Průšvih jako Brno v listopadovém časopise Neovlivní.cz

Válečná daň podle Jánošíka, miliardová rezidence prezidentského kandidáta, nová fakta v kauze Bečva a další čtení.

Milí čtenáři,

pamatuji doby, kdy se za lež v politice odstupovalo. A kdy se politik, kterého obvinila policie, musel z veřejného života stáhnout. A vůbec se o tom nediskutovalo. Bylo to jasné, stejně jako že ráno vyjde slunce.

Poslední dekádu jako by se obojí naopak stalo hlavní kvalifikací pro nejvyšší funkce ve státě, včetně té premiérské.


Foto: Neo

Koalice Petra Fialy vyhrála před rokem volby mimo jiné i proto, že slibovala návrat k tradiční politice, v níž pro přistižené lháře, ani stíhané funkcionáře není místo. S o to větším údivem sleduju po říjnových volbách tanečky koalice Spolu v hlavním městě, kde lidovci trvají na nominaci trestně stíhaného Jana Wolfa do pražské rady.

Nejde jen o to, že Piráti dali už před volbami jasně najevo, že s obviněnou osobou v Praze vládnout nehodlají. A v povolebních vyjednáváních nedělali nic méně a nic více, než že na tom trvali. Není to žádná klukovina nebo truc, jak se nám snaží ostatní vládní politici namluvit. Prostě jen říkají, že obviněná osoba v politice nemá co dělat – tak, jak to říkali před volbami.

Jan Wolf se v kauze rozdělování sportovních dotací hájí tím, že věřil úředníkům a podepsal, co mu předložili. Má pravdu, že nebyl přistižený s krabicí od vína s miliony, ani ho dramaticky nezatýkal Šlachta s beranidlem.


ČTĚTE TAKÉ: Miliardová rezidence prezidentského kandidáta


Jan Wolf má ale smůlu. Pokud vládní koalice myslí očistu politiky vážně, nemůže na jeho nominaci trvat.

Stokrát může být nevinný. Politika v tomhle zkrátka není fér. Jinak politici důvěru veřejnosti zpátky nezískají.

A pokud dnes koaliční politici mluví o zmanipulované policii a ohýbání kauz, je čas jim připomenout, že už to bude rok, co vládnou. Měli už rok na to, aby policii stejně jako celou státní správu očistili. A vážně jim to nejde.

Když už ne kvůli voličům, měli by to udělat ve svém vlastním zájmu. Jinak skončí dřív, než se nadějí. Důkazem může být i příběh Průšvih jako Brno, který je hlavní story tohoto vydání časopisu.

Přeji inspirativní čtení,

Vaše Sabina Slonková

Listopadový časopis objednávejte v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com/neo

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email