Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Nejhorší útoky od začátku invaze. Sedm milionů domácností je bez proudu

Svět

  14:52aktualizováno  21:04
Rusko podniklo nejrozsáhlejší raketové útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu od začátku invaze, uvedl v úterý tamější ministr energetiky Herman Haluščenko. Následovaly po varování sirén, a to několik hodin poté, co měl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj projev k představitelům zemí G20.

Sedmdesát z 90 raket a stejně tak desítku útočných dronů se podařilo sestřelit, sdělil poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Energetická situace v zemi je nicméně kvůli útoku kritická. Ukrajinskou společnost Ukrenerho situace donutila nouzově odpojit část země od sítě. Více než sedm milionů ukrajinských domácností je bez elektřiny. Provoz internetu klesl v zemi na třetinu.

Zelenskyj v reakci varoval, že mohou následovat další útoky. Ukrajince ale ujistil o budoucí obnově země. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba na twitteru napsal, že očekává reakci zemí G20, které jsou momentálně na summitu na indonéském ostrově Bali. Rozsáhlé útoky tvrdě odsoudily Spojené státy.

„Vím, že kvůli útokům je mnoho míst bez elektřiny... Pracujeme, vše obnovíme, přežijeme,“ uvedl Zelenskyj ve videu zveřejněném na sociálních sítích. Ukrajince vyzval, aby na sebe dávali pozor a zůstali v krytech.

Ukrajinská protivzdušná obrana už předtím oznámila, že ruské útoky byly větší než 10. října, kdy rovněž utrpěla velké škody tamější energetická soustava. Moskva tehdy podnikla rozsáhlé útoky na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu, tehdy to byl jeden z největších úderů od prvních měsíců invaze.

Polovina ukrajinské metropole je podle jejího starosty bez elektřiny. V Kyjevě byly zasaženy dva obytné domy.

I Moldavsko po nové vlně ruských útoků na ukrajinskou energetiku postihly masivní výpadky dodávek elektřiny, ohlásil tamější vicepremiér Andrei Spinu.

„Rusko reaguje na silný Zelenského projev na G20 novým raketovým útokem. Myslí si snad někdo vážně, že Kreml opravdu chce mír? Chce poslušnost. Ale nakonec vždycky prohrají teroristé,“ napsal na Twitteru šéf prezidentského štábu Andrij Jermak.

Zelenskyj prostřednictvím videopřenosu lídrům G20 zopakoval, že podmínkou pro ukončení války je kompletní stažení ruských vojáků a plné obnovení kontroly Kyjeva nad ukrajinským územím. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na summitu Ukrajinu obvinil, že řešení konfliktu protahuje a stanovuje nerealistické podmínky pro mírová jednání.

Zelenskyj také řekl, že osvobození Chersonu od osmiměsíční ruské okupace „připomíná mnoho bitev v minulosti, které se staly zlomovými body ve válkách“. „Je to jako například Den D – vylodění spojenců v Normandii. Nebyl to ještě konečný bod v boji proti zlu, ale už určil celý další běh událostí. Přesně to nyní pociťujeme,“ dodal.

Nejen v Kyjevě, ale i na dalších místech Ukrajiny včetně Černihivské oblasti na severu se ozývaly výbuchy. Po celé Ukrajině kromě Ruskem obsazeného Krymu byl odpoledne vyhlášen letecký poplach. Útoky způsobily na řadě míst výpadky proudu. Ve Lvovu se ocitlo 80 procent města bez elektřiny, výpadek postihl dodávky teplé vody a tepla, uvedl tamní starosta. V hlavním městě nefungují ani sirény, které varují před možným vzdušným útokem, upozornila Ukrajinska pravda.

V Sumské oblasti na severu země a v Oděské oblasti na jihu zafungovala protivzdušná obrana. V pohotovosti jsou také Mykolajivská nebo Záporožská oblast na jihu, jejichž představitelé obyvatele vyzvali, aby se kvůli nebezpečí ruských raketových útoků schovali do krytů.

Podobné varování vydal šéf vojenské správy Kryvého Rihu Oleksandr Vilkul, podle něhož Rusové útočí střelami s plochou dráhou letu Ch-101.

Rusko v úterý stáhlo vojáky a civilní správce z několika obcí na levém břehu řeky Dněpru naproti osvobozenému Chersonu, což naznačuje, že ústup okupantů pokračuje, a to navzdory jeho původnímu záměru se za řekou opevnit. Učinilo to pouze pár dní poté, co se muselo vzdát své dosud největší trofeje – právě Chersonu.

Rusko minulý týden uvedlo, že stahuje své jednotky přes Dněpr do pozic, které mělo být snazší bránit na protějším břehu, a opustilo tak jediné regionální hlavní město, kterého se zmocnilo od únorové invaze.

Ale videozáběry natočené v obci Olešky, která leží na druhé straně poškozeného Antonivského mostu u Chersonu, ukazují, že ruské jednotky opustily bunkry i tam, upozornila agentura Reuters.

To, co sami Rusové potvrdili, je, že pracovníci okupační správy opustili Novou Kachovku. Ta leží severovýchodněji a také na levém břehu Dněpru, hned vedle Kachovské vodní elektrárny. Rusové na sociální síti Telegram jako důvod odchodu uvedla neustálé ostřelování města ukrajinskými silami.

Mluvčí ukrajinské armády Natalja Humenjuková uvedla, že Rusové zřejmě přesouvají své dělostřelectvo do vzdálenosti 15 až 20 kilometrů od řeky, aby ochránili svoje děla od ukrajinských protiúderů.

Nejsou stále žádné potvrzené zprávy o tom, že ukrajinské jednotky už rovněž překročily řeku, aby pronásledovaly Rusy. Někteří analytici však uvedli, že Ukrajina by se mohla pokusit využít své nynější výhody na bitevním poli, než aby si udělala takzvanou „operační pauzu“ po úspěších z posledních dnů.

„Ukrajina má iniciativu a dynamiku a diktuje Rusům, kde a kdy bude další boj,“ řekl podle Reuters bývalý vysoký důstojník britské vojenské rozvědky Philip Ingram.

Autoři: ,