Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Svět

Heničesk místo Chersonu. Rusové si vybrali nové oblastní centrum

Heničesk je přístavní město na Ukrajině ležící na břehu Azovského moře. (8. března 2022) foto: Profimedia.cz

Prozatímním oblastním centrem Ruskem okupované části Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny se stal Heničesk, okresní město ležící na pobřeží Azovského moře. S odvoláním na okupační úřady to v sobotu oznámila agentura TASS. Stalo se tak poté, co v pátek ukrajinští vojáci osvobodili Cherson ležící na pravém, západním břehu řeky Dněpr poblíž jejího ústí do Černého moře.
  11:21aktualizováno  13:18

„Prozatímním správním střediskem Chersonské oblasti je nyní Heničesk. Jsou tam soustředěny všechny hlavní úřady,“ uvedl mluvčí Rusy dosazené oblastní správy Alexandr Fomin.

„Vítězíme v bitvách, ale válka pokračuje,“ řekl v sobotu šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba na summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v kambodžském hlavním městě Phnompenhu.

Heničesk dobyly ruské jednotky 27. února, připomněl TASS. Město je známo svým přístavem a lázněmi. Před válkou zde podle dostupných údajů žilo asi 20 000 lidí.

Cherson, který je správním střediskem stejnojmenné oblasti, byl prvním velkým ukrajinským městem, dobytým ruskými jednotkami po vpádu na Ukrajinu z 24. února. Rusové jej okupovali od 2. března.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Na podzim se ukrajinský region pokusili anektovat po narychlo uspořádaném lidovém hlasování, jehož výsledky svět neuznal, podobně jako v případě dalších ukrajinských území, která se ruský prezident Vladimir Putin pokusil připojit k Rusku.

Potíže ruských sil

Kreml nadále pokládá Chersonskou oblast za součást Ruska, uvedl v pátek Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Ve stažení z pravého, západního břehu Dněpru včetně Chersonu nevidí nic ponižujícího. Podle britského ministerstva obrany je však ruské stažení z Chersonu veřejným přiznáním potíží ruských sil a přináší značné škody na pověsti. Šéf resortu Ben Wallace označil ruský ústup za „strategickou porážku“, ale varoval před podceňováním ruské hrozby.

Britské ministerstvo připomnělo, že v pátek ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že dokončilo stažení ruských jednotek z Chersonu a že ruské síly v rámci tohoto stažení zničily silniční a železniční mosty přes řeku Dněpr. Londýn pokládá za pravděpodobné, že se Rusko stále pokouší evakuovat síly z jiných míst přes Dněpr do pozic na východním břehu, které se dají lépe hájit.

Americký Institut pro studium války (ISW) si ve svodce událostí na ukrajinském bojišti všímá postupu ukrajinských sil, dokončujících osvobození pravobřežní, západní části Chersonské oblasti, a reakce ruských válečných blogerů na stažení z Chersonu. Ta byla zdrženlivější, než se dalo čekat vzhledem k ostré kritice ministerstva obrany za ústup za Dněpr.

Část ruských vojáků zřejmě ještě zůstává na západním břehu, ale jejich počet nelze podle ISW odhadnout. Nejspíše se pokusí ustoupit, ale nelze vyloučit, že někteří Rusové si zvolí partyzánský boj v malých skupinách. Analytici nicméně soudí, že ruské síly se připravily o možnost udržet území na západním břehu.

Zničením mostů přes Dněpr se ruské síly pokoušejí zastavit postup ukrajinských jednotek do centrální části Chersonské oblasti. Snímky z družic rovněž potvrzují, že ruská vojska vybudovala dvě obranné linie jižně od Dněpru. Snahy posílit postavení na levém břehu zřejmě budou pokračovat v dalších dnech, předpověděl ISW.

Ukrajinská ofenziva

Ukrajinci nedávají najevo žádné známky, že by se na zimu chystali zastavit svou ofenzivu, píše list The New York Times. Stále častěji se podle deníku objevují náznaky, že Ukrajinci se připravují na novou pozemní ofenzivu mezi dvěma frontami (u Chersonu na jihu a Bachmutu na východě), a to přes Záporožskou oblast směrem na Melitopol. Rusové by tak mohli přijít o celou jižní část Ukrajiny, kterou dobyli po invazi z 24. února.

Ukrajina posiluje svá uskupení v záporožském směru, uvedl v sobotu Vladimir Rogov z Ruskem dosazené správy okupované části Záporožské oblasti. „Obranná linie sílí každým dnem,“ prohlásil podle agentury TASS.

Obranu podle něj posilují jednotky uvolněné stažením z Chersonu, ale Ukrajinci nasazují dobře vycvičené jednotky, ostřílené z bojů a posílené i „žoldnéři z více než 40 zemí“, včetně 5 000 Poláků. „Situace není jednoduchá, ale je pod kontrolou. Chlapci tvrdě brání postavení. Linie obrany sílí každým dnem,“ řekl.

TASS připomněl předchozí Rogovovo prohlášení, že ukrajinskou prioritou je dobýt Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou od počátku března okupují Rusové. K této operaci Ukrajinci podle Rogova nachystali desítky obrněných člunů a více než 700 příslušníků speciálních jednotek.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...