Hlavní obsah

Šojgu přikázal stažení z Chersonu, Ukrajina tomu nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil ruským vojákům, aby se stáhli z Chersonu na východní břeh Dněpru. Za řekou by měli zformovat obranu před očekávanými ukrajinskými protiútoky, uvedla agentura RIA Novosti. Ukrajinští představitelé ale nepřikládají prohlášení velký význam. Nevidí žádné známky stahování vojáků a nevěří, že by Rusové opustili město bez boje.

Foto: Twitter/Минобороны России

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

„Začněte se stahováním vojáků a přijměte všechna opatření k zajištění bezpečného přesunu personálu, zbraní a techniky přes řeku Dněpr,“ pověřil Šojgu velitele ruských sil na Ukrajině Sergeje Surovikina.

Sám Surovikin přesun na západní břeh odůvodnil tím, že Cherson a přilehlé osady nemohou být plně zásobovány a v ohrožení jsou také neustále životy lidí. Ukrajinské jednotky podle Rusů ostřelují Kachovskou přehradu i civilní objekty. Z těchto činů se ale obě strany obviňují navzájem.

„Navrhuje se komplexní zhodnocení současné situace, aby bylo možné zahájit obranu podél levého břehu Dněpru. Chápu, že je to těžké rozhodnutí. Zachrání ale životy našich vojáků,“ konstatoval Surovikin. Upřesnil, že přesun se uskuteční v nejbližší době.

Ukrajinci prolomili frontu u Chersonu

Válka na Ukrajině

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak upozornil, že dělat z prohlášení závěry ohledně stažení Rusů z Chersonu by bylo ukvapené. Část ruských sil podle něj v oblasti zůstává a do regionu proudí další ruští vojáci. Ukrajina proto nepřikládá Šojguovu prohlášení velký význam. „Dokud nad Chersonem nebude vlát ukrajinská vlajka, nemá smysl o ruském ústupu mluvit,“ řekl Podoljak.

Z Chersonské oblasti bylo podle RIA Novosti evakuováno přes 115 tisíc civilistů.

Zástupce šéfa ruské okupační správy Kirill Stremousov ještě před svou smrtí v úterý večer informoval o tom, že Ukrajinci prolomili frontu u Chersonu a postoupili směrem k městu. Cherson i většinu této oblasti Rusové obsadili už v březnu.

Ztráta města by byla považována za významnou ránu z pohledu prezidenta Vladimira Putina. Došlo by k ní jen několik týdnů poté, co Putin v Moskvě slavnostně oznámil anexi Chersonské a Záporožské oblasti a také Donbasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám