Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že má od Ukrajiny záruky k lodím s obilím. Žádné jsme nedali, odpověděl Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Z ukrajinských přístavů znovu vyplouvají lodě s obilím na základě dohody mezi Ruskem a Ukrajinou. K té se Moskva podle svých slov vrátila mimo jiné proto, že od Kyjeva údajně obdržela písemné záruky, že Ukrajina nevyužije koridor k nepřátelským akcím. Kyjev ale tvrdí, že žádné takové záruky neposkytl.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Lodě s obilím u bosporského průlivu

Článek

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že záruky od Ukrajiny dostala Moskva nepřímo od Turecka, které sehrálo významnou roli při zprostředkování dohody.

„Díky účasti mezinárodní organizace OSN a turecké asistenci jsme obdrželi písemné záruky od Ukrajiny, která se zavázala nevyužít koridor pro vojenské operace proti Ruské federaci,“ řekl mluvčí ministerstva Igor Konašenkov.

Ukrajina však Moskvě žádné záruky nad rámec původní dohody, která byla domluvena v červenci, neposkytla.

Turecký ministr: Lodě s tureckými vlajkami budou obilí z Ukrajiny vozit dál

Zahraniční

„Náš stát nepřijal žádné nové závazky nad rámec těch, které jsou již obsaženy v dohodě o obilí. V rámci této dohody se strany zavázaly zajistit bezpečné a spolehlivé fungování koridoru. Ukrajina nikdy obilnou cestu neohrozila,“ konstatoval mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko.

Ruské ministerstvo obrany na pár dnů odstoupilo od plnění dohody po explozích v Sevastopolu 29. října. Terčem útoků, z kterých Moskva Kyjev viní, se staly lodě Černomořské flotily.

Moskva se poněkud ponižujícím způsobem vrátila k dohodě dva dny poté, co ukrajinské lodě s obilím vyplouvaly z přístavů navzdory varování Ruska, že bez jeho účasti to nebude bezpečné. Na pokračování obchodů se i bez Ruska dohodly OSN, Turecko a Ukrajina.

K uplatňování dohody se Rusko podle svých slov vrátilo i díky aktivní diplomacii generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese a tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Pokyn vydal Putin. Silnou diplomatickou roli OSN a Turecka potvrdila i Ukrajina.

Rusku nicméně nic jiného nezbylo, neboť v Černém moři už nemá dostatečné vojenské kapacity na to, aby si cokoliv vynutilo silou.

Z ukrajinských přístavů vyplulo dalších šest lodí s obilím

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám