Ukrajina zrušila akreditace několika novinářům kvůli reportážím z Chersonu

foto Ilustrační foto - Ukrajinci v centru Chersonu oslavují osvobození města po odchodu ruských okupantů, 12. listopadu 2022.

Kyjev - Několik zahraničních novinářů, mezi nimi reportéři britské televize Sky News a americké stanice CNN, přišlo na Ukrajině o akreditaci v souvislosti s reportážemi z osvobozeného Chersonu. Píše o tom internetový portál Ukrajinska pravda s odvoláním na nevládní organizaci Detektor media a ukrajinský generální štáb. Ukrajinský ombudsman se dnes obrátil na ministra obrany, aby odebrané akreditace novinářům vrátil.

Generální štáb v neděli na svém facebookovém profilu uvedl, že "některým novinářům, kteří porušili pravidla pro působení médií v oblasti bojových operací, bylo zrušeno povolení k práci a jejich novinářské průkazy se považují za neplatné". Někteří novináři podle něho bez souhlasu příslušných vojenských velitelů a zástupců armády pro média informovali o dění v Chersonu ještě před tím, než ukrajinská armáda město "stabilizovala". Generální štáb neuvedl, pro jaká média novináři, kteří přišli o akreditaci, pracují.

Organizace Detektor media informovala, že akreditaci ztratilo nejméně šest členů televizních štábů, včetně zástupců Sky News a CNN. Zpravodaj CNN v sobotu informoval z jednoho z chersonských náměstí o tom, jak Ukrajinci oslavují osvobození města. V živém vstupu připomněl, že město se po začátku ruské okupace snažilo klást odpor. Za ním jásající dav s ukrajinskými vlajkami v rukou i kolem ramen zpíval ukrajinskou hymnu a provolával slávu Ukrajině a ukrajinským ozbrojeným silám. "Jsou pryč (Rusové) a toto je den osvobození," zakončil reportér CNN Nic Robertson v sobotu svůj vstup z Chersonu.

Detektor media na svých internetových stránkách píše, že kromě CNN a Sky News byli v Chersonu také novináři z ukrajinských mediálních skupin Suspilne a Hromadske. Ukrajinska pravda tvrdí, že armáda odebrala akreditace přinejmenším šesti novinářům, včetně zpravodajů CNN, Sky News, Ukrajinska pravda a Hromadske.

Ombudsman Dmytro Dubinec požádal ministra obrany Oleksije Reznikova, aby vrátil akreditace ukrajinským a zahraničím novinářům, kteří informovali o dění v Chersonu bezprostředně po osvobození. Kontrolovat přístup médií pokládá ombudsman za válečných podmínek za potřebné, ale argumentuje nedostatečnou komunikací s mezinárodními médii, "jejichž úkolem je poskytovat aktuální informace z místa dění, aby občané v partnerských státech na vlastní oči viděli, na co se používají zbraně a humanitární programy financované z jejich daní". Za takových okolností pokládá ombdusman odebrání akreditací za nepřijatelné. Za nezbytné pokládá změnit toto rozhodnutí a přístup ke spolupráci vojáků s médii.

"Obyvatelé Chersonu s vlajkami v rukou zpívají ukrajinskou hymnu ve vysílání CNN. No, není to krásné?" napsal Dubinec a zdůraznil, že lidé v dalších zemích tak mohli na vlastní oči vidět, že obyvatelé Chersonu žádnou ruskou ochranu nepotřebují, ale jsou to Ukrajinci a vítají ukrajinské vojáky.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď