Česko naplnilo zásobníky plynu, Lapčík posiluje v Trinity Bank, stát uvízl v zajetí IT zakázek...

Video placeholde

Trh se staršími byty nabízí investorům největší příležitost od roku 2008. Miliardář Lapčík se přiblížil ovládnutí Trinity Bank. Získal v ní významný podíl. Stát se neumí dostat ze zajetí IT zakázek. Miliardy posílá stále stejným firmám.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Trh se staršími byty nabízí investorům největší příležitost od roku 2008

Události posledních několika měsíců odsunuly sny mnoha Čechů o vlastním bydlení na neurčito. Pro investory do nemovitostí ale přichází doba příležitostí. Extrémní pokles poptávky po nemovitostech vyvolaný především drahými hypotékami už začal tlačit ceny starších bytů v regionech dolů. Poprvé od roku 2008 se propad některých z nich pohybuje ve dvojciferných hodnotách a realitní experti v příštím roce očekávají daleko víc.

Miliardář Lapčík se přiblížil ovládnutí Trinity Bank. Získal v ní významný podíl

Skupina SAB Finance podnikatele Radomíra Lapčíka učinila další podstatný krok na cestě k dlouho plánovanému ovládnutí Trinity Bank. Díky masivnímu úpisu akcií v řádu stamilionů korun významně zvýšila svůj podíl, kterým získala takzvanou kvalifikovanou účast. To odpovídá přinejmenším desetiprocentnímu podílu, jenž však může být násobně vyšší. Doposud Trinity Bank uváděla, že žádný z akcionářů nemá vyšší podíl než 9,9 procenta.

Stát se neumí dostat ze zajetí IT zakázek. Miliardy posílá stále stejným firmám

Státní úřady jsou obětí IT firem. Více než polovina objemu zakázek z tohoto sektoru v za 8,5 miliardy korun ročně je zajištěna pro stále stejné společnosti. V pasti uvízlo třináct z patnácti ministerstev. Podle protikorupčních odborníků mohou právě tudy utíkat státu peníze.

Největší zásobník v Česku praská ve švech. Plynu bude dost i příští rok, věří experti

Na trhu s plynem začínají prosakovat čím dál optimističtější zprávy. Začátkem tohoto týdne obchodníci naplnili na maximum největší tuzemský zásobník, a dále tak zmírnili obavy z nedostatku plynu pro nadcházející zimu. Stále více analytiků se navíc i díky nadstandardně teplému podzimu přiklání k tomu, že drastická a povinná omezení v průmyslu nebudou nutná ani příští zimu. Upozorňují ovšem, že optimistický scénář může zhatit celá řada rizik.

Osm nováčků v žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků. Na špici se drží rodina Kellnerových

V čele pořadí nejbohatších Čechů a Slováků, které každoročně sestavuje deník E15, zůstává s přehledem rodina Kellnerů. Renáta Kellnerová spolu s dalšími dědici po loni zesnulém Petru Kellnerovi disponuje jměním ve výši 345 miliard korun. V žebříčku se letos objevuje osm nováčků, přičemž minimem pro zařazení byl majetek v hodnotě alespoň 4,6 miliardy korun.