Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

Babiš podal na vnitru přihlášku. Má podpisy 56 poslanců svého hnutí ANO

Česko

  8:49
Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš podal v pátek ráno na ministerstvu vnitra kandidaturu na prezidenta. Podepsalo mu ji 56 poslanců jeho hnutí. Babiš to po odevzdání kandidátní listiny řekl novinářům. Expremiér oznámil záměr ucházet se o post prezidenta republiky v neděli, v pondělí kandidaturu podpořilo předsednictvo ANO.

O podpisy požádal Babiš poslance na úterním ranním zasedání klubu. Novinářům dnes řekl, že kandidaturu mu v úterý podepsali přítomní poslanci, někteří další se připojili ve středu. Neusiloval, aby ho podpořili všichni poslanci hnutí.

Podle Babiše je potřeba, aby příští prezident dal lidem naději, aby mluvil o budoucnosti a problémech, které dnes lidé mají, tedy zejména o otázce energií. Poznamenal, že prezident má velkou roli hlavně v ekonomické diplomacii. V pondělí na oficiálním oznámení kandidatury uvedl, že chce usilovat o úřad prezidenta, protože vláda podle něj málo pomáhá lidem. Hrozí to, že příští hlava státu jinak půjde na ruku kabinetu, přitom má být pro všechny občany, řekl.

Expremiér Andrej Babiš předal archy s podpůrnými podpisy na kandidaturu na prezidenta na ministerstvu vnitra a zaregistroval se tak i jako kandidát. (4. listopadu 2023)

V pátek zopakoval, že do financování prezidentské kampaně započte 8,5 milionu korun jako podíl z financování letošní komunální a senátní kampaně, do které se výrazně zapojil. Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí musí kandidáti do nákladů na volby započítávat výdaje na svou prezentaci od data vyhlášení voleb, tedy od počátku července. Celkový limit na první kolo voleb je 40 milionů korun.

Osmašedesátiletý politik a jeden z nejbohatších Čechů nyní čelí před soudem obžalobě v případu dotačního podvodu při stavbě areálu Čapí hnízdo.

Koho budete volit? (Kandidáti jsou seřazeni podle nejvyšších preferencí z průzkumů.)

celkem hlasů: 69196

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pondělí 21. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

Danuši Nerudovou26942
Petra Pavla17139
Andreje Babiše16660
Pavla Fischera4598
jiného kandidáta2296
nikoho958
Josefa Středulu603

Přihlášku do prezidentských voleb do dnešního dne včetně Babiše podalo podle Hany Malé z tiskového oddělení ministerstva vnitra 12 kandidátů. Jedna z dříve podaných kandidátních listin byla stažena, poznamenala. Malá již dříve uvedla, že část z přihlášek zjevně nesplní předepsané náležitosti.

Ze známých kandidátů se do voleb přihlásili senátor Pavel Fischer, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer, někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta a prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. V nejbližší době by tak měli učinit také generál Petr Pavel nebo podnikatelé Karel Diviš a Karel Janeček.

Babiš, který je spojován i s kauzou Pandora Papers, zahájil oficiálně prezidentskou kampaň ve středu na Teplicku v Ústeckém kraji. Svoje obytné auto určené k těmto účelům pokryl novými hesly jako „Krizový manažer, proto Babiš“, „Akční, proto Babiš“, či „Pomáhá lidem, proto Babiš“.

Expremiérovi, který patří k nejkontroverznějším politikům současnosti, dávají průzkumy velkou šanci se probojovat do druhého kola. Pak však ho zřejmě může porazit kterýkoli z dalších nejméně pěti protikandidátů.

Babiš už sestavuje svůj případný hradní tým. Kancelář prezidenta by v případě, že volby vyhraje, vedla bývalá šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha. O hradní komunikaci by se podle Babiše staral mluvčí ANO Vladimír Vořechovský.

Ačkoliv v minulosti tvrdil, že není politik, oproti ostatním kandidátům je podle něj jeho politická historie v prezidentské volbě výhodou. Jako prezident chce reprezentovat názory všech lidí v Česku.

Autoři: ,