Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ghoul. Duchařský horor Petra Jákla je film, který snědl sám sebe

Kultura

  6:00
Úvodní titulek snímku Ghoul připomíná vinu sovětského vůdce J. V. Stalina za děsivý hladomor ze 30. let minulého století, jehož tragickým důsledkem byly případy kanibalismu na Ukrajině. Touto informací je také z velké části vyčerpán „dokumentární“ aspekt vyvražďovacího hororu o hladovém duchovi, který jeho režisér označuje za temný thriller.

Mladí filmaři přijíždějí na ukrajinu natáčet seriál o kanibalech... foto: Bioscop

Snímek českých tvůrců se zahraničními herci si už nějakou dobu důrazně říká o pozornost reklamou i některými skutečnostmi: například tím, že vedle české avizuje také americkou distribuci, nebo že se na jeho produkci podíleli dosti ostřílení hráči světového filmového byznysu. Jako výkonný producent je uveden Rob Cohen, který produkoval Čarodějky z Eastwicku a režíroval snímek Rychle a zběsile, koproducentka Nancy Bishopová se zase starala o casting filmu Mission Impossible. Tihle lidé by se patrně neangažovali v projektu, o němž by si mysleli, že nemá šanci vydělat – jejich ekonomickou rozvahu je ovšem v tuto chvíli těžko posuzovat. Po zhlédnutí Ghoula je možno říci pouze to, že díky některým momentům by byl důstojným účastníkem nadcházejícího Festivalu otrlého diváka.

Mladí a stupidní

Na počátku je skupinka mladých, anglicky mluvících filmařů (dva mladíci a jedna dívka), kteří přijeli do ukrajinské vísky natáčet pilotní díl seriálu o kanibalech. Jejich místními průvodci jsou podnikavý Valerij a půvabná překladatelka Katarina. Filmaři mají domluvené interview s mužem, který byl před lety obviněn z kanibalismu, ale pro nedostatek důkazů propuštěn. Chlapík sbírající jakési odpadky se s nimi nechce bavit na pracovišti, pošle je napřed do svého domu. Ke skupince se připojí ještě mladá místní vědma Inna (nejspíš takovou mají v každé ukrajinské obci od deseti obyvatel výše). Když se majitel domu ani večer nedostaví, udělají si návštěvníci v jeho kuchyni večírek, jehož součástí je i vyvolávání duchů.

Katarina, tlumočnice k nakousnutí (Alina Golovlyová).

Mladí filmaři samozřejmě pořád všechno natáčejí – to už tak filmaři dělají a dost se tím ušetří, jak se ví minimálně od časů světového úspěchu podobně laciného, ale při všech výhradách mnohem zajímavějšího filmu Blair Witch Project.

A pak tedy začne to, co začít musí. A co si divák po pár vstupních informacích může už dopředu sám představit bez rizika, že by se příliš spletl – pokud by si samozřejmě nepředstavoval něco chytrého, invenčního nebo aspoň skutečně překvapivého. Jediným mírným ozvláštněním je, že se do vytlučeného schématu podařilo namontovat ještě osobu pověstného ukrajinského sériového vraha Andreje Čikatila.

Ghoul

ČR 2015

Režie: Petr Jákl

Scénář: Petr Jákl, Petr Bok

Hrají: Jennifer Armour, Paul S. Tracey, Alina Golovlyova ad.

Premiéra 26. 2.

Pro vystrašení diváků se vesměs používají postupy jako ze strašidelné jeskyně na matějské pouti, přičemž valná část „lekaček“ ještě těží z pádů kamery, úderů do mikrofonu a podobných nehod. Herecký ansámbl, kromě toho, že dodává filmu „světovost“ rodilou angličtinou, hraje sotva průměrně, a když dojde na úkol ztvárnit nemožnost opustit okolí začarovaného domu, je to opravdu čistá hrůza.

Z filmu Ghoul.

Stopáž 86 minut je asi maximální dávka takového materiálu, která se dá snést – a mohlo snad být ještě lépe, nebýt zvláštní představy tvůrců, že filmu přidá napětí, když se budou proslovy postav neustále pronášet nejprve v ukrajinštině a pak ještě tlumočit do angličtiny, nebo naopak.

Hlad má mnoho podob, říká slogan na plakátech ke Ghoulovi – snímku, jehož hlad po nápodobě úspěšných vzorů pohltil všechno, čím snad mohl být tento projekt původní a zajímavý.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha