reklama 11B

Frankie Dettori stráví zimu v USA. Nechám tomu volný průběh, říká

ikonka

Žokej Frankie Dettori nevylučuje, že se do Evropy vrátí až na jaře. Chystané zimní působení v kalifornské Santa Anitě chce využít k intenzivnímu ježdění v dostizích. Mění tak své zaběhané zvyklosti, v posledních letech trávil zimy v Dubaji.
01.11.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Nejrespektovanější žokej současnosti Frankie Dettori se rozhodl strávit zimu v Kalifornii a nevylučuje, že si americké angažmá prodlouží až do jara. Informaci přinesl Racing Post s odvoláním na podcast moderátora Nicka Lucka.

Dettori, který se tento týden přesouvá z Austrálie do Keenelandu, kde by měl tento víkend vést Mishriffa a několik dalších koní na Breeders’ Cupu, během předcházejících zim často působil v Dubaji. Letos by se jeho základnou mělo stát závodiště Santa Anita.

"V Santa Anitě jsem kdysi začínal jako mladý jezdec. V poslední době jsem touto dobou jezdil v Dubaji, ale když se naskytla tato příležitost a kontaktovalo mě hodně tamních trenérů s nabídkami, tak jsem si řekl: proč vlastně ne?" konstatoval Dettori.

V rámci zimního pobytu se chce primárně soustředit na dostihy konané na západním pobřeží Spojených států, ale je připraven cestovat i na velké mítinky na východě. "Chci to zkusit. Santa Anitu mám moc rád, jsem fanouškem toho závodiště. Bude to výzva," dodal s tím, že nevylučuje případné prodloužení pobytu až do jarních měsíců.

"Kdoví, co všechno se naskytne. Pokud se člověk do takového plánu pustí, musí to udělat pořádně. Třeba potkám pěkného tříletka, s kterým bych se mohl vydat první květnovou sobotu do Churchill Downs. Nechávám si všechny možnosti otevřené," řekl Dettori v Luckově podcastu.

Jak připomněl Racing Post, Kentucky Derby se v příštím roce poběží 6. května. Na stejný víkend jsou ovšem naplánovány první dva klasické dostihy britské sezony v Newmarketu.

Frankie Dettori letos prožil sezonu plnou vzletů a pádů, různými peripetiemi prošel například jeho vztah s trenérem Johnem Gosdenem. Z pohledu českého turfu byla mimořádně zajímavá trojice jeho angažmá na hvězdném sprinterovi Ponntosovi. V květnu spolu lehce vyhráli pařížskou grupu 3 Prix de Saint-Georges, následovalo páté místo v King George Qatar Stakes v Goodwoodu a sedmá příčka v Prix de l' Abbaye de Longchamp.

 

Krátce z turfu

 

Další blacktype umístění vybojoval šampion sprinterů Ponntos v barvách MUDr. Evy Nieslanikové. V neděli finišoval pod Theem Bachelotem čtvrtý v grupě 3 Prix de Seine-et-Oise (1200 m, 80 000 eur) v Chantilly. Na vítěze Coeur de Pierre ztrácel v cíli necelé 3 1/2 délky.

Ve výborné formě se aktuálně nacházejí koně trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové. Tříletý Josephino ze stáje Jany Dufkové triumfoval v nedělním quinté+ handicapu Prix du Chene du Coup de Foudre (classe 2, 1600 m, 50 000 eur). V jeho sedle byl Theo Bachelot, Josephino se celkovými výdělky přehoupl přes 1,1 milionu korun.

Čtyřletý bělouš Tcheque King ze stáje Pegas v neděli získal druhé letošní vítězství. Ve francouzském Argentanu si připsal proutěné překážky Prix Leon Zitrone (cl. 4, 3600 m, 13 000 eur). Svěřence Dalibora Töröka vedl žokej Benoit Claudic. Druhý zástupce Pegasu Rate finišoval třetí ve steeplechase na 4250 metrů.

Vítězka Českého derby Queen Of Beuafay v pátek uzavřela dvanáctičlenný doběh listed Prix Solitude (L, 2000 m, 55 000 eur) v pařížském Saint-Cloud. V jejím sedle byl Sebastien Maillot.

Lepším z dvojice českých zástupců ve varšavské Nagrodě Sac-a-Papier (3200 m, 43 750 zl.), vypisované na počest někdejšího napajedelského plemeníka, byl čtvrtý v cíli Charmbruck pod Jiřinou Andrésovou. Orpheus s Jakubem Pavlíčkem skončil šestý.

Zdroj: Racing Post, Nick Luck Daily Podcast, At The Races

Ilustrační foto: Petra Mikesková




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE