Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

„Když to všechno začalo, velitelé okamžitě utekli.“ V Luhanské oblasti zahynuly stovky ruských branců

Ruští branci procházejí výcvikem (1. října 2022) foto: Profimedia.cz

V noci na středu překvapily ukrajinské síly poblíž Makijivky ruské brance z Voroněžské oblasti. Ti se ocitli pod palbou sami bez jakéhokoliv velení. Tamní média se odvolávají na jednoho z přeživších, vojáka Alexeje Agafonova, podle nějž by počet obětí mohl přesáhnout 500.
  12:43

Informoval o tom v sobotu zpravodajský web Verstka. Alexej Agafonov podle něj uvedl, že v jeho praporu bylo 570 mužů, z nichž těžké ostřelování přežilo pouhých 29. Dalších 12 je zraněných. Manželka přeživšího uvedla, že „mrtvých je samozřejmě víc než polovina“. Ludmila Černychová, manželka dalšího vojáka, hovořila o ostřelování, ale počet mrtvých neuvedla, píše web.

Příbuzní mobilizovaných z Voroněžské oblasti tvrdí, že vojáci byli v bojích vrženi přímo do centra boje a utrpěli obrovské ztráty, načež jejich velitelé utekli.

Ve válečných podmínkách nelze údaje ani přesné informace o počtu obětí ověřit, list The Kyiv Independent však uvádí, že jednotka se podle médií měla pouze zdržovat 15 kilometrů od frontové linie. Vojáci bez řádného vybavení však v noci 2. listopadu dostali pokyn přesunout se přímo na linii dotyku a držet obranné pozice.

„Zakopali jsme se, jak nejlépe jsme mohli, ale ráno na nás začalo střílet dělostřelectvo. Když to všechno začalo, velitelé okamžitě utekli. Mezi ostřelováním jsme se snažili zakopat, ale okamžitě nás identifikovaly vrtulníky,“ citují média přeživšího brance.

Agafonov také dodal, že na stejných pozicích byl předtím poražen nejméně jeden další prapor mobilizovaných mužů, protože už předtím viděl na místě desítky mrtvol.

Agafonov podle médií popsal situaci na bojišti jako „nepořádek a naprostý zmatek“. Podle něj tu ruští branci nechtějí bojovat, je však potřeba zaplnit mezery na frontě.

„V televizi ukazují, že je všechno krásné, ale ve skutečnosti tady v Luhanské oblasti jsou na frontu hozeni mobilizovaní. Nevidíme tu žádné důstojníky, jenom dobrovolníky a smluvní vojáky,“ uvedl.

„Panuje tu naprostý zmatek a nepořádek. Všichni přeživší a nově příchozí se seskupí do nových praporů a vrhnou se do první linie,“ tvrdí přeživší branec.

Trpělivost příbuzných slábne

„Do telefonu nám říkají, že naši synové jsou živí a zdraví, a dokonce plní vojenskou povinnost. Jak ale mohou být živí a zdraví, když je tam všechny zabili?“ uvedla pro média Oksana Cholodová, matka jednoho z ruských vojáků.

„Mají strach, jsou bombardováni, ale nikdo tam s nimi není, žádný velitel. Jsou opuštění jako koťata, bez výcviku, bez ničeho,“ reagovala další z příbuzných,

Obě ženy spolu s dalšími rodinnými příslušníky mobilizovaných mužů uspořádali v sobotu před voroněžskou prokuraturou shromáždění, na němž požadovali pravdu o osudu svých blízkých.

Podle Institutu pro studium války (ISW) je patrné, že částečná mobilizace nevyprodukovala dostatečné síly pro ruskou válku na Ukrajině. Na konci září navíc ruský prezident Vladimir Putin uznal, že během mobilizace došlo k chybám a do zbraně byli nesprávně povoláni například chronicky nemocní nebo muži, kteří přesáhli branný věk.

28. října 2022

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!