DomůZprávy a názoryTiskové zprávyProjev Markéty Pekarové Adamové na pietním setkání v Osvětimi

Projev Markéty Pekarové Adamové na pietním setkání v Osvětimi

-

Je pro mne velmi těžké na tomto místě hledat ta správná slova. Jde o místo, kde v těch nejkrutějších podmínkách zahynulo přes milion lidí, kteří byli zavražděni kvůli svému etnickému původu a náboženskému přesvědčení. Zemřeli, protože síly tyranie a zla získaly navrch a nebylo učiněno dost pro jejich zastavení.

Sešli jsme se zde dnes u příležitosti výročí Křišťálové noci z listopadu 1938. Této noci před více než osmdesáti lety byly zničeny židovské domy, nemocnice, školy, podniky, synagogy a byly zabity stovky lidí. Tyto krutosti byly prováděny zcela veřejně, každému na očích. Dokonce i tisk o nich široce informoval. Všichni tehdejší činitelé a vlivné osobnosti celého světa věděly, co se stalo.

Ale nic se nezměnilo…Evropští politici stále pokračovali v politice appeasementu vůči Hitlerovi. Americké a další přístavy zůstaly uzavřeny pro židovské uprchlíky, kteří se zoufale snažili zachránit. A antisemité z celého světa dál nepřestávali nacistické krutosti fandit. O tři roky později pak začalo systematické a masové vyvražďování Židů.

Je těžké si představit poslední myšlenky těch, kteří byli odvlečeni do plynových komor, jako je tato. Možná, že některé z obětí ve svých posledních modlitbách doufaly, že jejich smrt nebude zapomenuta. Že jejich smrt nikdy nezmizí z paměti lidstva. Vzpomínka na holocaust se opravdu stala součástí naší kolektivní identity. A jména těch, kteří byli zabiti v Osvětimi a na jiných místech, nebudou zapomenuta.

V dnešním světě však nenávist, nesnášenlivost a netolerance narůstají a my musíme zvýšit naše úsilí, abychom je zastavili. Antisemitismus je skutečnou a nebezpečnou hrozbou. V Evropě i jinde jsou Židé stále vystaveni násilným útokům. Je odpovědností všech evropských politiků, aby byl antisemitismus v jakékoli podobě vymýcen. Ale bohužel to není náš jediný problém.

Po celém světe jsou stále upírána práva na nezávislou existenci mnohým národům a etnickým skupinám. Masové hroby a koncentrační tábory se opět staly součástí naší reality. Ujgurové, Rohingové, Ukrajinci. Tyto a další národy jsou vystaveny represím nebo dokonce masovému vyvražďování. Zcela absurdní je, že ruská agrese začala právě pod falešnou záminkou denacifikace. A to navzdory skutečnosti, že sám prezident Zelenskyj je židovského původu.

Neopakujme, prosím, tragické chyby našich předků. Těmto hrozbám je třeba čelit a zastavit je. Je to naše svatá povinnost vůči všem, kteří zemřeli během holocaustu. Je ostatně hlavním poselstvím tohoto děsivého místa: „Le-olam lo šuv! Už nikdy více!“

Přidejte si ParlamentníZprávy.cz ke svým zdrojům na Seznam.cz nebo Google News.

TOP09
TOP09http://www.top09.cz
TOP 09 je česká liberálně konzervativní středopravicová strana, která vznikla v roce 2009.