Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Česko

Televizní štáby CNN a Sky News informovaly o osvobození Chersonu moc brzy, přišly o akreditaci

Lidé se shromažďují v centru města na oslavu znovudobytí města Cherson. (12. listopadu 2022) foto: ČTK

Několik zahraničních novinářů, mezi nimi i reportéři britské televize Sky News a americké stanice CNN, přišlo na Ukrajině o akreditaci v souvislosti s reportážemi z osvobozeného Chersonu. Píše o tom internetový portál Ukrajinska pravda s odvoláním na nevládní organizaci Detektor media a ukrajinský generální štáb.
  11:09

Generální štáb v neděli na facebookovém profilu uvedl, že „některým novinářům, kteří porušili pravidla pro působení médií v oblasti bojových operací, bylo zrušeno povolení k práci a jejich novinářské průkazy se považují za neplatné“.

Tito novináři podle něho bez souhlasu příslušných vojenských velitelů a zástupců armády pro média informovali o dění v Chersonu ještě před tím, než ukrajinská armáda město „stabilizovala“.

Generální štáb neuvedl, pro jaká média novináři, kteří přišli o akreditaci, pracují.

Organizace Detektor media informovala, že akreditaci ztratilo nejméně šest členů televizních štábů včetně zástupců stanic Sky News a CNN.

Zpravodaj CNN v sobotu informoval z jednoho z chersonských náměstí o tom, jak Ukrajinci oslavují osvobození města. V živém vstupu připomněl, že město se po začátku ruské okupace snažilo klást odpor. Za ním jásající dav s ukrajinskými vlajkami v rukou i kolem ramen zpíval ukrajinskou hymnu a provolával slávu Ukrajině a ukrajinským ozbrojeným silám.

„Jsou pryč (Rusové) a toto je den osvobození,“ zakončil reportér CNN Nic Robertson v sobotu svůj vstup z Chersonu.

Detektor media na svých internetových stránkách píše, že kromě CNN a Sky News byli v Chersonu také novináři z ukrajinských mediálních skupin Suspilne a Hromadske.

Ukrajinští vojáci vstoupili do Chersonu okupovaného Rusy v pátek 11. listopadu. Lidé ve městě vítali osvoboditele žluto-modrými vlajkami na centrálním náměstí Svobody, kde se na jaře konaly demonstrace proti ruské okupaci.

Autoři: ,

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...