Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ukrajinští Češi se vrací do Česka: Bojí se války a budoucnosti!

Autor: ljš, ČTK - 
2. března 2015
09:13

První skupina ukrajinských etnických Čechů, kteří se i kvůli obavám z bezpečnostní situace v zemi chtějí přestěhovat do Česka, dnes vyrazila z ukrajinského Čechohradu na cestu do Prahy. Autobus veze asi 40 lidí, do českého hlavního města by měli dorazit asi za 40 hodin.

České úřady udělily povolení k trvalému pobytu ve zrychleném řízení téměř 140 krajanům. Žadatelů o přesun bylo zhruba o 70 více. Pojedou autobusy, asi 40 jich také přiletí do Česka vládním speciálem 15. března odpoledne. „Bojí se válečného konfliktu a zároveň budoucnosti,“ řekl o žadatelích o přestěhování už dříve ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Věková struktura krajanů je podle ministerstva vnitra velmi pestrá. Do Česka budou přesídleny celé rodiny i s dětmi a seniory, řada z nich přitom stále umí česky. Po příjezdu budou krajané bezplatně ubytováni v zařízení ministerstva vnitra, kde mohou zůstat půl roku s možností prodloužení pobytu. Chovanec věří, že se krajanům podaří najít uplatnění na trhu práce. Od některých podnikatelů nebo obcí už prý chodí pracovní nabídky.

Na přesídlení krajanů z celého světa vláda uvolnila v polovině ledna 66 milionů korun, využity by mohly být především pro lidi s českým původem na Ukrajině. Součástí vládního plánu je kromě zajištění dočasného ubytování i finanční pomoc až 50 000 korun pro dospělé a 20 000 pro děti, asistence při stěhování, hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání a další pomoc, včetně nabídky převozu z Ukrajiny. Program vznikl v reakci na žádosti několika stovek krajanů z Ukrajiny o přesídlení do Česka. Tuto žádost adresovali prezidentovi Miloši Zemanovi.

kathynka ( 2. března 2015 15:14 )

Souhlas

lepabrena ( 2. března 2015 15:10 )

Nic jsme zde tolik nepotřebovali jako další Ukrajince! Vše zavinil Zeman, stydím se za svoji hloupost, že jsem ho volila v prezidentských volbách-domnívám se, že v té době byl na drogách, protože se choval zcela jinak než dnes, kdy je permanentně opilý a buď opilecky blábolí anebo uráží všechny kolem sebe. Je to stejný vlastizrádce jako byl Klaus. Myslím, že 400 000 Ukrajinců, kteří zde v ČR žijí je na naši minizemičku, kde z bídy vymírají původní občané, žije zde v bídě 1 milión lidí a dalších 3 milióny těsně nad hranicí bídy, stovky tisíc nezaměstnaných, stovky bezdomovců umírajících každoročně vysílením a mrazem pod mosty či na ulici, téměř dvoubiliónový státní dluh a navíc málo výkonná ekonomika- HDP o polovinu nižší než v sousedním Rakousku a o 40% nižší než v Německu, jedna z nejnižších minimálních mezd v EU- tak na takovou bilanci je ve státě, který má 10 miliónů obyvatel- 400 000 stávajících Ukrajinců přísliš a další nemůže pojmout. Proč si je neživí prezident, vláda a ministři, kteří bez nás rozhodli?

japos22 ( 2. března 2015 12:58 )

Konečně se to rozhýbalo, ta předešlá trapná prohlášení si Zaorálek mohl odpustit

berlin71 ( 2. března 2015 12:57 )

Je to buran .

stejne ( 2. března 2015 12:31 )

Ne, ty se nepodporuješ? Ta jsi pořádná verbež, když takhle kchundáš. Čti nahoře co jsem napsala a pouč se, když už jsi tupá a o dějinách národa nemáš ani minimální páru.

Zobrazit celou diskusi