Ženíšek: Vítězství DeSantise není pro Trumpa dobrou zprávou

Americký prezident Joe Biden se zřejmě vymkne historickému pravidlu. Jeho strana totiž pravděpodobně neztratí výrazný počet křesel ve sněmovně reprezentantů, řekl v rozhovoru pro deník FORUM 24 Marek Ženíšek (TOP 09). Pokud ovšem demokraté v aktuálních volbách přijdou o jednu z komor, bude pro ně v podstatě nemožné prosadit některé zákony, okomentoval předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR změny, které by mohly nastat.

10. 11. 2022

Co vypovídá výsledek demokratů ve volbách, ke kterému dochází přes předpoklady, že republikáni budou mít převahu třeba i v obou komorách?

O novém složení sněmovny reprezentantů a senátu ještě není zcela rozhodnuto. Ne všude volební komise spočítaly všechny hlasy. Už teď ale víme, že se volby nevyvíjejí tak, jak republikáni očekávali. Rozhodně nedojde k červenému tsunami. Z minulosti víme, že prezidentova strana ve všeobecných volbách uprostřed volebního období hlavy státu obvykle ztratí svou kontrolu nad kongresem. Demokratům se ale daří lépe, než se čekalo.

Obě strany si připsaly „povinná" vítězství ve státech, jejichž politice tradičně dominují. Pokud demokraté udrží své stávající senátní mandáty, mohli by v horní komoře kongresu udržet většinu. Co se týče souboje o sněmovnu reprezentantů, mírně favorizovaní jsou republikáni.

Přes Bidenovu nepopularitu, vysokou inflaci a tak dále tak bude zřejmě prezidentem, který se vymkne historickému pravidlu, že jeho strana v midterms výrazně ztratí křesla ve sněmovně reprezentantů.

Jak výsledek republikánů ovlivnila podpora od Donalda Trumpa?

Donald Trump do předvolební podpory mnoha republikánských kandidátů investoval hodně času a úsilí. Předpokládám, že výsledky sleduje velmi napjatě. Dost totiž napoví o jeho šancích v nadcházejících prezidentských volbách v roce 2024. Někteří senátorští kandidáti, které Trump usilovně podporoval, ale naprosto pohořeli.

Nancy Pelosiová by mohla přijít o své místo v čele sněmovny, pokud by republikáni získali většinu. Jejich vůdce Kevin McCarthy je o tom zatím přesvědčený. Co by to znamenalo?

Nancy Pelosiová v minulosti prokázala, že je schopná politická vyjednavačka, která dokáže zajistit podporu i pro nepopulární zákony. Ztráta vedení sněmovny by byla pro demokraty jistě citelná. Musím ale zdůraznit, že ani několik hodin po uzavření volebních místností ve většině amerických států není zatím jasné, zda kongres ovládne Demokratická, nebo Republikánská strana. Proto nechci více spekulovat.

Přinesou Americe tyto volby změnu? Jakou?

V řadě států se konala místní referenda, jejichž výsledky samozřejmě každodenní životy Američanů značně ovlivní. Obyvatelé amerických států Kalifornie, Vermont a Michigan si v nich odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. Voliči v Marylandu a Missouri pak odsouhlasili rekreační užívání marihuany.

Jak výsledky ovlivní zbytek funkčního období prezidenta Joea Bidena?

I přes kontrolu obou komor longresu bylo pro demokraty už teď často složité prosadit legislativní program. Pokud nyní ve volbách některou ze dvou komor ztratí, bude pro ně v podstatě nemožné protlačit přes zákonodárce nějaké významné zákony. Na podobný problém pak narazí samozřejmě i republikáni, které bude omezovat prezidentovo veto.

Očekávám tedy, že se demokratům část vládní agendy zkomplikuje. Pokud si ale udrží slušnou pozici a do dvou let odezní ekonomická krize, mají šanci na dalšího prezidenta.

Odrazí se nové složení senátu a parlamentu na pomoci Ameriky Ukrajině?

Neočekávám změnu přístupu USA k ruské invazi. Republikáni jako celek deklarovali, že by Ukrajinu nadále podporovali. Někteří ovšem mluvili o změně ve financování pomoci pro napadenou zemi. Tyto hlasy patřily převážně skalním Trumpovým příznivcům ve straně. Bude tedy záležet, jestli přesvědčí i širší republikánské vedení.

Co pro republikány představuje nová konkurence Donalda Trumpa Ron DeSantis ve volbách? Již dříve mu Trump vzkazoval, ať nekandiduje.

Drtivé vítězství guvernéra s prezidentskými ambicemi Rona DeSantise na Floridě není dobrou zprávou pro Donalda Trumpa, který zřejmě plánoval brzy oznámit další kandidaturu. Takový rival by v primárkách Republikánskou stranu pravděpodobně rozdělil na tvrdé jádro, které podporuje Trumpa, a na všechny ostatní, kteří by raději viděli umírněnější politiku i vystupování. Stali bychom se jistě svědky vyhrocené kampaně. Už teď Trump DeSantisovi vyhrožuje, že by v případě jeho kandidatury o něm zveřejnil nelichotivé informace.

Hlavními tématy měly být podle celostátních průzkumů inflace a potratová politika. Jak se ve volbách odráží? Michigan si podle Darci McConnellové, mluvčí organizace Reproductive Freedom for All, referendem připravil půdu pro budoucí snahy o obnovení reprodukčních práv a ochrany.

Souhlasím, že témata inflace, interrupcí a ohrožení demokracie sehrála v těchto volbách zásadní roli. Není se čemu divit, zrušení ústavního práva na potrat otřáslo americkou společností. Rozhodnutí Nejvyššího soudu totiž vedlo k téměř úplným zákazům umělých přerušení těhotenství v nejméně desítce států. A to samozřejmě vyburcovalo některé voliče k tomu přijít k volebním urnám, i když to neplánovali.

Přestože většina amerických voličů není spokojená s tím, jak prezident Biden řeší ekonomickou krizi, ještě nespokojenější jsou s republikány, protože je často považují za hrozbu pro celý systém.

Zdroj: Forum 24, 10.11.2022

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme