Pospíšil: Chceme dát Pirátům a Praze Sobě prostor, ale musí to odpovídat volebním výsledkům

7. 11. 2022

Minulý týden ve čtvrtek zasedalo poprvé nové zastupitelstvo v novém složení po volbách. Europoslanec Jiří Pospíšil ale přiznává, že atmosféra byla na jednání velmi napjatá. „Mám pocit, že Piráti a Praha Sobě stále ještě neuznali, že volby nevyhráli. Měli by respektovat, že volby vyhrála koalice SPOLU. Přesto ustavující zastupitelstvo dnes zasedlo, ale je dohoda, že samotnou volbu vedení města necháme až za 14 dní. Pevně doufám, že se podaří domluvit ustanovující koalici, která bude vládnout Praze další čtyři roky," komentuje Pospíšil.

Většina měst a obcí má už své vedení, ale složení magistrátu se protahuje velmi dlouho. „Mrzí mě, že Piráti a Praha Sobě mají představu, že Praze bude dál vládnout primátor Hřib a naše vítězná koalice se k nim tak nějak přidá, budeme tam hrát menšinu a nebudeme moci prosazovat náš program kvůli kterému nás voliči volili. To není o křesílkách. Nejsem hašteřivý člověk, ale trochu bych od pánů čekal víc respektu a pokory, že to přijmou. SPOLU nechce vládnout s hnutí ANO. Pořád hledáme půdorys vládní koalice; tedy SPOLU, Piráti a STAN."

Doufáme, že díky zásahům lídrů z vládní koalice se nám dohoda podaří

Pospíšil na žádném jednání s hnutí ANO nebyl. „Týdny se snažíme dohodnout koalici s Piráty, ale po měsíci se pan Hřib rozhodl, že se tzv. obejme s panem Čižinským a vytvoří koalici Stability. Tedy Piráti a Praha Sobě, strany, které skončily na třetím a čtvrtém místě. Kandidovali ale samostatně, šli proti sobě a voliči je nevolili jako volební koalici jako volili nás. Teď se dali dohromady, tvrdí, že mají více než my, a že by mělo být po jejich. To je jako kdyby se po parlamentních volbách dohodl Babiš s SPD, řekli, že mají více než Fiala, a že budou sestavovat vládu. Takhle to nefunguje. Kandidují jednotlivé subjekty a podle toho se voliči rozhodují. Situace se komplikuje, ale my doufáme, že díky zásahům lídrů z vládní koalice se nám dohoda podaří," říká Pospíšil. Podle něj by primátor Hřib a Čižinský chtěli mít dále většinu v městské radě, aby rozhodovali. „My budeme mít pana primátora Svobodu, který bude klást věnce, ale Praze bude dál vládnout duo Čižinský – Hřib, i když nevyhráli volby. My jim chceme dát důstojné místo v radě, ale musí to odpovídat volebním výsledkům."

Prezident Miloš Zeman minulý týden vetoval novelu letošního rozpočtu. „Trochu mě to překvapilo. Říká, že vetuje novelu, protože vláda nepřijala jiný zákon o zvýšení daní. Ale za prvé, to vláda neslíbila a za druhé, vetuje novelu, která dává 40 miliard na pomoc lidem kvůli zvýšení energií. To mě u něj jako u sociálního demokrata překvapuje. Je otázka, zda je to ten hlavní důvod nebo je v tom ještě něco jiného," uzavírá Jiří Pospíšil.

Zdroj: Frekvence 1, Press klub, 7.11.2022

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme