Je možné, že už máte plné zuby zpráv o Twitteru a Elonu Muskovi. Nejmenší z velkých sociálních sítí budí pozornost kvůli změně majitele, který každý den zavdá důvod k několika tisícům článků na celém světě. Aktuální téma je prosté – exodus části elit ze sítě, která vůči nim přestala být přívětivá nebo alespoň neutrální. 

Celá situace trochu připomíná téměř dva roky starou historii. Americký exprezident Donald Trump neustál porážku ve volbách a podporoval útok na Kapitol, zatímco jeho fanoušci volali po bojkotu „levičáckých technologií“. Twitter i Facebook mu následně zablokovaly jeho uživatelské účty z obav z dalšího podněcování násilí. 

Trump samotný a jeho podporovatelé tehdy v reakci na „diktát levicových technologických gigantů a omezování svobody slova“ hledali alternativu. Sociální sítě jako Gettr, Parler a nově vytvořená Truth Social přilákaly v úhrnu miliony uživatelů. Prodej Twitteru a obavy z „přívalu nácků“ a znehodnocení systému ověřených uživatelů teď podobně vedou malou část uživatelů k poohlížení se jinde.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Baví vás moderní technologie? To byste si neměli nechat ujít newsletter Týden s technologiemi, díky kterému dostanete do téměř pravidelného pátečního e-mailu to nejzajímavější dění a produktové novinky za celý týden.