Hlavní obsah

Okamžitě to tu opusťte, vyzvali Rusové obyvatele bydlící u ukrajinské přehrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské okupační úřady v ukrajinské Chersonské oblasti vyzvaly obyvatele Nové Kachovky, aby se kvůli zvýšeným vojenským hrozbám neprodleně evakuovali. Od neděle budou muset město u přehrady na řece Dněpr opustit povinně. Dříve během dne úřady nařídily evakuaci 15 kilometrů širokých pásů podél obou břehů Dněpru. Přesuny civilistů Kyjev označuje za nucené deportace.

Foto: Alexey Pavlishak, Reuters

Evakuace civilistů z Chersonu

Článek

„Všem obyvatelům! Okamžitě opusťte obec. Váš život je v ohrožení. Očekává se vysoká úroveň vojenského ohrožení,“ stojí podle agentury TASS v úterní výzvě úřadů adresované obyvatelům okresu Nova Kachovka.

„Vezměte si doklady, peníze, cennosti a teplé oblečení. Od 6. listopadu budou platit nucená evakuační opatření pro ty, kteří by zůstali.“

Ruskem dosazený gubernátor Vladimir Saldo dnes podle agentury RIA Novosti uvedl, že v Chersonské oblasti budou v následujících třech dnech evakuováni obyvatelé z 15 kilometrů širokých pásů území podél obou břehů řeky Dněpr. Týkat se to má 75 000 lidí.

Ukrajinská armáda v Chersonské oblasti útočí na ruské pozice na pravém břehu řeky. Ruské okupační úřady uvedly, že odtud v minulých dnech evakuovaly až 70 000 civilistů. Nyní se však evakuační nařízení vztahuje i na břeh levý, jehož obsazení ukrajinskou armádou se podle expertů v nejbližší době neočekává.

Moskva a Kyjev si v uplynulých týdnech vyměnily obvinění, že druhá strana chce zaútočit na Kachovskou přehradu, která leží na Dněpru bezprostředně u Nové Kachovky. Proražení hráze by způsobilo zaplavení rozsáhlého území.

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, měl před válkou přibližně 280 000 obyvatel. Stal se prvním velkým ukrajinským městem, kterého se Rusové zmocnili po letošním únorovém vpádu na Ukrajinu.

Samotné město Nova Kachovka má velký strategický význam, neboť se tu nachází jeden z  mála mostů přes Dněpr v oblasti a také zde začíná kanál, který zásobuje pitnou vodou Ruskem anektovaný poloostrov Krym.

Rusko chystá útok na Kachovské přehradě a může zatopit Cherson, uvedl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám