Samohybná houfnice DANA M1M

Samohybná houfnice DANA M1M | foto: TATRA TRUCKS

Zničili Rusové Danu, nebo Zuzanu? Na video není jednotný názor

  • 53
Na sociálních sítích se objevily záběry převozu zničené samohybné houfnice z ukrajinské fronty. Zatímco na Telegramu bylo dělo označeno za zbraň československé výroby DANA, na Twitteru se objevil názor, že jde o slovenskou houfnici Zuzana. Česko i Slovensko v průběhu posledních měsíců dodaly Ukrajině několik kusů této techniky.

Na záběrech, který se objevil na sociální síti Telegram, veze vojenský vůz na návěsu zničenou samoobslužnou houfnici, která je podobná „Daně“ i „Zuzaně“. Uživatel, který video zveřejnil, přitom hovoří o systému DANA.

„Potvrzena ztráta Zuzany, kterou Slovensko vyslalo na Ukrajinu,“ napsal naopak jeden ruský mikrobloger k příspěvku na Twitteru.

DANA je dělostřelecká technika, která se vyráběla ve slovenské Dubnici v dobách Československa především v 80. letech 20. století. Byla jednou z první samohybných houfnic s kolovým podvozkem na světě. Standardně se taková technika usazovala na podvozky pásové. Jsou to právě kolové podvozky, které jsou její výhodou, protože umožňují houfnici hladký přesun po silnicích a zpevněných cestách. Osádka se standardně skládá z pěti mužů.

Ze systému DANA postupnými inovacemi a vývojem vojenských technologií vznikla Zuzana. Starší model se označuje jako Zuzana 1, ten nejnovější, který Slovensko exportuje i do zemí Evropské unie, Zuzana 2. Právě tuto techniku darovalo Slovensko letos v říjnu Ukrajině jako pomoc před ruskou agresí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video