Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko rozšiřuje evakuaci u Chersonu, odejít mají i lidé z levého břehu Dněpru

Sledujeme online   11:33aktualizováno  22:37
Ruské okupační úřady v ukrajinské Chersonské oblasti vyzvaly obyvatele Nové Kachovky, aby se kvůli zvýšeným vojenským hrozbám neprodleně evakuovali. Od neděle budou muset město u přehrady na řece Dněpr opustit povinně. Dříve v úterý úřady nařídily evakuaci 15 kilometrů širokých pásů podél obou břehů Dněpru. Přesuny civilistů Kyjev označuje za nucené deportace.
Rusové pokračují s evakuací obyvatel okupované Chersonské oblasti. (22. října...

Rusové pokračují s evakuací obyvatel okupované Chersonské oblasti. (22. října 2022) | foto: Reuters

„Všem obyvatelům! Okamžitě opusťte obec. Váš život je v ohrožení. Očekává se vysoká úroveň vojenského ohrožení,“ stojí podle agentury TASS v úterní výzvě úřadů adresované obyvatelům okresu Nova Kachovka. „Vezměte si doklady, peníze, cennosti a teplé oblečení. Od 6. listopadu budou platit nucená evakuační opatření pro ty, kteří by zůstali.“

„Vzhledem k možnosti použití zakázaných válečných postupů ukrajinským režimem a také kvůli informacím, že Kyjev připravuje masivní raketový útok na vodní elektrárnu Kachovka, bezprostředně hrozí zatopení Chersonské oblasti,“ uvedl podle agentury Reuters Ruskem podporovaný šéf regionu Vladimir Saldo.

Ruská správa proto nyní na okupovaném území rozšíří podle Salda evakuační oblast o dalších sedm obcí. Šéf regionu vyzval civilisty, kteří žijí na východním pobřeží Dněpru, aby opustili své domovy. Za odchod jim dle svých slov nabízí i sto tisíc rublů (asi čtyřicet tisíc korun) a zajištění ubytování v jiných regionech Ruska.

Ještě minulý týden přitom někteří představitelé okupovaného regionu podporovaní Ruskem evakuaci občanů z východního břehu řeky Dněpr vyloučili.

Cherson evakuován, hlásí Rusové. Posilují jednotky západně od Dněpru

Kyjev popřel, že by ukrajinská armáda útok na přehradu, která dodává vodu na anektovaný Krymský poloostrov a do Záporožské jaderné elektrárny, plánovala. Šířením této informace si podle Ukrajiny sama Moskva vytváří podmínky napomáhající spáchání takového útoku.

Chersonská oblast je jednou z oblastí, které Rusko anektovalo na konci září na základě referenda na okupovaných územích. Anexe se týká mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky (DNR a LNR) na východě Ukrajiny a také právě Chersonské a Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny, které invazní jednotky zčásti obsadily.

Celkem jde o 15 procent ukrajinského území, anexe je tedy největší od druhé světové války. Výsledky hlasování o připojení Donbasu a dalších oblastí neuznává ani Západ, ani Ukrajina.

23. října 2022

Obvinění z výroby špinavých bomb

Další ruská obvinění směrem k Ukrajině se týkají výroby „špinavých bomb“. Nejvyšší ruští představitelé včetně prezidenta Vladimira Putina vznesli nepodložená obvinění, že Ukrajina se chystá použít takzvanou špinavou bombu, výbušninu protkanou radioaktivními materiály.

Západní státy toto nepodložené tvrzení okamžitě odmítly a označily je za nepravdivé. Ukrajinské úřady obdobně jako v případě údajného útoku na přehradu uvedly, že se jedná pouze o snahu Ruska odvrátit pozornost od takového plánu.

Potupa ruského námořnictva. Ukrajinci vypilovali útoky kamikaze čluny

Kyjev proto pozval experty z Agentury OSN pro jadernou energetiku, aby přijeli místa zkontrolovat. Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi v prohlášení uvedl, že inspekce začaly na dvou místech na Ukrajině a brzy budou dokončeny.

„MAAE před měsícem provedla inspekci v jedné ze dvou lokalit a nenašla tam žádné nedeklarované jaderné materiály,“ uvedla agentura v pondělním prohlášení.

Střely Kinžal v Bělorusku

Britské ministerstvo obrany v úterý varovalo, že Rusko patrně přesunulo do Běloruska hypersonické střely Kinžal. Na běloruském letišti Mačuliščy u Minsku se pravděpodobně nacházejí dvě ruské stíhačky MiG-31 a kontejner, který slouží k uskladnění hypersonických střel. Právě z letounů MiG-31 lze tyto manévrovatelné střely odpalovat. Úřad se odvolává na poznatky britské vojenské rozvědky. Rusko tím chce dát najevo, že má běloruskou podporu.

Střely Kinžal jsou schopny urazit vzdálenost až 2 000 kilometrů. Rusko je používá od roku 2018 a několikrát je vypálilo i během války na Ukrajině, v Bělorusku je ale zatím nerozmisťovalo.

Ruské zásoby těchto střel jsou velmi omezené a jejich rozmístění v Bělorusku znamená pro Rusko jen malý přínos, pokud jde o zasahování dalších cílů na Ukrajině, podotklo britské ministerstvo obrany. Přemístěním nadzvukových střel do Běloruska chce Moskva pravděpodobně Západ přesvědčit o tom, že role Běloruska jako ruského spojence ve válce na Ukrajině je čím dál důležitější.

Ukrajina žádá vyloučení Ruska z G20

Rusko by mělo být vyloučeno ze skupiny největších ekonomik světa G20, pozvání pro jeho prezidenta Vladimira Putina na setkání této skupiny, které se bude konat příští měsíc na Bali, by pak mělo být odvoláno. V úterý to podle agentury Reuters řekl mluvčí ukrajinského ministra zahraničí.

„Putin veřejně přiznal, že nařídil raketové útoky na ukrajinské civilisty a energetickou infrastrukturu,“ napsal na Twitteru mluvčí Oleg Nikolenko.

„S rukama potřísněnýma krví mu nesmí být dovoleno sedět u stolu se světovými vůdci. Pozvání Putina na summit na Bali musí být odvoláno, Rusko by pak mělo být vyloučeno z G20,“ dodal Nikolenko.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...