Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (259. den): Přestože ukrajinská vlajka ještě v Chersonu nevlaje, ruští propagandisté se už tváří jako na pohřbu

Protesty v okupovaném Chersonu. „Cherson je Ukrajina,“ stojí psáno na tabuli. Rusky, ne ukrajinsky. Foto: UNIAN
Protesty v okupovaném Chersonu. „Cherson je Ukrajina,“ stojí psáno na tabuli. Rusky, ne ukrajinsky. Foto: UNIAN
  • Pokud se pád Chersonu stane realitou, Ukrajinci potvrdí úspěch své „logistické války“.
  • Ukrajinská armáda se pochlubila dobytím železničního uzlu.
  • Propagandista Solovjov vysvětlil, že i v roce 1941 ztratili Sověti velká města, přesto válku vyhráli.
  • Video: Vezměte si samopal a jděte za ním, vzkazuje ruský úředník nespokojené ženě, která se bojí o odvedeného muže.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze středy 9. listopadu. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ruské „navždy“. Teprve na konci září říkal Putin v televizním projevu, že obyvatelé anektovaných oblastí včetně Chersonu zůstanou „navždy našimi občany“. Obsazení tohoto regionu popisovala ruská místa jako „fait accompli“, hotovou věc.

„Obyvatelům Chersonské oblasti bych rád vzkázal, že Rusko je tu už navěky. Návrat do minulosti není možný, všichni společně budeme tento bohatý region rozvíjet,“ řekl v květnu novinářům při návštěvě okupovaných území ruský politik a bývalý gubernátor Pskovské oblasti Andrej Turčak.

Dnes už situace – minimálně co do rétoriky – vypadá úplně jinak. Ministr obrany Šojgu ve středu vpodvečer oznámil, že „obrana v chersonském směru je stabilní, ale jsou tam určitá specifika“. Z toho důvodu vyhověl návrhu velícího generála Surovikina ke stažení okupačních jednotek na levý břeh Dněpru.

V praxi to znamená opuštění rozsáhlého území, které Rusové získali v prvních týdnech války, včetně metropole Chersonu, která také leží na pravém břehu.

Předčasné oslavy? Nejpodstatnější otázka však zní, zda se nejedná jen o ruskou past. Skutečně opouštějí před válkou 300tisícové město na Dněpru, které je pro Ukrajinu nejen vojensky, ale také hospodářsky důležité?

„Nemáme žádné signály, že by Rusko opouštělo Cherson bez boje. Část ruských jednotek zůstává ve městě a další rezervy se do oblasti přesouvají,“ napsal ve své první reakci Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře.

Hlavní velitel ukrajinských sil generál Zalužnyj však ve čtvrtek v poledne na Twitteru naznačil, že ruský ústup považuje za skutečný.

„Za tímto dalším ‚gestem dobré vůle‘ nepřítele stojí značné úsilí naší armády. Stejně jako nepřítel ustoupil z Kyjeva, Charkovské oblasti či Hadího ostrova, je pravděpodobné i stažení z Chersonu, které je výsledkem našich aktivních operací,“ napsal Zalužnyj.

I někteří zahraniční pozorovatelé, například bývalý australský generál Mick Ryan, souhlasí s tím, že Rusy k rozhodnutí ustoupit jednoduše donutili. Soustavné ničení zásob, mostů a zásobovacích tras v kombinaci s ukrajinskou protiofenzivou jim dramaticky zkomplikovalo možnosti pravý břeh udržet.

„Ukrajinci celé týdny tvrdě bojují, podnikají údery na velké vzdálenosti i psychologické operace. To vše s cílem, aby se ruská pozice na západním břehu Dněpru stala neudržitelnou,“ napsal Ryan.

Vizuální ukázku toho, jak může „neudržitelná ruská pozice“ vypadat, nabídlo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější