Nejdřív zakleknutí, pak Faltýnkův Hlína a firma přišla o 130 milionů

Advokátní kancelář spojená s hnutím ANO čelí žalobě kvůli tomu, že promeškala lhůtu k vymáhání škody po státu.

Advokátní kancelář Květoslava Hlíny čelí žalobě o desítky milionů korun. Důvodem je skutečnost, že advokáti nepodali včas žalobu na stát, který prokazatelně podle soudů poškodil kdysi předního výrobce alkoholu Trul Distillers.


Ilustrace: Shutterstock.com

Firma kvůli zakleknutí celních úřadů ze dne na den skončila. Insolvenční správkyně Ivana Zálešáková následně zjistila, že najatí právníci ji dostatečně nehájili. Podala proto na Hlínovu kancelář žalobu.

“Ano, žaloba byla podaná,” potvrdila redakci insolvenční správkyně Zálešáková.

Škodu znalec vyčíslil na 134 milionů, smlouva s právníky ale firmě zaručovala maximální výši odškodného za nesprávný postup ve výši 30 milionů. Přesně o tolik insolvenční správkyně Zálešáková Hlínovu kancelář žaluje.

“Co se týká odpovědnosti za škodu, je žalobkyně přesvědčena, že odpovědnost za škodu na straně žalované je jednoznačně dána, když to byla právě žalovaná, která opožděným podáním žaloby na náhradu škody zapříčinila, že nárok na náhradu škody vůči státu nebyl přiznán soudním rozhodnutím,” stojí v žalobě na Hlínovu kancelář, kterou má redakce k dispozici.

Květoslav Hlína, jehož kancelář zažila vzestup souběžně se vstupem hnutí ANO do politiky a těžila především z blízkosti s Jaroslavem Faltýnkem, se k případu nijak nevyjádřil. Dotazy redakce dostal už minulý týden, ale dosud neodpověděl. A to ani po urgenci.

Z textu žaloby je nicméně zřejmé, že v komunikaci s insolvenční správkyní Hlínova kancelář své pochybení uznala. V dokumentu totiž stojí, že chtěla případ řešit skrze svoji pojistku u pojišťovny. To následně redakci potvrdila i správkyně Zálešáková.

“Chtěli to zaplatit z pojistky, nechali to projít pojišťovnou, ale ta nesouhlasila s úhradou a trvá na soudním řízení s tím, že se k němu připojí,” uvedla insolvenční správkyně Zálešáková.

Jak ale sama říká, naděje, že něco obratem na státu vysoudí, jsou mizivé. Soud se totiž se všemi odvoláními může táhnout roky. “Délka řízení je problematická, je třeba zohlednit také náklady s tím spojené. Nyní proto řeším návrh smíru, kdy by zaplatili alespoň náklady nebo postoupení pohledávky,” dodala Zálešáková.

Důvody, proč Hlínova kancelář nepodala žalobu na stát včas, nejsou známy. Insolvenční správkyně si nicméně nemyslí, že by to byl záměr: “Samozřejmě, že věřím tomu, že to bylo nedopatření. Chyba se může stát. Jsem daleka tvrdit, že to byl úmysl.”

Pro další osud firmy Trul Distillers je celý spor nepodstatný. Společnost totiž ze dne na den rozhodnutím celníků přišla o možnost provozovat takzvaný daňový sklad, což v praxi znamenalo, že musela okamžitě ukončit výrobu. Soudy sice následně rozhodly ve prospěch společnosti a rozhodnutí celníků i jejich vlastní odvolací orgán označil za neoprávněný, bylo už pozdě. K výrobě se firma nikdy nevrátila a skončila v insolvenci.

Jak už jsme v minulosti popsali, přerovský právník Květoslav Hlína dlouhodobě pracoval pro firmy z holdingu Agrofert. Po nástupu hnutí ANO k moci přesunul své aktivity do Prahy, kde získal smlouvy hned na několika úřadech či firmách, které řídili nominanti Babišovy partaje. A Hlínu také pojí přátelský vztah s Jaroslavem Faltýnkem, naposledy oba o sobě dali vědět během lockdownu, kdy se navzdory vládnímu zákazu sešli ve vyšehradské restauraci Rio’s. Detaily ZDE.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email