Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Zelenskyj přijel do osvobozeného Chersonu. Až do Moskvy nepůjdeme, řekl

Svět

  11:48aktualizováno  11:57
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí přijel do Chersonu na jihu země, odkud se před několika dny stáhla ruská vojska. Byl přivítán davem lidí, někteří mezi slzy v očích. Jeho návštěvu provázelo dunění dělostřelectva. Zelenskyj poděkoval NATO a dalším spojencům za podporu.

„Postupujeme,“ řekl Zelenskyj ukrajinským vojákům v Chersonu. „Jsme připraveni na mír, mír pro celou naši zemi,“ uvedl.

Poděkoval Severoatlantické alianci a dalším spojencům, které Ukrajinu ve válce s Ruskem podporují. Obrovský posun podle něho znamenaly dodávky raketometů HIMARS.

„Ne Moskva,“ odpověděl na otázku, kam ukrajinské síly zamíří dál. „Nemáme zájem o teritorium jiné země.“

Prezidenta přivítal dav lidí. Řada z nich mávala ukrajinskými vlajkami. Někteří měli slzy v očích.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil osvobozený Cherson. (14. listopadu 2022)

„Jsem velmi šťastný. Z odezvy lidí můžeme říct, že jejich reakce není zinscenovaná,“ prohlásil Zelenskyj.

Před tím, než prezident do osvobozeného města dorazil, bylo slyšet ostřelování. Poté, co Zelenskyj ukončil svůj proslov, další dunění dělostřeleckých úderů zaznělo nad městem, uvádí reportér agentury Reuters. Zelenskyj strávil v Chersonu asi 30 minut, pak zase odjel.

V neděli v pravidelném večerním projevu obvinil Rusy z toho, že se v regionu kolem Chersonu dopustili více než 400 válečných zločinů.

Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezident Vladimira Putina, se k návštěvě Zelenského v Chersonu odmítl vyjádřit. Podle agentury AFP uvedl, že město patří Rusku.

Cherson ruské jednotky obsadily krátce po začátku invaze na Ukrajinu. Šlo o jediné ukrajinské oblastní centrum, které se jim podařilo ovládnout. Ruská armáda se odtud na levý břeh Dněpru stáhla poté, co v uplynulých měsících utrpěla sérii porážek v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny.

Moskva uvedla, že během přesunu 30 000 vojáků z Chersonu neztratila jediného muže. Nicméně podle ukrajinské strany provázel stahování chaos, během kterého se vojáci zbavovali svých uniforem i zbraní, někteří se při pokusu o útěk utopili. Ukrajinští vojáci nyní pročesávají město a snaží se zajistit, aby bylo bezpečné.

Autoři: ,