Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Česko

Volit novou hlavu státu budou moci i lidé v izolaci kvůli covidu

Hlasování na drive-in volební stanovišti na pražské Letné pro voliče v karanténě. (6. října 2021) foto: Tereza Čunátová, iDNES.cz

Poslanci schválili návrh vlády, podle nějž budou moci volit hlavu státu i lidé, kteří budou v době prezidentské volby začátkem příštího roku v izolaci kvůli covidu-19. Hnutí ANO vytklo vládě, že to neumožnila také v senátních volbách. Schválit to ještě musí Senát.
  16:35

Pro prezidentskou volbu chce vláda znovu umožnit hlasovat i formou drive-in, jako když byl covid na vrcholu.

Zvláštní způsoby hlasování z auta či do přenosné schránky se uplatnily v senátních a krajských volbách v roce 2020 i loni při volbách do Sněmovny.

Premiér Petr Fiala věří, že nenastane situace, kdy by v izolaci byly tisíce občanů, vláda chce ale být připravená na všechny scénáře. „Proto jsme preventivně přijali toto opatření,“ řekl Fiala, když vláda začátkem listopadu schválila návrh.

Pro návrh hlasovalo 146 ze 167 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti, zdrželo se 21 zákonodárců.

Šéf poslanců ODS Marek Benda řekl, že když viděl, že se poslanci na návrh vlády znovu budou zabývat volbou prezidenta, chvíli doufal, že vláda navrhuje zrušení přímé volby hlavy státu a návrat k volbě oběma komorami parlamentu, protože přímou volbu prezidenta považuje za chybu.

Poslanci se hádali o zrušení automatického zřizování datových schránek

Sněmovna se přela kvůli návrhu vlády zrušit povinnost občanů mít od ledna datovou schránku v případě, že se k některé digitální službě státu přihlásili bankovní identitou nebo eObčankou. „Pokud senior nechce elektronicky komunikovat, tak ať to nedělá, a pak ani nebude mít datovou schránku,“ oponoval návrhu vlády Robert Králíček z ANO. Neprosadil ale zamítnutí návrhu.

Zákonem se nyní bude zabývat výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Sněmovny. Hnutí ANO totiž vetovalo, aby Sněmovna schvalovala návrh vlády zrychleně již v úterý. Chce totiž předložit vlastní pozměňovací návrhy.

Datová schránka se má podle vlády fyzické osobě zřizovat výlučně na její žádost. Platí ale dál, že povinnost mít datovou schránku padne na zhruba dva miliony živnostníků. Jen elektronicky budou moci podat třeba daňová přiznání.

Stát začne datové schránky živnostníkům, kteří je ještě nemají, zřizovat od ledna příštího roku. Stejně jako dalším asi 200 tisícům právnických osob, třeba společenství vlastníků bytových jednotek, spolkům či nadacím.

Podle ministerstva vnitra bylo příliš ambiciózní, aby povinnost automatického zřízení datové schránky měli od ledna i všichni další občané po přihlášení bankovní identitou nebo eObčankou.

Většina je připravena, většina ale nejsou všichni, řekla Kovářová

„Jde o krok správný, logický a zodpovědný,“ řekla místopředsedkyně Sněmovny za STAN Věra Kovářová. Většina občanů je podle ní na zřízení datových schránek a jejich používání připravena. „Většina ale nejsou všichni,“ řekla Kovářová. „Připadá mi logická změna udělat krok zpět u nepodnikajících fyzických osob,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny.

„Pojďme si říci na rovinu, že bez toho to nepůjde,“ oponoval Kovářové poslanec ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. „Jakmile si zřídíte bankovní identitu, tak toho umíte víc než e-mail,“ horoval za datové schránky Vondrák.

Prostřednictvím datové schránky lze zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče nebo například zaslat omluvenku dítěti do školy.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!