřadit některé účastníky. V těchto dnech se v této suvislosti nejčastěji mluví přdevším o Íránu a Tunisku.

Co se týče Tuniska, tak v jeho případě organizaci FIFA vadí možné vměšování státu do chodu národní fotbalové asociace. Reaguje tak na nedávná slova tuniského ministra sportu Kámila Dadžuíchího o tom, že může klidně několik federálních činovníků včetně bvedení tamního fotbalu.

FIFA tak už zaslala do Tuniska dopis v němž upozorňuje na možné porušení pravidel, pokud by se k tomuto kroku mistr sportu nakonec uchýlil. "Porušení může být potrestáno řadou sankcí včetně vyloučení příslušného svazu," píše se v dopise jenž napsal konkrétně Kenny Jean-Marie, ředitel FIFA pro členské asociace.

Dodejme, že Tunisko se nachází v rámci světového šampionátu ve skupině společně s Dánskem, Austrálií a Francií.

Po vyloučení Íránu z MS volá Ukrajina. I kvůli dronům

Tunisko pak není jedinou zemí, ktreé hrozí ještě před šampionátem vyloučení z něj. V poslední době sílí hlasy i proti Íránu a to především z Ruskem okupované Ukrajiny. Šéf tamního fotbalu Andrij Pavlenko se totiž v rozhovoru pro německý televizní pořad Sportschau nechal slyšet, že by měl Írán MS v Kataru opustit kvůli "opakovanému porušování lidských práv v zemi".

"Každý je zodpovědný za to, co se děje v jeho zemi. Navíc jsou představiteli státu, který všichni považují za globální hrozbu," uvedl konkrétně Pavlenko a poukazoval ta na probíhající protesty v Íránu, které začaly v září po smrti studentky, která neměla na sobě hidžáb.

Dalším důvodem pro vyloučení Íránu z MS je i jeho zapojení do rusko-ukrajinského konfliktu. Před časem šéf klubu Šachtaru Doněck Segej Palkin uvedl následující: "Zatímco si bude íránské vedení s potěšením vychutnávat zápasy svého národního týmu na mistrovství světa, budou Ukrajince zabíjet íránské rakety a drony. Bylo by to spravedlivé rozhodnutí, které by přitáhlo pozornost světa k režimu, který zabíjí své nejlepší lidi a pomáhá zabíjet Ukrajince."

V térto souvislosti připomeňme, že před několika dny šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov sdělil, že Rusko využilo k útokům na Ukrajinu přes 330 dronů íránské výroby Šáhed-136 a kromě toho do Ruska Írán dodá i 1700 bezpilotních letounů.

Související

Lionel Messi

Lionel Messi po přestupu do Ameriky: Na dalším MS už mě v dresu Argentiny neuvidíte

V posledních dnech bylo kolem jedné z největších fotbalových hvězd Lionela Messiho živo. Vše začala zpráva o tom, že po ohlášeném konci v Paris Saint Germain s největší pravděpodobností nezamíří ani do Barcelony, ani do Saúdské Arábie, ale do zámořské MLS, kde bude hrat za klub Inter Miami. Právě Spojené státy americké budou spolu s Kanadou a Mexikem nejbližší světový šampionát a na něm už slavného Argentince fotbaloví fanoušci neuvidí. 
Chorvaté si na MS poradili s Kanaďany

MS ve fotbale: Belgičani propadli s Marokem, Chorvaté si poradili s Kanaďany. Španělsko s Německem se rozešly smírně

Ani další den fotbalového mistrovství nebyla nouze o překvapivé výsledky. O první z nich se postarali už v prvním zápase dne Kostaričané, kteří vypadali, že ani v tomto zápase nevystřelí na branku, stejně jako v tom úvodním proti Španělsku, jenže k jedné střele se v zápase s Japonskem přeci jenom dostali a právě z ní v 81. minutě Fuller rozradostnil nejen tuto jihoamerickou zemi, ale i Němce, kteří tak zůstávají ve hře o postup. O to víc, že se našim západním sousedům se podařilo ve šlágru se Španěly vyválčit bod za remízu 1:1. Nahnuté to naopak mají Belgičané, kterým se vzdálil postup ze skupiny poté, co s Marokem prohráli 0:2 a budou se muset o postup porvat s Chorvaty. Ti naopak měli s Kanadou jednodušší práci, jelikož ji porazili bez větších problémů 3:1, přestože Kanaďané vstřelili zatím nejrychlejší gól šampionátu.

Více souvisejících

fotbal MS FIFA Fotbal EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 53 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy