Založ si blog

Poznáte vôňu práve čerstvo upečeného chleba, ktorá rozvonia celý dom?

Možno sa témou netrafím do povolebnej atmosféry, ibaže tým nikoho neurazím a voňavý domáci chlebík môže potešiť. A tak začne opäť a inak:

„Povedal mi jeden chlapec, že ja neviem chleba napiecť…,“ Ibaže ja viem… Nepečiem často a tak je oveľa vzácnejší. Najčastejšie pečiem podľa receptu, ktorý je z mojej pôvodnej rodiny. Trochu náročnejší na čas, ale oplatí sa. Okrem toho mám ďalšie dva recepty od priateliek a tak recepty občas vystriedam. Tento chlebík je hrnčekový a upečený v mojej kuchyni – v teplovzdušnej rúre.

Domáci hrnčekový chlieb – nenáročný na miesenie

Potrebujeme: 3 hrnčeky hladkej múky (250ml) – pšeničná múka hladká špeciál 00 extra,  1,5 ČL sušené droždie, 2 ČL, soli, 1 ČL drvenej rasce, 2 PL slnečnicové semená a 1,5 hrnčeka vlažnej vody.

Postup: múku preosejeme (prevzdušníme), pridáme sušené droždie, soľ, drvenú rascu, dobre premiešame a postupne prilievame vodu. Prvý pohár som vyliala naraz, potom som prilievala opatrne, niečo málo vody mi z polovice hrnčeka ešte ostalo. Cesto som pripravila večer a nechala ho stáť – kysnúť do rána, cca 10-12 hodín.

Ráno som cesto premiesila, pridala som 2 PL slnečnicových semienok, opäť premiesila a nechala 15 minút podkysnúť. Cesto som rozváľala na hrúbku asi 3 cm, prikryla utierkou a nechala ďalších 15 minút kysnúť. Rozvaľkané cesto som preložila na tretiny, vložila do obdĺžnikovej nádoby, ktorú som vystlala utierkou posypanou múkou a zakryla som ho ďalšou utierkou. Takto si cesto  odpočívalo ešte ďalších 30 minút.

Medzitým som teplovzdušnú rúru vyhriala na 210 °C.  Plech na pečenie som predhriala, vložila doň pripravený chlebík, ktorý som predtým potrela slanou vodou a vrch narezala nožom. Piekla som 20 min.Teplotu som znížila na 175 °C a piekla ďalších 30 minút. Chlieb som dopiekla 10 min. pri teplote 160 °C.  Upečený som vybrala, opäť potrela slanou vodou, zabalila do utierky, aby vychladol – cca 2 hodiny.  Chutí výborne, keď skúsite neodoláte.

                                                           Dobrú chuť!

Obrázky: autorka – fotografie z osobného archívu

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

SND, Slovenské národné divadlo

Nazval ich duchovnými bezdomovcami. Poprední umelci žiadajú od Fica ospravedlnenie

30.04.2024 18:40

Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa,“ adresovali umelci Ficovi.

česko, nemocnica, covid, koronavírus

Ďalšie zadlžovanie nemocníc: Poslanci Úradu pred dohľad novú kompetenciu neschválili

30.04.2024 18:10

Do parlamentu novelu predložili opoziční poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay zo strany SaS.

ocenenie, prezidentka, Andrej Matišák

Prezidentka ocenila redaktora Pravdy. Čaputová odovzdala Matišákovi medailu súvisiacu s výročím vstupu do NATO a EÚ

30.04.2024 16:35

Prezidentka Slovenskej republiky sa poďakovala 28 osobnostiam za ich prínos v kontexte členstva štátu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 229104x
Priemerná čítanosť článkov: 1833x

Autor blogu