8. listopadu 2022 • 04:40

Hvězdy na posledním MS: loučí se Messi, Ronaldo, střelci i tvrdý stoper

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
  • Které hvězdy se v Kataru rozloučí?Které hvězdy se v Kataru rozloučí?FOTO: koláž iSport.cz

    Na reprezentační stezku vykročil v létě 2003. Tehdy se narodil Jude Bellingham. Cristianu Ronaldovi bylo osmnáct a Luiz Felipe Scolari ho pozval do týmu, kde dělali vedoucího Luís Figo, Rui Costa, Pauleta a Deco. Časem mu předali žezlo a z CR7 se stal mocipán. Největší z největších (191 zápasů/117 gólů). Každá cesta někde končí a Cristiano završí odyseu, která nebyla bludná, ale triumfální, tažením na MS v Kataru. A nebude sám. Velkých osobností, které čeká poslední světový šampionát, je spousta.

  • CRISTIANO RONALDO 

    Pořádal hvězdná vystoupení na pěti EURO (stříbro 2004, zlato 2016), teď ho čeká páté MS. V roce 2006 byl čtvrtý, v Africe 2010 se stal obětí španělské inkvizice (osmifinále), v Brazílii 2014 utrpěl direkt německým tuplákem (0:4) a nerozkopl vrata do play off, v Rusku prolil portugalskou krev démon Cavani (osmifinále). Přijíždí v absurdní roli – jako náhradník v Ten Hagově zajetí. Zoufale touží ukázat, že není na odpis. Ještě ne.

    Cristiano Ronaldo během zápasu s Českem Cristiano Ronaldo během zápasu s ČeskemFoto Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

  • LIONEL MESSI

    Vyhrál (bez přehánění) všechno, co se dalo. Kromě... mistrovství světa. Messimu triumf na mundialu uniká, nejlepé dotáhl Argentinu do finále v roce 2014. Souboj s Německem rozhodl zlatým gólem Mario Götze. Jihoamerická velmoc tak čeká na vítězství od roku 1986, kdy řádil božský Diego Maradona. Messiho kariéře by zlatá medaile slušela, o tom žádná. Dočká se v Kataru? 

    Lionel Messi jede na poslední MSFoto Reuters

  • ÁNGEL DI MARÍA

    Messiho pravá ruka (noha) a reprezentační spolubojovník od roku 2008. Jen LM10 (164), Javier Mascherano (147) a Javier Zanetti (145) mají víc startů. Di María (123 zápasů) loni nezapomenutelně rozhodl finále Copy América s Brazílií (1:0).

    Ángel Di María a jeho radost po gólu do sítě Itálie Ángel Di María a jeho radost po gólu do sítě ItálieFoto Reuters

  • PEPE

    Ronaldův věrný pobočník a portugalský vicekapitán. V únoru mu popřejí k 40. narozeninám, ale jak dokazuje v Portu, pořád jde o stopera s buldočí mentalitou – ústup či kapitulaci si u něj nevynutíte ani raketometem. „Sbohem,“ pronese na turnaji i záložník Joao Moutinho.

    Pepe PepeFoto ČTK

  • EDINSON CAVANI 

    V klubech (Palermo, Neapol, PSG, Man United) nasázel 375 branek. O svém řemesle ví první poslední, což zjišťují ve Valencii (4 trefy v 6 utkáních). Mistr divokých oslav, které evokují Tarzana ve chvíli, kdy přemůže vůdce gorilí smečky Kerčaka a stane se pánem džungle, vyrazil gólový pokřik 58krát a v Kataru zaburácí s konečnou platností.

    Radující se Edinson Cavani po trefě do sítě Portugalska Radující se Edinson Cavani po trefě do sítě PortugalskaFoto Reuters

  • LUIS SUÁREZ

    El Pistolero je uruguayský rekordman (68 zásahů). Byl nejlepším střelcem Premier League a La Ligy, kde dobyl titul s Barcou Atlétikem, a teď se zahryzává doma v Nacionalu (8 branek v 15 duelech). Je mu pětatřicet (stejně jako Cavanimu) a reprezentaci zamává spolu s kapitánem Godínem.

    Ohromná radost Luise Suáreze, jehož Uruguay postupuje do čtvrtfinále Ohromná radost Luise Suáreze, jehož Uruguay postupuje do čtvrtfináleFoto Reuters

  • LUKA MODRIČ 

    Před čtyřmi lety vedl Chorvatsko do finále, získal cenu pro nejlepšího hráče j p šampionátu a Zlatý míč. Záložník (37 let), jemuž Real vděčí za pět titulů v Lize mistrů, oznámil, že po MS v Kataru ukončí reprezentační kariéru (155 zápasů).

    Luka Modrič je kapitánem chorvatské reprezentace Luka Modrič je kapitánem chorvatské reprezentaceFoto Reuters

  • MANUEL NEUER 

    S Bayernem prodloužil smlouvu do června 2024. V té době vypukne EURO, které hostí Německo. Neuer (36 let) chce odejít ze scény tam – před domácím publikem. Světový šampionát, který před osmi lety pomohl výrazným způsobem vyhrát, si vychutná jako jednička naposled.

    Manuel Neuer hrál v červnu s páskou podporující LGBT komunitu Manuel Neuer hrál v červnu s páskou podporující LGBT komunituFoto Reuters

  • THOMAS MULLER

    Na mistrovství světa cestuje počtvrté a teoreticky může ohrozit rekord Miroslava Kloseho (16 tref). Můller skóroval na šampionátu desetkrát... Pro srovnání: Cristiano Ronaldo a Luis Suárez sedmkrát, Lionel Messi, Neymar a Harry Kane šestkrát.

    Thomas Muller Thomas MullerFoto Reuters

  • SERGIO BUSQUETS 

    Toreador Sergio Ramos (180 startů) se na MS asi nepodívá, přestože prožil comeback v PSG, ale trenér Enrique trvá na tom, že mladší stopeři (Laporte, García, Torres) jsou lepší. Nejstaršími muži jsou kapitán Busquets (34 let/140 utkání) a o rok mladší Jordi Alba a César Azpilicueta.

    Sergio Busquets Sergio BusquetsFoto Profimedia.cz

  • THIAGO SILVA 

    Nepostradatelný byl v AC Milán, PSG i Chelsea. Všude šéfoval, a byť sfoukl 38 svíček na dortu k narozeninám, neztratí se ani v Premier League. Brazílii vede jako kapitán a přemítá, zda Tite vyslyší prosby Daniho Alvese (39 let), který se udržuje v kondici s rezervou Barcy.

    Thiago Silva chce být u míče dříve než hlavičkující Mitrovič Thiago Silva chce být u míče dříve než hlavičkující MitrovičFoto Reuters

  • GARETH BALE 

    Wales, na MS poprvé od roku 1958, měl řadu fotbalistů, kteří imponovali (Ryan Giggs, Ian Rush, Mark Hughes, John Toshack, Craig Bellamy), ale Baleovi se nikdo nevyrovná v gólech (40), zápasech (110) a úspěších.

    Fotbalisté Walesu porazili díky hattricku Garetha Balea Bělorusko Fotbalisté Walesu porazili díky hattricku Garetha Balea BěloruskoFoto Reuters

  • JORDAN HENDERSON 

    Kariéru začal v Sunderlandu, živořil v druholigovém Coventry City a v Liverpoolu se nad jeho schopnostmi tvářili zprvu pochybovačně a s despektem sledovali, jak od Gerrarda přebírá kapitánskou pásku. On však podal důkaz své zdatnosti – triumf v Premier League (první od roku 1990) a v Lize mistrů.

    Anglický kapitán pro utkání s Kostarikou, záložník Liverpoolu Jordan Henderson Anglický kapitán pro utkání s Kostarikou, záložník Liverpoolu Jordan HendersonFoto Reuters

  • OLIVIER GIROUD 

    S Montpellier vyhrál titul (2012) a kraloval střelcům Ligue 1, s Arsenalem 3x FA Cup, s Chelsea Evropskou ligu i Champions League a s AC Milán Serii A (2022). Je mu 36 let a bilanci mu krášlí 300 branek. Giroud není lehká váha.

    Nizozemský obránce Virgil van Dijk odhlavičkovává míč mířící na francouzského útočníka Oliviera Girouda Nizozemský obránce Virgil van Dijk odhlavičkovává míč mířící na francouzského útočníka Oliviera GiroudaFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud