reklama 11B

Kamila Vaňková je všestranná rozhodčí. Kalendář mám velmi nabitý, říká

ikonka

Celý život je spojená s koňmi Kamila Vaňková. Rozhodla se stát všestranným funkcionářem ČJF a v nedávné době získala oprávnění rozhodovat i na mezinárodní úrovni závody ve všestrannosti. Ve vzdělávání chce pokračovat a posunout se výše i v drezuře.
02.11.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12B

Kamila Vaňková pochází z vesnice, kde se chovali koně odjakživa. Do doby, než se přestěhovala do města, na koně koukala pouze z okna. Při návštěvě kamarádů se opět vracela na vesnici a začala docházet do místního jezdeckého oddílu. Později, když dostala možnost poprvé krokovat koně po práci na jízdárně, cítila, že se koně stanou nedílnou součástí jejího života. 
„V té době jsme si každou jízdu na koni museli těžce odpracovat, ale odměna ve formě ježdění nebo tréninku, či možnost starat se na závodech jako ošetřovatelé, pro mě byla velkou motivací,“ vrací se zpět do doby svých jezdeckých začátků Kamila Vaňková. 
 
Máte za sebou nějakou vlastní jezdeckou kariéru a kde docházelo k vašemu rozvoji v sedle? 
Tato stáj, kde jsem začínala, byla mojí domovskou stájí po několik let. Připravovali jsme koně především pro všestrannost. Zde jsem také absolvovala první skokové závody, později nějaké drezury, ale po úrazech, které mě na nějakou dobu vyřadily z tréninku, jsem se začala více věnovat trénování. 
 
Můžete tedy označit některou jezdeckou disciplínu jako tu hlavní?
Nejvíce se asi stále věnuji všestrannosti. Je to však právě díky drezuře, která je její součástí a je to také moje velmi oblíbená disciplína.
 
Co je vaším civilním povoláním a jak zvládáte tyto dva světy časově i fyzicky propojovat?
Již devátý rok pracuji pro firmu se zaměřením na zemědělství a chovatelství a jsem zodpovědná za oddělení pro jezdce a koně. Vyjednávám podmínky s dodavateli, zadávám nové produkty, překládám návody, dělám popisy atd., prostě vše, co souvisí s prodejem jezdeckých potřeb. Mohu tak říci, že práce je vlastně mým koníčkem. A to nejenom tím, že jsem „v obraze“ co se týká jezdeckého světa, ale i díky cizím jazykům, které mohu při této práci používat.
 
Jaké další funkce vykonáváte při jezdeckých závodech?
Dále jsem drezurní rozhodčí specialista, mezinárodní rozhodčí ve všestrannosti, základní rozhodčí pro skoky a od letošního roku i steward pro všechny tyto tři disciplíny. Po získání licence mezinárodního rozhodčího budu automaticky zařazena i mezi FEI stewardy pro všestrannost Level 1. 
 
Co vás přimělo k tomu se začít zabývat tímto oborem a stát se i mezinárodní rozhodčí ve všestrannosti?
Vždy mě bavila práce s lidmi a cizí jazyky. Vzhledem k tomu, že jsem byla zdravotně limitována a chtěla se udržet na poli jezdeckého sportu, padl nápad věnovat se sportu v rámci rozhodování. Začalo mě to bavit, a když se pak naskytla první možnost jet rozhodovat do zahraničí, neváhala jsem. Slovo dalo slovo a postupně začaly přicházet další a další nabídky. Díky sbírání zkušeností, kamarádství a možnostem seznámit se s lidmi, kteří mě motivovali a podporovali, padla myšlenka, že se jednou pokusím získat licenci mezinárodního rozhodčího. A možná i díky tomu, že Česká republika nemá žádného aktivního mezinárodního rozhodčího ve všestrannosti, jsem si řekla, že to je šance něco dokázat. 
 
Co vše k tomu je potřeba znát a mít v jezdectví za sebou? 
Vše je dané dle podmínek vzdělávání FEI. Je nutné znát jazyky, mít nějakou praxi v rozhodování a vědět, jak se chovat v určitých situacích. Znát a dodržovat pravidla. Prostě zachovat status rozhodčího. Stát si za svým a obhájit si svoje rozhodnutí. Samozřejmě musíte mít podporu a souhlas komise všestrannosti a ČJF, bez kterých není možné se takového kurzu zúčastnit.  
 

Psali jsme: Dominika Tomíková: Ve všestrannosti závodila maminka. Byla mým vzorem

 
Je v České republice hodně lidí s touto kvalifikací? 
Momentálně nevím o nikom jiném, kdo by měl statut aktivního mezinárodního rozhodčího ve všestrannosti. 
 
Vnímáte veliký rozdíl ve vykonávání této pozice na národních závodech nebo závodech v zahraničí?
Pokud jsem ve funkci rozhodčího, nerozlišuji, jestli jsou to národní nebo mezinárodní závody. Pravidla jsou stejná pro všechny. Na národních závodech musíte znát navíc jenom úpravy národních pravidel té země, kde rozhodujete. Ale samozřejmě funkce na mezinárodních závodech pro mě bude získávání zkušeností a praxe do budoucna, která je nutná na cestě dalšího postupu.
 
Jak nabitý je váš plán v průběhu celé sezony a na která zajímavá místa se podíváte? 
Moje sezona začíná již několikátým rokem v dubnu většinou závody v zahraničí. Tam jezdím pravidelně na určitá místa jak na všestrannost, tak na klasickou drezuru. K tomu se přidají závody u nás a je z toho nabitý kalendář až téměř do konce října. Jsou místa, kam se moc těším nejen díky prostředí a zázemí pro funkcionáře, ale i na známé a přátele. 
 
Jste zároveň i drezurní rozhodčí specialista a rozhodujete až do úrovně Grand Prix. Co vás nejvíce baví na této funkci? 
Vidět a vnímat jednotlivé rozdíly předvedených cviků a diktovat důvody, proč jsem dala tu a tu známku. Nebát se jít se známkou nízko, ale když vás něco opravdu nadchne, tak jít i na vyšší ohodnocení. Nebát se jezdce pochválit za to, co se jim povedlo. Umět to vyjádřit v komentáři a dát jim motivaci do budoucna. Porovnávat pak hodnocení ostatních rozhodčích. Zachovat klidnou hlavu, oprostit se od toho, jestli jezdce nebo koně znám a hodnotit opravdu to, co na obdélníku momentálně vidím.
 
Co patří mezi vaše osobní plány do budoucna v tomto směru a v jezdeckém prostředí?
Co se týká všestrannosti, tak se samozřejmě vzdělávat dále a získávat zkušenosti i na větších závodech, které mi umožní postoupit v budoucnu na další vyšší stupeň FEI. Dalším přáním je začít se více věnovat dětem a začátečníkům a předávat jim zkušenosti a základy pro jejich budoucí rozvoj v jezdectví. A drezura? I zde bych se ráda stala mezinárodní rozhodčí, ale to se asi všechno bude odvíjet podle možností a času na přípravu.  
 
Chtěla byste některou z funkcí více upřednostnit nebo zůstanete u různorodosti?
Upřednostnit asi ne, ale předpokládám, že i v rámci nedostatku aktivních mezinárodních rozhodčích nejen u nás, ale i v sousedních zemích, budou převažovat nabídky na rozhodování ve všestrannosti.  
 
Foto: Marcel Runštuk, Roman Suchánek / poskytla Kamila Vaňková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE