Bez vody i elektřiny. Ukrajinci slaví dobytí Chersonu, Rusové jim ale zničili infrastrukturu

Ukrajinci se shromažďují v centru města na oslavu znovudobytí města Cherson

Obyvatelé Chersonu oslavují znovudobytí svého města

Osm měsíců žili obyvatelé ukrajinského Chersonu pod ruskou nadvládou. V pátek se však dočkali vysvobození poté, co Rusové naplnili deklarovaný ústup a město získal zpět pod svou kontrolu Kyjev. Ruské síly ale zničily před svým útěkem z Chersonu všechnu kritickou infrastrukturu, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj. Konkrétně zmínil dodávky vody, tepla i elektřiny.

I přes to, že občany Chersonu trápí nedostatek vody, nefunkční připojení k internetu a velmi časté výpadky elektřiny, vládne od pátečního odpoledne městem euforická nálada. Do metropole se v sobotu dostal i štáb americké zpravodajské stanice CNN, kterému se podařilo oslavy tamních obyvatel zachytit. „Cítíme se svobodní. Už nejsme otroci, jsme Ukrajinci,“ radovala se Olga, která v jihoukrajinském městě prožila celou dobu okupace.

Pokud byste se během sobotního dopoledne procházeli po Chersonu, neviděli byste zlomené a nešťastné město. Viděli byste nefalšovanou lidskou radost. Na budovách, na autech i na náměstích byly opět vztyčeny ukrajinské vlajky. Vojáky, kteří ulicemi města projíždějí, lidé vítají jásotem a žádají je o autogramy.

V době, kdy se do Chersonu na začátku války valila ruská vojska, se město snažilo vzdorovat. Neúspěšně. „Ruská armáda nás děsila. Děsili nás vojáci, kteří mohli kdykoliv přijít k nám domů. Do našich domů. Chovali se, jako kdyby tu bydleli. Kradli, unášeli a mučili,“ pokračovala Olga.

Nyní se však na centrální náměstí v nově osvobozeném městě sjíždějí lidé zahaleni do ukrajinských vlajek, zpívají písně a skandují ukrajinská oslavná hesla. „Všichni tady oslavují, lidé nosí ukrajinské vlajky a objímají vojáky. Tak vypadá svoboda,“ hlásil přímo z místa reportér CNN Nic Robertson.

Ukrajince ještě čeká těžká práce

V pátek Rusko oznámilo, že stáhlo vojáky ze západního břehu řeky Dněpr ve strategicky důležité Chersonské oblasti a ponechalo stejnojmenné město Ukrajincům. Tento ústup představuje pro Putinovo válečné úsilí na Ukrajině velkou ránu.

Cherson byl jediným regionálním hlavním městem, které ruské síly od únorového začátku invaze dobyly. Ústupem se vzdávají rozsáhlého území, které Rusko okupovalo od vyvolání války a které Putin ještě před pěti týdny formálně prohlásil za území své země.

„Pro všechny to bylo opravdu těžké období. Každá ukrajinská rodina čekala na naše vojáky, na naši armádu,“ řekla další z obyvatelek Chersonu. „Každý den jsme cítili vaši podporu, za kterou moc děkujeme,“ dodala žena, která následně Robertsona, coby „zástupce Západu“ objala.

Podle vojenského analytika CNN Cedrica Leightona před ukrajinskou armádou ale stojí ještě spousta práce. „Bude to velká městská operace. Uvidíte metodickou operaci, jejímž cílem bude vyčistit budovy od potenciálně nastražených výbušných systémů a min,“ rozváděl expert.

„Další věcí, kterou budou muset Ukrajinci v nejbližší době udělat, je předsunout své obranné systémy na pozice, aby mohli čelit případným útokům ruského dělostřelectva, které bude rozmístěno na východním břehu Dněpru,“ uzavřel Leighton.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Nic Robertson Ozbrojené síly Ruské federace slavnost Dněpr