Milostivé léto II poběží do konce listopadu. Už jste o něj požádali?

02.11.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Milostivé léto by mohlo pomoci velkému množství dlužníků. Možnost je však časově omezená. Jaké jsou lhůty a nemůže pomoci náhodou i vám?

I když už je dávno podzim, už dva měsíce funguje tzv. Milostivé léto. Pojednává o něm zákon o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce č. 214/2022 Sb. Týká se pak samozřejmě dlužníků, neboť právě ti díky němu mohou v některých případech zastavit exekuci. Co potřebujete vědět a kdo bude moci tento institut využít:

Co je Milostivé léto?

Milostivé léto je časově omezený institut, který již nějakou dobu běží. Během něj mohou někteří dlužníci uhradit jistinu svého dluhu s tím, že kromě ní uhradí i poplatek exekutorovi včetně DPH. Zbytek dluhu navýšený o úroky z prodlení, penále, pokuty, sankce a další poplatky s ním spojené jim poté bude odpuštěn.

Co je jistina u dluhu?

Jistina je v tomto případě základní částka, kvůli které vznikl dluh. Laicky řečeno se jedná tedy o původní výši dluhu, ze které se poté začaly počítat úroky z prodlení a další poplatky.

Čtěte také: Jak pomůže dětem v exekuci novela insolvenčního zákona?

Milostivé léto a splacení dluhu - podmínky, věřitelé, jistina

Zdroj: Depositphotos

 

Jak dlouho trvá Milostivé léto a komu může pomoci?

Milostivé léto započalo 1. září 2022 a skončí 30. listopadu 2022. Během tohoto tříměsíčního období mohou dlužníci splatit jistinu svého dluhu + poplatek exekutorovi včetně DPH s tím, že jejich dluh bude odpuštěn/smazán a exekuce zastavena. Má to však jednu podmínku.

Tou pak je, že se musí jednat o dluh, který je vymáhán soudním exekutorem. Milostivé léto tedy neplatí pro pohledávky, na jejichž vymožení se soudní exekutor nepodílí, přesto může pomoci velkému množství osob, které by tuto šanci a úlevu od státu rozhodně neměly ignorovat.

Mnoho z nich má totiž celkový dluh sice velmi vysoký, ale to jen z toho důvodu, že se za ta léta rozrostl o úroky a další poplatky. Podle webu exekuce-insolvence.cz pak údajně není výjimkou, že samotná jistina představuje pouze 10 % (běžně i méně) z částky, která je exekučně vymáhána.

Čtěte také: Jak a kolik se sráží při exekuci z důchodu?

Kdy bude zastavena exekuce a odpuštěn dluh?

Exekuce bude zastavena ihned poté, co dlužník uhradí jistinu a poplatek exekutorovi do 30. listopadu 2022 poté, co o Milostivé léto náležitě zažádá.

Jak vysoký bude poplatek exekutorovi?

Exekutorům bude náležet poplatek 1500 Kč zvýšený o daň z přidané hodnoty. Sazba u DPH zde bude 21 % čili 315 Kč. Kromě původní výše svého dluhu tedy zaplatíte ještě 1815 Kč.

Typ věřitele a vliv na Milostivé léto

Pravidlem, které nepotěší všechny, je, že možnost využití institutu Milostivého léta nebude platit pro všechny věřitele neboli fyzické nebo právnické osoby, kterým dlužíte. Uplatnit jej budete moci pouze na ty věřitele, kteří jsou veřejnoprávními subjekty čili spadají pod stát. Bude se tedy jednat především o dluhy:

  • u zdravotní pojišťovny,
  • u české správy sociálního zabezpečení,
  • u obce (např. dluhy na nájemném v obecním nebo městském bytě),
  • u dopravních podniků (pokuty v MHD),
  • u ČEZ (nedoplatky za elektřinu),
  • u Českého rozhlasu nebo České televize (neplacení koncesionářských poplatků nebo pokuty),
  • u nemocnice,
  • u technických služeb obcí
  • a dalších.

Na závěr je však nutné podotknout, že se Milostivé léto nevztahuje na daňové exekuce u finančních, celních úřadů nebo obecních úřadů, které nevyužívají k vymáhání dlužných částek soukromé exekutory, resp. na ty exekuce, který si řeší daný úřad sám.

Čtěte také: Kdy se musí doplatit poplatek z prodlení?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 26 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU