reklama 11D

Equinews: Caucasian vyhrál Českomoravskou cenu. Jerry má trojkorunu

ikonka

Českomoravskou cenu v Mostě vyhrál tříletý Caucasian s Lukášem Charvátem. – Valach Jerry triumfoval ve Velké ceně primátora hlavního města Prahy a získal klusáckou trojkorunu. – Podrobnosti přinášíme v dalším díle pořadu Equinews.
01.11.2022 17:00  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Most se rozloučil se sezonou, Českomoravskou cenu ovládl Caucasian

S rozmary počasí se v sobotu 29. října potýkal závěrečný mítink letošní dostihové sezony v Mostě. Přívaly mlhy na Velebudické výsypce přiměly pořadatele posunout začátek o jednu hodinu. Nakonec však proběhlo všech sedm plánovaných dostihů.
 
Na start vrcholu dne, 96. Českomoravské ceny Charvát CTS na 1400 metrů, se postavila pouze šestice startujících. Přesilu měli starší koně, ale dostih přinesl další úspěch tříletého ročníku. Hned od prvních metrů se chopil iniciativy Caucasian s jezdcem Lukášem Charvátem, a ještě na jaře do Českého derby směřující hřebec triumfoval stylem start-cíl. Dokázal si poradit s měkkou dráhou a v závěru si udržel více než dvě délky náskoku na obhájce loňského vítězství Lailaha. Třetí doběhl pětiletý Matello. Pro vítězného tmavého hnědáka z tréninku Konstantina Kobzareva to byl druhý triumf v letošní sezóně. Stáj The Sons Of Sharpour se radovala pojedenácté.
 
Kvalitní sprinterská sestava se sešla v Ceně společnosti Qwert Rubber, dostihu II. kategorie na 1200 metrů. V polovině cílové roviny sahala po vítězství domácí odchovankyně Meannah, ale v závěrečné dvoustovce se před ni dostala trojice finišujících soupeřů. Nejvíce sil měla pětiletá Rabbit Breath pod Jiřím Chaloupkou. Někdejší vítězka hlavního dostihu Evropského poháru žokejů zdolala o krátkou hlavu výborně běžící Gilienne, třetí příčku vybojoval v rakouských barvách běhající veterán Beau Massagot.
 
Do nejpočetněji obsazeného dostihu dne Ceny Hipodromu Most na 2200 metrů odskočilo čtrnáct koní. Ve finiši se zúžil souboj o vítězství na trojici z nich a výrok rozhodčích nakonec zněl „tuhý boj nos – krk“. Na první vítězství své kariéry dosáhla tříletá česká odchovankyně Askerana, za ní se v rozmezí několika decimetrů seřadili Varimingo a Vossolie.
 
Vynikající sezónu letos prožil v hřebčíně Napajedla narozený hnědák Ilias ze Stáje Hradec. Svěřenec trenérky Ingrid Janáčkové Koplíková běhal ještě na konci května dostih páté kategorie. Právě tam nastartoval sérii úspěchů, která ho vynesla o dvě výkonnostní úrovně výše. V sobotu si připsal už čtvrté vítězství, tentokrát v Ceně společnosti Tipsport na 2000 metrů. V Německu působící jezdkyně Michaela Maláčová ho dovedla k jistému triumfu o 3/4 délky. Loňský vítěz Sloveského derby Rabbit Red Jazz se musel spokojit s druhým místem, třetí doběhl Epic Pass.
 

Jerry to dokázal. Klusácká trojkoruna opět padla

Atraktivní program s klasickými dostihy sliboval v sobotu 29. října předposlední letošní klusácký mítink v Chuchle Areně Praha. Vrcholem nabitého odpoledne byla Velká cena primátora hlavního města Prahy neboli klasický St. Leger na 2715 metrů.
 
Z šestice startujících byla největší pozornost upřena na hnědáka Jerryho. Valach stáje Květná letos již dokázal zvítězit v českém i slovenském derby a v případě dalšího úspěchu mohl dosáhnout na klasickou trojkorunu. Ivan Coufal dlouho vedl favorita na průběžné páté pozici a přenechával iniciativu soupeřům. O tempo se po velkou část dostihu staral rakouský Little Star Boko a krátce mu sekundoval i Imos.
 
Při náběhu do rozhodujícího okruhu se však posunul dopředu Jerry a odpoutal se o několik délek. Jeho nástup zachytili Little Star Boko se spolufavoritem Leroyem W, ale žádný velký souboj se nakonec nekonal. Leroy W se sice přibližoval, ale Jerryho neohrozil. Vlastní odchovanec svého jezdce, trenéra a majitele Ivana Coufala si doběhl pro lehké vítězství o 3 1/2 délky a ozdobil se trojkorunou. Napodobil tak suverény předchozích sezon Pamina a Kane Fortunu. Druhý doběhl Leroy W před svým stájovým kolegou Ideal Majycem.
 
Velký souboj o vítězství naopak nabídla Cena televize Praha TV, známá také pod svým tradičním názvem Cena prezidenta. Na vytrvalecké distanci 2715 metrů se utkali favorizovaný Perceval s loňským držitelem trojkoruny Kane Fortunou. Lepší formu má letos prvně jmenovaný tmavý hnědák stáje Sochor s.r.o. a v sulce s Elenou Salkovič-Volf se prosadil i tentokrát. Perceval zvítězil po tuhém boji o délku a čtvrt, třetí finišoval další z minulých derby-vítězů Inaccessible Grou.
 
Potenciální kůň pro zapamatování se objevil ve Velké ceně dvouletých, vypsané jako Velká cena Zdeňka Vávry, pro dvouleté koně. Svých předchozích cvalových chyb se tentokrát vyvaroval hnědák Nolan Boko a se svým jezdcem a trenérem Jaromírem Kotáskem se prosadil jistě o délku a čtvrt. Druhé místo vybojoval Amigo OV a mezi tři nejlepší se dostala ještě Iron Lady OV.
 
Z dvojice dostihů pro francouzské klusáky Prix du Trotteur Francais vám nabízíme patnáctý díl, Memoriál Ing. Karla Dvořáka na 2180 metrů. Výhody startu z první mety dokonale využil pětiletý valach Ho My Dy De Jefma. Jindřich Klaubenschalk v sulce svěřence Moniky Kalčíkové dokonale rozvrhl tempo a proti mezinárodní konkurenci zvítězil stylem start-cíl. Ve finiši se na něj sice dotáhl německý valach Equimax, ale domácí zástupce dokázal jeho útok o 3/4 délky odrazit. Třetí skončil další z německých koní Dean Les Jarriais.
 
Foto: Libor Štros



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE