Hlavní obsah

Biden: Volby do Kongresu budou „rozhodujícím“ momentem pro americkou demokracii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní volby do Kongresu budou „rozhodujícím“ momentem pro budoucnost americké demokracie. Řekl to v sobotu americký prezident Joe Biden na velkém předvolebním mítinku ve Filadelfii.

Foto: Hannah Beier, Reuters

Americký prezident Joe Biden na mítinku v Pensylvánii

Článek

„Na hlasovacím lístku je doslova demokracie. Je to rozhodující chvíle pro národ a my všichni bychom měli hovořit jedním hlasem,“ prohlásil prezident, který přijel do Filadelfie podpořit demokratické kandidáty ve státě Pensylvánie, který může být klíčový pro výsledek voleb. V nich jde o to, zda Kongres ovládnou republikáni.

Dejte najevo, že chcete jednat, nabádají Ukrajinu Američané

Válka na Ukrajině

Republikánské kandidáty hodlá rovněž v Pensylvánii osobně podpořit Bidenův předchůdce v prezidentské funkci Donald Trump. Voliči budou v řadě států také vybírat guvernéry a hlasovat v místních referendech.

Už před Bidenem v sobotu hovořil o ohrožení demokracie na předvolebním shromáždění v Pittsburghu další bývalý prezident Barack Obama. Ovládnutí Kongresu USA republikány by znamenalo hrozbu pro právo na potrat, pro sociální zabezpečení i pro samotnou demokracii, varoval.

Mrazivá předpověď amerického komika: Demokracie je na smrtelné posteli. Nejde to vrátit

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám