Hlavní obsah

Zdiskreditovaný Blatter: MS v Kataru? Je to chyba, může za ni prezident Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během své vlády světovému fotbalu se někdejší prezident FIFA Sepp Blatter zapletl do rozsáhlého korupčního skandálu a do období jeho prezidentování spadá také jedno z nejkontroverznějších rozhodnutí v historii mezinárodní fotbalové federace v podobě udělení pořadatelství MS Kataru. Pár dnů před výkopem šampionátu bývalý mocný bafuňář přiznal, že to byla chyba.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Bývalý prezident FIFA Sepp Blatter po odchodu ze soudní síně.

Článek

Fanoušci i hráči nad volbou pořadatele šampionátu roky nechápavě kroutí hlavou. Katar má minimální fotbalovou tradici a až do volby neměl ani infrastrukturu. K tomu se přidal také fakt, že v tradičním letním termínu se v této zemi nedá kvůli spalujícímu vedru vůbec sportovat, což se muselo následně vyřešit přeřazením turnaje na zimu. V neposlední řadě se v ropné monarchii také často nerespektují lidská práva.

Od 2010, kdy se pořadatel MS volil, panuje podezření, že volbu provázela masivní korupce.

Blatter přiznává, že volba pořadatele šampionátu byla špatná. „Vybrat Katar byla chyba. Ve výkonném výboru jsme se tehdy shodli, že by MS mělo v roce 2018 dostat Rusko a 2022 pak USA. Bylo by to gesto míru mezi dvěma dlouholetými politickými soupeři, kdyby pořádali turnaj po sobě," uvedl v rozhovoru pro deník Tages-Anzeiger.

„Katar je příliš malá země. Fotbal a mistrovství světa jsou pro něj příliš velké," pokračoval aktuálně 86letý muž, jenž loni vyfasoval od etické komise FIFA za korupci další více než šestiletý zákaz působení a pokutu ve výši jednoho milionu švýcarských franků (asi 24 milionů korun) poté, co mu vypršel trest původní.

Není to poprvé, co Blatter mluví o Kataru jako o chybě, podobně se vyjadřoval už před sedmi lety s tím, že volbu arabského státu prosadil tehdejší šéf UEFA Michel Platini, s nímž měli být do té doby ve shodě, že by turnaj měly hostit USA.

Prohlédněte si stadion Lusail, kde se bude konat finále fotbalového šampionátu v KataruVideo: Reuters

„Týden před hlasováním ale přišel Platini a řekl mi, že už nejsme na stejné lodi, protože mu prezident Francie (Nicolas Sarkozy) zdůraznil, že by měl sledovat zájmy Francie," uvedl tehdy Blatter s odkazem na schůzku Sarkozyho s katarským korunním princem Hamadem bin Chalífou al-Sáním. Stejnou verzi příběhu potvrzoval i nyní.

„S Platinim šlo několik dalších voličů a nakonec nikdo nechápal, proč bude mistrovství pořádat jedna z nejmenších zemí na světě," dodal Blatter, který se nyní také pozastavil nad tím, že se jeho následovník v čele FIFA Gianni Infantino rok před startem turnaje do Kataru přestěhoval.

Související témata: