V Chersonu nastala humanitární katastrofa. Lidé jsou bez elektřiny, léků a prosí o koridory

Život v ukrajinském Chersonu (8. 11. 2022)

Po úspěšné ukrajinské ofenzívě fronta ustrnula v hlubokých lesích

Kyjev připustil jednání s Moskvou o míru. Hlavní podmínkou prezidenta Volodymyra Zelenského je ale obnovení hranic. Ukrajinská armáda oznámila, že dočasně znárodní pět velkých firem místních oligarchů, zároveň se chystá na silnou ofenzívu u Chersonu.

V Chersonu panuje napjatá situace. „Ukrajinská média začala spekulovat o tom, že odpoledne začala ofenziva, tudíž, že se ukrajinská armáda pohnula směrem k městu,“ sdělil zahraniční reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Na místě prý nastala humanitární katastrofa. „Novináři se spojili s některými obyvateli a ti hovořili o nedostatku léků, vypnuté elektřině a rabování ze strany ruských vojáků,“ popsal Kaizr a dodal, že občané prosí o humanitární koridor.

Ukrajina potřebuje uspokojit potřeby své armády, a proto znárodnila soukromé podíly v pěti firmách. „Mezi nimi je například strategická Ukrnafta. Jsou to podniky, které musí plnit zakázky armády, a proto ukrajinská vláda sáhla k zestátnění,“ řekl Kaizr s tím, že podniky nyní povede armáda. „Mezi její potřeby patří dodávky pohonných hmot a maziv, opravy vojenské techniky a zbraní,“ vysvětlil tajemník bezpečnostní rady Ukrajiny Oleksij Danilov.

Obnovení hranic a kompenzace

K tomuto kroku představitelé státu sáhli vůbec poprvé od začátku války. „Není to znárodnění na celou dobu. Vláda řekla, že po skončení výjimečného stavu se část podniků vrátí buď oligarchům, nebo je stát odkoupí za běžnou komerční cenu,“ popsal Kaizr.

Danilov v úterý také oznámil, že Kyjev je ochotný jednat s Moskvou o míru. „Hlavní podmínkou ukrajinského prezidenta je obnovení územní celistvosti Ukrajiny,“ napsal na Twitteru, což v pondělí potvrdil i sám Zelenskyj. Kromě obnovení hranic požaduje i kompenzaci za způsobené škody a potrestání zodpovědných ruských činitelů za spáchané válečné zločiny.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
armáda Moskva Ukrajina CNN Prima NEWS Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Cherson Oleksij Mjačeslavovyč Danilov