Chystáte se na Šumavský Everest? Výstup na Knížecí stolec bude třeba si pečlivě naplánovat

Horalové, kteří zamýšlejí pokořit Šumavský Everest, musí od příštího roku počítat s omezením, které se týká Knížecího stolce na Boleticku. Vrchol s dřevěnou vyhlídkovou věží bude přístupný jen v určité dny.

„Vstup na modrou trasu, která vede ke Knížecímu stolci ze Záhvozdí, bude možný jen o víkendech v červenci a srpnu a o některých státních svátcích. Pro bližší informace doporučuji navštívit webové stránky Vojenského újezdu Boletice,“ informuje ředitelka Kulturního a informačního centra Horní Planá Lucie Roubínová.

Šumavský Everest je velmi oblíbenou turistickou atrakcí, jež má za cíl podporu pěší turistiky na Hornoplánsku. Účastníci musí zdolat osm vrcholů, které dávají dohromady výšku Mount Everestu, tedy 8848 metrů nad mořem. Na místě se nachází razítko, které si turisté otisknou do vrcholového pasu, jenž je k dostání v hornoplánském infocentru. Zde pak také po zdolání všech vrcholů získají certifikát.

„Je to skvělá motivace k úžasným výletům na krásná místa Šumavy. Věříme, že i přes zmíněné omezení bude mít Šumavský Everest v příštím roce mnoho nových přemožitelů. Těšíme se na ně!“ dodává Lucie Roubínová.

Vše podstatné o Šumavském Everestu zájemci naleznou na webu www.sumavsky-everest.cz.

Horní Planá má atraktivních turistických projektů více. Zatímco Šumavský Everest je spíše pro zkušenější turisty, rodiny s dětmi oceňují Sedm divů světla. Fyzicky nenáročné okruhy pro všechny věkové skupiny jsou dlouhé od 2 do 20 kilometrů. Cílem je takzvaná lesní turistika.

Na cyklisty je pak zaměřen projekt Sedm dní na kole, který nabízí trasy o třech obtížnostech. Na své si tedy přijdou i nároční cyklisté, pro které je největší výzvou okruh s názvem Tour de Horní Planá, jenž má až 75 kilometrů.

„Všechny projekty mají moc pěknou odezvu, což nás samozřejmě těší. Veškeré informace, letáky či brožury jsou k dispozici v KIC Horní Planá, tak nás určitě navštivte,“ uzavírá Lucie Roubínová.

Autor: Václav Votruba