Hlavní obsah

V NHL tekly slzy proudem. V Torontu tleskali smrtelně nemocné legendě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Býval tvrďák, který před ničím neuhnul a statečně se vrhal i do spárů těch neostřejších ranařů, kteří po ledě v NHL jezdili. Do té doby zavřené brány zámořského hokeje svojí jedinečnou kariérou otevřel pro zástupy Evropanů. Když se legendární švédský zadák Börje Salming o víkendu do milovaného Toronta vrátil, celý stadion se zalykal slzami. A nešlo jen o slzy dojetí nad setkáním s klubovou ikonou, ale i o slzy smutku z pohledu na chřadnoucího člověka, jehož nemilosrdně požírá nevyléčitelná choroba ALS.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Legendární Švéd Börje Salming (vlevo), vedle další ikony Toronta Matse Sundina

Článek

Salming se vydal za oceán v první polovině 70. let, kdy se v zámoří dívali na evropské hokejisty s velkým despektem. Švédský tvrďák zpoza polárního kruhu se ale výzvy nezalekl a v tehdy hodně drsné soutěži si vybojoval ohromné renomé. A během šestnácti sezon se nesmazatelně zapsal do srdcí fanoušků Maple Leafs.

O víkendu těžce nemocnou legendu doprovodila na led Scotiabank Areny rodina a bývalí kapitáni Maple Leafs Mats Sundin a Darryl Sittler. Klub přichystal svému velikánovi grandiózní tribut, v němž v několika minutách charakterizoval jedinečný příběh nyní 71letého muže.

„Tento večer se Börje vrací domů. Börje, celý národ Maple Leafs tě miluje," znělo vyprodanou halou, kde fanoušci vestoje aplaudovali, ale zároveň se prali s vlastními emocemi, stejně jako slavný Švéd, na jehož mimice a pohybu už je hodně znát, jak moc nemoc v jeho případě pokročila.

Salming následně vhodil čestné buly zápasu s Vancouverem mezi hokejky svých krajanů. Williama Nylandera a Olivera Ekmana-Larssona.

A nezůstalo jen u předzápasových ceremonií. Na počest významné osobnosti poslal kouč domácích Sheldon Keefe na led od začátku kompletní švédskou úderku. Do brány se postavil Erik Källgren, do obrany pak Rasmus Sandin a Timothy Liljegren, do útočné trojice se poskládali Calle Järnkrok, William Nylander a Pierre Engvall.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Börje Salming (uprostřed) v doprovodu své rodiny na stadionu Toronta.

Salming už v důsledku choroby není schopen mluvit, výživu musí přijímat už jen prostřednictvím hadičky přímo do žaludku. Prvních příznaků nemoci si přitom všiml teprve letos v únoru. Zákeřná ALS však postupuje v jeho případě nemilosrdně rychle.

Reklama

Související témata: